R. Karoblis: jaučiamas padidėjęs propagandinės informacijos srautas

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, kad nors dezinformacinių žinučių iš Kremliaus temų skaičius stabilizavosi, tačiau, pasak jo, padaugėjo juos platinančių šaltinių. Dėl to, teigia R. Karoblis, bendrai yra jaučiamas padidėjęs propagandinės informacijos iš Rusijos srautas, kuris, tikėtina, toliau liks intensyvus.

„Konkrečių skaičių negaliu pasakyti, bet paskutiniu metu ir COVID situacijoje matomas dezinformacinių ir propagandinių žinučių srauto didėjimas. Tai liečia visas iš esmės ES šalis, bet kliūva ir mums. Žinučių temų skaičius stabilizavosi, gal net sumažėjo, bet atsirado daugiau šaltinių, per kuriuos tos žinutės platinamos, ir tas dažnis intensyvesnis“, – pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos posėdžio spaudos konferencijos Prezidentūroje metu sakė R. Karoblis.

Ministras pripažino, kad tikėtina, jog dezinformacijos srautas ir toliau liks intensyvus.

Tas leitmotyvas su bandymu ir toliau propaguoti tas Rusijos žinias – straipsniai, pritaikyti atskirų šalių auditorijoms, – manau, kad tik didės.

„Visiškai nenustebčiau ir greičiausiai taip bus, kad tas intensyvumas reklamuojant tiek Dūmos iniciatyvą dėl Ribentropo-Molotovo pakto, tiek dėl Lenkijos (didės – ELTA), jis jau dabar yra. Tas leitmotyvas su bandymu ir toliau propaguoti tas Rusijos žinias – straipsniai, pritaikyti atskirų šalių auditorijoms, – manau, kad tik didės“, – teigė krašto apsaugos ministras.

Paklausus, į ką yra nukreiptos minėtos melagingos žinutės, R. Karoblis išskyrė tris sferas: Kremliaus komunikavimas su vidine komunikacija – kalbos apie Didžiąją Rusiją ir jos neklystamumą, bendradarbiavimas su Lietuva, kaip buvusia Sovietų Sąjungos šalimi, – bandoma pasėti netikrumą, kad Lietuva pati norėjo prisijungti, taip pat galiausiai yra kvestionuojamas ir Lietuvos sąjungininkų reikalingumas.

Su tokios propagandos valdymu, pažymėjo ministras, yra dirbama, pasitelkus tiek ekspertus, tiek sąjungininkus.

„Dirbama dėl propagandos ir dezinformacijos valdymo tiek NATO, tiek ES. Bendraujame ir su kitais stratkomais (strateginės komunikacijos ekspertai – ELTA). Pirmiausia per bendradarbiavimą – buvo Seimo rezoliucija, bet tos rezoliucijos neturi tapti kasdieninėmis, kassavaitinėmis ar kasmėnesinėmis“, – pažymėjo R. Karoblis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių