S. Kairys: stebint karą Ukrainoje, gegužės 9-osios minėjimai būtų absurdiški

Gegužės 9-osios minėjimų, kai rusai mini pergalės Antrajame pasauliniame kare prieš nacistinę Vokietiją, šalyje neturėtų vykti, nes tai „būtų absurdiška“, sako kultūros ministras Simonas Kairys.

Anot jo, tai reikėtų vertinti atsižvelgus ne tik Rusijos karo Ukrainoje kontekstą, bet ir į žvalgybos bei policijos įspėjimus dėl galimų provokacijų.

„Manau, tikrai būtų absurdiška, jei tokie renginiai vyktų. Aš jau matau pavyzdžius, komunikuoja vieni ar kiti merai, kurie pasisako, kad neišduos leidimų tokiems renginiams. Man būtų irgi sunku suvokti, kaip tokie renginiai galėtų vykti. Turime suprasti, kad potencialas provokacijoms tokią dieną tikrai yra realus“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministras.

Manau, tikrai būtų absurdiška, jei tokie renginiai vyktų.

Valstybės saugumo departamentas įspėjo, kad gegužės 9-ąją sovietų karių kapinėse rengiant paminėjimus neatmestina, jog gali kilti „provokacijų ar smurtinių incidentų“.

Šiuos paminėjimus įvairiuose Lietuvos miestuose kasmet organizuoja rusų diplomatai kartu su Rusijos tėvynainių atstovais.

Šių renginių metu įprastai susirenka keli šimtai žmonių, įsisegusių Georgijaus juosteles, kurias šiuo metu dėl karo Ukrainoje Seimas ruošiasi uždrausti.

Už jų dėvėjimą, taip pat Rusijos karo Ukrainoje simbolio „Z“ naudojimą grėstų atsakomybė.

VSD teigimu, taip pat gali atsirasti bandymų organizuotis artėjant gegužės 9-ajai, nes kai kuriose Europos Sąjungos valstybėse jau dabar rengiamos demonstracijos, kurių metu reiškiama parama Rusijos karui Ukrainoje.


Šiame straipsnyje: Simonas Kairysgegužės 9renginiaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių