Ragina ES stiprinti piliečių apsaugą nuo politinio persekiojimo

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius ragina tobulinti arba rengti naujus Europos Sąjungos teisės aktus, kurie garantuotų Bendrijos piliečių apsaugą nuo galimo trečiųjų valstybių politinio persekiojimo.

Kaip ketvirtadienį pranešė Teisingumo ministerija, šį pasiūlymą E. Jankevičius pateikė Zagrebe vykstančiame neformaliame teisingumo ir vidaus reikalų ministrų susitikime.

Iniciatyva norima apsaugoti Sausio 13-osios bylą nagrinėjusius Lietuvos teisėjus ir prokurorus, kuriuos Rusija oficialiai kaltina jos piliečių neteisėtu persekiojimu.

„Kaip parodė Rusijos Federacijos veiksmai prieš Lietuvos teisėjus ir prokurorus ir dėl kurių praėjusių metų lapkritį buvo priimta Europos Parlamento rezoliucija, labai svarbu sustiprinti konkrečius teisinius instrumentus, kad apsaugotume savo piliečius nuo trečiosios šalies piktnaudžiavimo tarptautine teise“, – sakė E. Jankevičius.

Nepamirškime, kad Lietuvos teisėjai yra visos Europos Sąjungos teisėjai. Tačiau tokioje situacijoje gali atsidurti ir bet kuris ES valstybių pilietis.

Anot ministro, politiškai motyvuotas baudžiamasis persekiojimas, kurį inicijuoja trečioji valstybė, gali baigtis mėginimais į tai įtraukti Interpolą, pasinaudoti dvišalio ir daugiašalio bendradarbiavimo susitarimais. Pabrėžiama, kad tokių veiksmų tikslas – apriboti Lietuvos prokurorų ir teisėjų teises, juos apklausti ar suimti.

„Nepamirškime, kad Lietuvos teisėjai yra visos Europos Sąjungos teisėjai. Tačiau tokioje situacijoje gali atsidurti ir bet kuris ES valstybių pilietis“, – teigė ministras.

E. Jankevičius ragina atsakyti į klausimus, ar ES taikomas teisinės valstybės principas užtikrina asmens teisių apsaugą, „kai ES piliečio perdavimo į trečiąją šalį klausimas sprendžiamas ne pagal ES teisės aktus“. Jis taip pat abejoja, ar šiuo metu yra garantijos, jog ES narė neperduos kitos ES valstybės piliečių į trečiąją šalį, kurioje vykdomi „politizuoti ar visiškai nepagrįsti teisiniai procesai“, o sulaikytų asmenų sąlygos neatitinka minimalių reikalavimų“.

Rusija pernai liepą iškėlė baudžiamąsias bylas Lietuvos teisėjams ir prokurorams, nagrinėjusiems bylą dėl sovietų agresijos 1991 metų sausio 13-ąją, kai sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią. Tomis dienomis žuvo 14 žmonių, dar beveik 800 buvo sužeisti.

Maskva Lietuvos teisėjus ir prokurorus oficialiai kaltina neteisėtu Rusijos piliečių persekiojimu.

Reaguodamas į Rusijos veiksmus, Europos Parlamentas pernai lapkritį priėmė rezoliuciją, raginančią bylas nutraukti – Maskvos veiksmai dokumente įvardijami kaip politiškai motyvuoti bei neteisėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apie

apie portretas
kokia politsauga kalba jei paleckiuka laiko uzdare galejo bent psihika patikrint o dabar tais veiksmais patys parodo savo bejegiskuma duodami suprasti kad jis ko gero teisus tai bijo kad nesukeltu pilkaro ir kankina kaip NVenskiene juk tai iteisintas banditizmas kitaip nepavadinsi ir visas sis sbrodas igavo pagreiti su eurosojuzu ir tais vakaru issigimeliais kuriu mes nematem ir dargi nezinojom kad tokiu zmogyviu yra tai kazkokie blogio sukurti biorobotai /......................

cha cha ha ...patys ,,,teisingumo,,,ministro

cha cha  ha ...patys ,,,teisingumo,,,ministro  portretas
kolegos ,laiko uzdarytus politinius kalinius ,metus laiko be teismo ,kurpia jiems isgalvotas bylas, po to kada prisisika virs galvos praso ES kad juos apsaugotu nuo ju paciu susikurtu sau problemu.......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių