R. Paksas: sieksiu prezidento posto, ar tai bus 2014, ar 2019 metais

  • Teksto dydis:

Partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas sako sieksiantis prezidento posto, kai tik bus galimybė.

"Gyvenime esu optimistas, visuomet, jei sieki, jei tiki, gali įgyvendinti, bet galų gale aš esu deklaravęs, kad sieksiu prezidento posto, ar tai būtų 2014 metai, ar tai būtų 2019 metai. Aš įsitikinęs, kad bus atstatyta Konstitucija, įstatymai, ir žmonės galės balsuoti už tai, ką jie nori matyti prezidento poste", - antradienį BNS sakė R.Paksas, paklaustas, ar sieks prezidento posto, jei tam bus atvertas kelias.

Seimas antradienį per pirmąjį priėmimą pritarė Konstitucijos pataisai, kad "už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą ar priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka iš užimamų pareigų pašalintas arba Seimo nario mandato netekęs asmuo gali būti renkamas ar skiriamas į pareigas, kurias pradėti eiti galima tik davus Konstitucijoje numatytą priesaiką, kai išnyksta konstituciniame įstatyme nustatyti apribojimai".

Tam, kad pataisa būtų priimta, po trijų mėnesių turės būti rengiamas dar vienas balsavimas. Konstitucijos keitimo įstatymų projektai svarstomi ir dėl jų balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip 3 mėnesių pertrauka. Kad pataisa būtų priimta, už ją abu kartus turi balsuoti ne mažiau kaip 94 parlamentarai.

Antradienį per pirmąjį priėmimą už šią Konstitucijos pataisą balsavo 101 parlamentaras, vienas buvo prieš, 21 susilaikė. R.Paksas tokį parlamentarų sprendimą įvertino kaip "didžiulį žingsnį demokratijos kryptimi".

"Labai džiaugiuosi, vertinu labai gerai, dėkoju politikams, priėmusiems tokį sprendimą. Vertinu tai kaip didžiulį žingsnį demokratijos link ir link to, kad kiekvienas Lietuvos pilietis galėtų pasirinkti, už ką balsuoti, už ką nebalsuoti. Tai iš tikrųjų parodo mūsų politikų brandą", - sakė R.Paksas.

Jei Seimas priims minimą Konstitucijos pataisą, konkrečias sankcijas dar turės nustatyti priimdamas atitinkamą konstitucinį įstatymą. Šiuo metu Seime jau registruotas "tvarkiečių" projektas, kuris po apkaltos kandidatuoti į prezidentus, Seimo narius, užimti premjero, ministro pareigas draustų 8 metus, eiti valstybės kontrolieriaus pareigas - 5 metus, o teisėjams grįžti į pareigas galimybė nenumatyta. Šis projektas jau antradienį bus pateiktas Seimui.

Seimo TTK vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas žurnalistams sakė, jog Konstitucijos pataisa ir konstitucinis įstatymas, numatantys ribojimus dalyvauti rinkimuose per apkaltą iš posto pašalintiems asmenims, gali spėti įsigalioti iki prezidento rinkimų kitąmet.

Konstitucijos pataisomis siekiama įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą, kuriuo pripažinta, jog dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas jo padarytam nusižengimui.

Lietuvos Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad asmuo, kuris per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento, Konstitucinio Teismo pirmininko ir teisėjo, Aukščiausiojo Teismo pirmininko ir teisėjo, Apeliacinio teismo pirmininko ir teisėjo pareigų ar buvo panaikintas jo Seimo nario mandatas, niekada negali eiti tokių Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia yra susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

R.Paksas prezidento pareigų neteko 2004 metų balandį. Jam buvo surengta apkalta dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, kai jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Prezidento rinkimai vyks kitų metų gegužę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na ir negalvojantis

Na ir negalvojantis portretas
" Užsimanė kiaulė bananų".

Jokimas

Jokimas portretas
Kaip tu Paksiau gerai apie save galvoji,net šlykštu darosi. Niekas tavęs nerinks į prezidentus,nebent rusams užpakalį palaižytum. Vieną kartą jau parsidavei na ir čiuožk kuo toliau,nuo aukštų postų... vemsiu!!!

to sssss

to sssss portretas
uzsienyje tarkim amerikoje tokiam politikui liktu svajoti ne apie prezidento posta o apie lygtini paleidima is kalejimo
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių