Seimo narė siūlo leisti medikui atsisakyti teikti paslaugas, jei pacientas užgaulioja

Seimo narė konservatorė Jurgita Sejonienė siūlo leisti medikui atsisakyti teikti paslaugas, jei pacientas kelia grėsmę sveikatai, užgaulioja, ir tai nėra būtinoji pagalba.

Parlamentarė registravo kelių įstatymų pataisas, kurios leistų atsisakyti teikti paslaugas arba nutraukti jų teikimą, jei pacientas kelia grėsmę sveikatos priežiūros specialisto sveikatai, nederamu ir nepagarbiu elgesiu žemina jo garbę garbę ir orumą.

Kaip ir šiuo metu, būtinąją pagalbą būtų privalu teikti visais atvejais.

Sveikatos reikalų komiteto narė J. Sejonienė pažymi, kad įstatymai skirtingai apibrėžia, kuomet medikai gali atsisakyti teikti paslaugas: jei kyla grėsmė gyvybei, kai kuriuose įrašyta ir grėsmė sveikatai, bet nėra galimybės atsisakyti teikti paslaugas užgauliojantiems, įžeidinėjantiems pacientams.

Tyrimų metu yra nustatyta, kad sveikatos priežiūros specialistams rizika patirti smurtą darbo vietoje yra 16 kartų didesnė negu kitiems darbuotojams.

„Tyrimų metu yra nustatyta, kad sveikatos priežiūros specialistams rizika patirti smurtą darbo vietoje yra 16 kartų didesnė negu kitiems darbuotojams, teikiantiems paslaugas“, – pataisų aiškinamajame rašte sako J. Sejonienė.

Higienos instituto statistiniais duomenimis, 2019 metais medikai pranešė apie 48 smurto prieš juos atvejus, 2020 metais – apie 43, o 2021 metais fiksuota apie 60 tokių atvejų. Sveikatos priežiūros specialistų ir juos atstovaujančių profesinių sąjungų teigimu, realūs smurto atvejų skaičiai yra gerokai didesni.

Pataisas parengusi parlamentarė pažymi, kad galimybė atsisakyti teikti paslaugas atsiranda tik planinių paslaugų teikimo metu, taip pat šios priemonės yra vienkartinio pobūdžio ir negalioja į ateitį, t. y. neapriboja paciento teisės kreiptis į tą ar kitą specialistą.

Po kelių viešai nuskambėjusių smurto prieš medikus atvejų imtasi iniciatyvų dėl sveikatos priežiūros darbuotojų saugumo užtikrinimo, tarp jų – Seime svarstomos pataisos, kurios numatytų baudas už viešąsias paslaugas teikiančių asmenų – medikų, socialinių darbuotojų – garbės ir orumo pažeminimą, įžeidimą.

Administracinių nusižengimų kodeksas numato baudas už politiko, pareigūno, tarnautojo, kario garbės ir orumo pažeminimą, bet medikai ir kiti viešąsias paslaugas teikiantys darbuotojai į šį sąrašą neįtraukti.

Pagal svarstomus projektus, už viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo įžeidimą grėstų nuo 50 iki 300 eurų bauda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O kur dingo priesaika

Klpd.

Klpd. portretas
..o gal apverskime situaciją kitaip - kaprizingas ir pasipūtęs medikas, pamatęs jam nepatinkantį ,,ubagą"pacientą :D), ryžtingai pasakys kad ,,ubagas" jį užgaulioja ir atsisakys teikti jam paslaugas. Ką, neįmanomas toks varijantas šiandieninėje tikrovėje?:D)

Slidu

Slidu portretas
Labai slidus reikalas - pasakysi pastabą gydytojui dėl arogancijos ar dėl nedarbo ir ne judančios eilės ar dėl nemandagaus pakelto tono. Viskas, galiu tapti negydytina.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių