Atmesta pataisa dėl kandidatavimo po apkaltos būtų geriau nei strigusi?

Seime žlugęs balsavimas dėl kelią į rinkimus po apkaltos atveriančios Konstitucijos pataisos būtų geresnis scenarijus nei komitetuose strigęs projekto svarstymas, sako Vyriausybės atstovė Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) Karolina Bubnytė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) surengtuose klausymuose Vyriausybės atstovė pažymėjo, kad neįgyvendinusi Strasbūro teismo 2011 metų sprendimo dėl Rolando Pakso kandidatavimo Lietuva jau „iškrenta iš Baltijos ir Šiaurės valstybių konteksto, iš visų Europos Sąjungos valstybių konteksto“.

„Konstitucijos keitimo būtinybę lemia jau nebe sankcijos taikymo grėsmė. Lietuva tarptautinėje arenoje jau atsidūrusi tarp valstybių, kurios įsipareigojimų nevykdo“, – kalbėjo K. Bubnytė.

„Kitas akcentas būtų tas, kad esamoje situacijoje svarbesnis yra pats pastangų pademonstravimas, o ne rezultatas. Jeigu Seimo nariai manys, kad pataisa netinkama ir jos nepriims, Ministrų kabineto akyse tai nebus taip blogai nei likti svarstymo procedūrose, kuri Konstitucijos pataisa būtų geresnė“, – pažymėjo K. Bubnytė.

Seime šiuo metu svarstoma Konstitucijos 74 straipsnio pataisa per apkaltą pašalintiems asmenims leistų į Seimą kandidatuoti po dešimties metų pertraukos. Tačiau per apkaltą pašalintas asmuo negalėtų būti renkamas prezidentu, eiti kitų pareigų, kurių ėjimo pradžia susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu, pvz., ministro, premjero, teisėjo.

Lietuva tarptautinėje arenoje jau atsidūrusi tarp valstybių, kurios įsipareigojimų nevykdo.

Klausymuose kalbėjęs Vilniaus universiteto teisės profesorius Egidijus Šileikis išsakė poziciją, kad Seime svarstoma pataisa pažeidžia Konstitucijos vientisumą, po apkaltos išrinktam Seimo nariui uždraudžiant būti ministru ar ministru pirmininku.

„Konstitucijos 60 straipsnio antra dalis vienareikšmiška - ji sako, kad Seimo narys gali būti skiriamas ministru pirmininku arba ministru. Kur korektiškumas, bandant pakeisti šią normą, bet keičiant ne ją, o nuo 60 straipsnio peršokant prie 74 straipsnio, numatant, kad toks asmuo negali užimti jokių kitų pareigų, kurių pradžia susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu“, – sakė E. Šileikis.

„Konstitucija keičiama uždraudžiant Seimo nariui būti ministru, kai 60 straipsnyje aiškiai pasakyta, kad Seimo narys gali būti ministru arba ministru pirmininku“, – pažymėjo E. Šileikis.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto pataisai pateiktoje išvadoje teigiama, kad projektas abejotinas Konstitucijos vientisumo principo aspektu.

Pasak teisininkų, pataisomis „siūloma radikaliai pakeisti pirminį Konstitucijos identitetą tuo jam esmingu vyraujančios parlamentines valdymo formos aspektu, kad ne visi Seimo nariai turi būti lygūs savo statusu“, ne kiekvienas Seimo narys galėtų būti, be kita ko, ministru ar ministru pirmininku.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė po klausymų žurnalistams sakė, kad surinkti balsus šiai Konstitucijos pataisai bus nelengva, turint mintyje iš kylančias abejones dėl pačių siūlymų atitikties Konstitucijai.

„Mes puikiai suprantame, kad sankcijų grėsmė pakankamai reali, kita vertus, retorinis klausimas kils Seimo nariams apsisprendžiant, ar noras išvengti sankcijų turi gimdyti Konstitucijos pakeitimus, dėl kurių kokybės ekspertams kyla dvejonių“, – pažymėjo A. Širinskienė.

Jei projektas pasieks Seimo salę, surinkti 94 balsus nebus lengva.

Seimo TTK vadovė taip pat atkreipė dėmesį, kad reikiamus 94 balsus tik antru bandymu surinko didelių prieštaravimų Seime nekėlęs individualaus konstitucinio skundo įteisinimas.

„Jei projektas pasieks Seimo salę, surinkti 94 balsus nebus lengva. Šioje kadencijoje buvo Konstitucijos pataisų, kurios nekėlė politinių diskusijų, individualus konstitucinis skundas, vienetai Seimo narių prieštaravo, ir tai iš pirmo balsavimo nepavyko, nes nebuvo reikiamo Seimo narių skaičiaus. Surinkti didelį balsų skaičių projektui, kurio ir kokybė kelia abejonių, tikrai nėra lengva“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Grupės Seimo narių pateikta Konstitucijos pataisa siekiama įgyvendinti Strasbūro teismo sprendimą per apkaltą iš prezidento pareigų pašalinto R. Pakso byloje prieš Lietuvą.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2011 metais konstatavo, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

Niekaip nepriimant Konstitucijos pataisų, kurios R. Paksui atvertų kelią į rinkimus, Strasbūro teismo sprendimų vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas Lietuvai pritaikė vadinamąją sustiprintos priežiūros procedūrą.

R. Paksas laikosi pozicijos, kad nauja nauja Konstitucijos pataisa tik gilina EŽTT  nustatytą pažeidimą.

Seime jau keliskart yra pritrūkę balsų priimti pataisai, kuri leistų kandidatuoti R. Paksui. Pastarasis projektas, beveik prieš daugiau kaip metus nesurinkęs reikiamų 94 balsų per priėmimą, būtų leidęs R. Paksui kandidatuoti ne tik į Seimą, bet ir į prezidentus.

R. Paksas iš prezidento pareigų buvo pašalintas 2004 metais, nuo tada jis negali būti renkamas šalies vadovu ir Seimo nariu.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad R. Paksas sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Teismas yra išaiškinęs, kad per apkaltą posto netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika. Anot jo, norint pakeisti šią nuostatą, būtina taisyti Konstituciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kestutis

kestutis portretas
landsbergis pardave lietuva one paksas paksas geras zmogus ir presidentas oka padare paksas blogo kad borisovui suteikia pilietibe borisovas ne zmogus nuikas kad rusas rusai irgi zmones tada buvo adamkus irgi dave apdovanojima borisavui ir nieka tik paksas atpirkimo ozis visi ira prisidirbe tik ant pakso puolat visi ir gribauskaite ira prsidirbusi ir buvo presidente ir landsbergis sove i brasauska

...

... portretas
Ptoblema NE Paksas, problema NE MŪSŲ Konstitucija ar EŽTT, o PROBLEMA tik kažkoks mūsų NErinktas KT - Konstitucijos pažeidimo NĖRA (NĖRA tokios eilutės Joje!), tai TIK tam KT taip susivaideno; - tas KT save VIRŠ Tautos stato, o tai JAU Grėsmė Šaliai! O klausiantys ką Paksas padarė, kokią priesaiką sulaužė, tai VERTA prisimint: jis PAMYNĖ Borisovui duotą priesaiką, tai tas IR pareiškė kad "Paksas - politinis lavonas"... ir 'mūsų' seimas KLUSNIAI tam pritarė; dabar turim Bėdą, o KT ir toliau MUS šokdina. (nors šiaip Paksas nėra vertas nei prezidentu būt, nei Seime sėdėt... lyg ten blogesnių nebūtų: AR ne priesaikos sulaužymas išduot sąrašą su kuriuo į Seimą papuolei?)

Mažaraščiui Kętučiui:

Mažaraščiui Kętučiui: portretas
ar pats supranti savo parašytas sapaliones?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių