R. Karbauskis pripažįsta: nebeaišku, ar valdantieji turi daugumą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis po nepavykusio balsavimo dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo pripažįsta: nebeaišku, ar valdantieji turi daugumą.

„Dabar negaliu atsakyt į šitą klausimą, labai sunku atsakyt. Bandysiu paklaust kitų frakcijų atstovų, ypatingai tos, kuri nedalyvavo balavime, ar ji dar laiko save koalicijos dalimi“, – antradienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

„Jei bus manoma, kad laiko (koalicijos dalimi – BNS), biudžetą mes priimsim be problemų, jei  frakcija nebemano, kad ji daugumoj, bus problemų su biudžetu“, – teigė R. Karbauskis.

Tačiau paprašytas įvardinti valdančiąją frakciją, nedalyvavusią balsavime dėl V. Pranckiečio, to negalėjo padaryti.

Valdančiųjų iniciatyva surengtame pakartotiniame balsavime už V. Pranckiečio atšaukimą iš pareigų balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo penki, 11 biuletenių sugadinti. Tuo metu jį atleisti iš pareigų reikėjo ne mažiau kaip 71 balso.

Slaptame balsavime dalyvavo visų valdančiųjų frakcijų – „valstiečių“, „socialdarbiečių“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, frakcijos „Lietuvos gerovei“ –nariai bei keletas Mišrios Seimų narių grupės atstovų. Opozicija balsavime nedalyvavo.

Mes tikrai neko nebedarysim dabar, šitoj sesijoj tikrai ne.

Komentuodamas balsavimo rezultatus R. Karbauskis teigė, jog „valstiečiai“ daugiau nesiims žygių dėl V. Pranckiečio atstatydinimo, bent jau ne šią sesiją.

„Demokratijos šventė įvyko, Seimo dauguma turėjo progą balsuoti, ko mes ir siekėme, rezultatas yra, koks yra, kažkuri iš koalicijos frakcijų, matyt, nedalyvavo balsavime, Seimo pirmininkas gavo palaikymą ne tokį ir didelį. Situacija lieka panaši – Seimo pirmininkas neatstovaus nei tų (valdančiųjų – BNS), nei tų (opozicijos – BNS), pats save, bet mes tikrai neko nebedarysim dabar, šitoj sesijoj tikrai ne“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Komentuodamas opozicijos iniciatyvą dėl pirmalaikių rinkimų LVŽS vadovas sakė esąs tikras, jog parlamente ši idėja nesulauktų paramos.

„Seime tikrai neatsirastų balsų pirmalaikiams rinkimams, tuo net neabejoju“, – sakė R. Karbauskis.

Po nepavykusio bandymo atstatydinti V. Pranckietį, anot R. Karbauskio, taip pat reikės aiškintis, ar valdančioji koalicija jis dar egzistuoja.

„Jei nebus pirmalaikių rinkimų ir nėra konkrečios daugumos, viskas virsta kažkokia betvarke, Lietuvos žmonėms tai nebūtų tinkamas variantas, todėl šnekėsimės visų pirma su koalicijos partneriais, ar mes dar galime dirbti kartu, ir antras dalykas, jei nebepavyksta, turėsim šnekėtis su visais – ką darome toliau“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis taip pat pripažino, jog balsavimas dėl V. Pranckiečio yra pralaimėjimas, tačiau priežasčių atsistatydinti iš partijos vadovų nemato priežasčių.

„Be abejonių, mes nesurinkom pakankamai balsų, kad pakeistume Seimo pirmininką, tai tikrai pralaimėjimas. Aš atsakomybę jau prisiėmiau, aš atsiprašiau Lietuvos žmonių ir dar kartą atsiprašau, kad tokį žmogų, kuris įsimylėjo savo kėdę ir laikosi jos įsikibęs visais būdais, rekomendavau tapti Seimo pirmininku“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Po nepavykusio V. Pranckiečio atstatydinimo R. Karbauskis pripažįsta, kad į Seimo vadovybę tikriausiai neis – parlamento vadovas nesiūlys į savo vicepirmininkus, tad ir toliau liks vadovauti frakcijai.

Valdančioji koalicija buvo nusprendusi R. Karbauskį deleguoti į Seimo vadovybę, frakcijoje buvo suplanuoti nauji seniūno rinkimai.

Seimas praėjusią savaitę jau balsavo dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu, tačiau tuomet balsavimas žlugo, nes jame dalyvavo tik 11 Seimo narių.

Nepasitikėjimą Seimo pirmininku inicijavę valdantieji protestuodami šiame balsavime nedalyvavo, nes procedūrą jie norėjo surengti kitą dieną, kai tikėjosi užsitikrinti reikiamą balsų skaičių.

Po žlugusio balsavimo, valdančiųjų balsais buvo pareikštas nepasitikėjimas slapto balsavimo biuletenius skaičiavusiai Seimo narių grupei, ir šiuo pagrindu nuspręsta balsavimą kartoti.

Parlamento vadovas V. Pranckietis, nepriklausomai nuo balsavimo rezultatų, žada kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar procedūra buvo teisėta.

Seimo statute numatyta, kad Seimo nariai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną.

„Valstiečiai“ V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“.

V. Pranckietis nesutiko trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidas

Vidas portretas
Nieks nieko neuzvire.Maza patirtis su zmonem.Karbauskis labai pasitikėjo ,,žmonėmis,, ir dabar dar tiki.O juk tu žmonių nieks ir nepažinojo,kad tokie yra.Jis labai stengėsi,bet jug Gavus Tokia kėdes šlindo instinktai pagal sąžinės nebuvimą.Kaip lyderis partijos turės nešti atsakomybę už Pranskietis ir už kitus

...

... portretas
Ramūnai, nepasiduok, veidmainiai linkę nugalėtojus palaikyt - į kaliūzę 'konservus' !

Lionė

Lionė portretas
Ramūnai, itin nusiminti neverta. Juk visi žinome, kad mūsų tautos iųrintųjų tarpe labai daug dviveidžių, kurie tau į akis šypsosi, o už nugaros laiko naganą.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių