S. Skvernelis išlieka kritiškas: Vyriausybė blaškosi ir daro nesąmones

Opozicijos lyderis, ekspremjeras Saulius Skvernelis nuo savo jau ne kartą išsakytos itin kritiškos nuomonės apie Ingridos Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės darbo kokybę nėra linkęs atsitraukti nė milimetro. Priešingai. Jo teigimu, kuo toliau, tuo labiau aišku, kad Ministrų Kabinetas nesusitvarko ir palyginus jį su dar ne taip neseniai darbą užbaigusia jo vadovauta Vyriausybe – atrodo tiesiog tuščias. Nemažai aštrios kritikos pats tiek dėl savos Vyriausybės neveiklumo antrosios COVID-19 bangos metu, tiek dėl apskritai Ministrų Kabineto sudėties sulaukęs ekspremjeras sako, kad ne komunikacija, bet būtent ministrų pasirinkimas yra priežastis, dėl kurios turėtų vis labiau skaudėti I. Šimonytei galvą.

„Ši Vyriausybė vis dar turi labai stiprią žiniasklaidos paramą ir visos klaidos, kurias ji daro, yra nušviečiamos kaip komunikacijos klaidos ir nesusipratimai“, – Eltai teigė jis.

S. Skvernelis prisiminė savo Vyriausybės startą. Jo teigimu, jam 2016 m. ėmus vadovauti Ministrų Kabinetui, žiniasklaida buvo kur kas kritiškesnė.

„Tuomet mūsų priemonių planas buvo narstomas po kaulelį... O dabar dabartinės valdžios planas nėra labai įdomus“, – teigė jis.

Visgi, sako premjeras, žvelgiant į I. Šimonytės Vyriausybės darbą, jam ne Ministrų Kabineto komunikacija kelia daugiausiai klausimų. Būtent dėl prastai ir nenuosekliai komunikuojamų sprendimų I. Šimonytės kabinetas susilaukia daugiausiai kritikos pastaruoju metu. Opozicijos lyderis teigia, kad problemos, kurios lydi dešiniųjų Vyriausybę, yra, jo manymu, kur kas didesnės.

„Problema yra ne komunikacijos klaidos, bet chaosas Vyriausybės veikloje, nėra konkrečių darbų“, – sakė S. Skvernelis.

„Jei yra blogi sprendimai arba jų nėra – ką tu gali komunikuoti“, – dešiniesiems taikomą kritiką argumentavo „valstiečių“ frakcijos Seime narys. 

„Laikas bėga, beveik penki mėnesiai, bet apčiuopiamo rezultato mes nematome“, – pridūrė ekspremjeras.

Anot jo, dėl to, kad praėjus 100 dienų po I. Šimonytės Vyriausybės darbo pradžios pasigirsta vis daugiau kritikos, kalti ir tų pačių dešiniųjų sukelti lūkesčiai.

„Jie sakė, kad ateis ir viskas bus kitaip. Ir iš tikrųjų yra viskas kitaip, tačiau gerokai blogiau nei buvo“, – reziumavo S. Skvernelis.

Vyriausybė blaškosi ir daro nesąmones

Tai, kad daugeliu atžvilgių Vyriausybės nesėkmes lemia koronaviruso krizė, pažymėjo S. Skvernelis, reikia pripažinti, tačiau, tikino jis, tai nėra pasiteisinimas esamam Ministrų Kabineto blaškymuisi ir, pasak jo, „daromoms nesąmonėms“.

„Ryte ministrė (Aušrinė Armonaitė – ELTA) sako, kad atidarysime verslus, o po pietų jau sako, kad nieko neatidarysime. Vieniems sako, kad vadinamasis žaliasis pasas yra reikalingas ir naudingas, o kitiems – kad nenaudingas. Tos skirtingos sklindančios žinios iš Vyriausybės yra tragedija. Taip negali būti, juk Vyriausybė yra komanda, reikia diskusijų neformaliuose pasitarimuose, kad būtų galima išeiti su bendra Vyriausybės pozicija. Žmonės tuomet pasitikėtų, o dabar ji meluoja, blaškosi ir daro nesąmones“, – teigė S. Skvernelis, ko gero, galvoje turėdamas trečiadienio rytą ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės išsakytą pažadą, kad nuo birželio 12 d. bus leista dirbti visiems prekybos centrams. Tačiau I. Šimonytės vadovaujamas Ministrų Kabinetas tą pačią dieną šį pasiūlymą atidėjo.

I. Šimonytę užjaučiu, tačiau kalta tik ji pati

Pesimistiškai įvertinęs dabartinės Vyriausybės darbą, S. Skvernelis sakė, kad, jo manymu, pagrindinė tokios „niūrios“ situacijos priežastis yra blogai sukomplektuotas Ministrų Kabinetas. Apie tai, akcentavo ekspremjeras, jis kalbėjo dar nepradėjus I. Šimonytės Ministrų Kabinetui dirbti.

„Atėjo nepasiruošę, atėjo prieš tai aštuonerius metus buvę ant suoliuko, kuomet buvo laidomi žodžiai ir replikos, idėjos, už kurias nereikėjo niekaip atsakyti. Dabar, kai reikia pademonstruoti realų darbą – tai nebeliko nei gebėjimų, nei idėjų“, – sakė S. Skvernelis ir prisimindamas savo vadovautos Vyriausybės sudėtį metaforiškai konstatavo, kad I. Šimonytės Ministrų Kabinetas tiesiog yra tuščias.

„Tą sakiau ir prieš formuojant Vyriausybę – nepavydžiu ministrei pirmininkei dėl jos komandos. Dabar matome, kad nėra ministrų... Apskritai jų nėra. Tik vienas kitas, kuris rodo lyderystę ir sėkmingai dirba. Bet realiai jų tiesiog nėra“, – savo nuomonę išsakė opozicijos lyderis.

Ekspremjeras pokalbio su ELTA metu tarsi ir rodė empatiją, sakydamas, kad supranta, kokiomis sudėtingomis aplinkybėmis turi dirbti jį premjero poste pakeitusi I. Šimonytė, tačiau galiausiai politikas pripažino manąs, kad dabartinė premjerė visgi yra pati kalta.

„Ji juk pati komandą komplektavo“, – sakė S. Skvernelis.

O tai, kad Ministrų Kabineto sudėtimi reikia ne juokais susirūpinti, anot S. Skvernelio, verčia manyti ir jį pasiekianti informaciją iš Lietuvos regionų. S. Skvernelis sakėsi gavęs žinių, esą dabartinės Vyriausybės ministrai vengia susitikti su savo kuruojamų sričių atstovais.

„Jie vengia telefoninių skambučių ir kontaktų. Jie tiesiog bijo, nes čia jau nesąmonių nepašnekėsi. Susitikus su kokias žemdirbiais reikia kalbėti labai konkrečiai, o ne lozungais“, – savais kanalais gautą informaciją apibendrino S. Skvernelis.

Mano, kad su policijos pareigūnais pasielgė nepadoriai ir negarbingai

Galiausiai nesuprantamu sprendimu opozicijos lyderis įvardino tai, kad policijos pareigūnai liko paskutiniai prioritetinių grupių skiepijimo sąraše. S. Skvernelis tikino taip manąs ne todėl, kad pats yra buvęs pareigūnas. Jo teigimu, dabartinė valdžia tiesiog nesupranta, kad policijai pastaraisiais mėnesiais reikėjo susitaikyti su užduotimis, kurios, jo manymu, buvo tiesiog nelogiškos. 

„Jei kalbėtume apie tas priemones, kurias sugebėjo parinkti valdymui, ypač ne visai logišką blokavimą tarp savivaldybių... Tai be policijos, karantino režimo laikymąsi yra neįmanomas. Gali priiminėti kokius tik nori nutarimus, bet jei policija nebus aktyvi, nebus principinga, nebus galiausiai mąstanti – nes juk tuos įstatymus taip pat reikia su protu taikyti, o ne aklai – tai tikrai nebus nieko. Tad šioje situacijoje palikti policijos pareigūnus ir pasieniečius už borto yra nesuprantamas dalykas“, – svarstė S. Skvernelis.

„Taip sakau, ne tik todėl, kad aš buvęs pareigūnas... Toks požiūris (paskirta vieta prioritetiniame skiepijimo sąraše – ELTA) yra tikrai nesuprantamas požiūris į pareigūnus, kurie metė savo tiesiogines funkcijas ir tiesiogiai atsiliepia į tiesioginių funkcijų nevykdymą, viską daro kad užtikrintų kartais ir nelogiškus valdžios nurodymus – taip su jais pasielgti yra negarbinga ir nepadoru“, – teigė S. Skvernelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
agne biski zemiau paskaityk

agne

agne portretas
Geriau Skvernelis apie savo nesamones prisimintu. Bet matyt kad su atmintim blogai tai dabar tapo dideliu isminciumi. Apgailetinas tipas.

Anonimas

Anonimas portretas
ten NE smegenis o MARGARINAS DDDD
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių