R. Karbauskis: prezidentą gerbiu, bet tiesa jam nebus maloni

Renovuoto namo Trakuose istorijoje kaltinimų sulaukė ne tik jo savininkas susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius. Iš ministrą ginančių valdančiųjų pusės nesiliauja skrieti priekaištai Prezidentūrai.

Nors „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tikina tikrai gerbiąs šalies vadovą Gitaną Nausėdą, gerų žodžių pasakyti apie kai kuriuos patarėjus jis negalįs. Politikas lygina dabartinį prezidento patarėjų korpusą su kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės komanda ir teigia, kad joje analogiškų problemų niekada nekildavo.  

R. Karbauskis pastarąjį penktadienį pareiškė, kad LRT atskleistoje galimai korupcinėje renovuoto J. Narkevičiaus namo istorijoje yra įsipainioję keli, pasak jo, diskredituoti susisiekimo ministrą siekiantys prezidento patarėjai: Nacionalinio saugumo grupės patarėjas Darius Kuliešius ir vyriausiasis patarėjas ir Aplinkos bei infrastruktūros grupės vadovas Jaroslavas Neverovičius. Politikas išsakyta kritika neapsiribojo ir netiesiogiai palinkėjo prezidentui nebeginti savo patarėjų, kurie, „valstiečių“ lyderio manymu, ar dėl savanaudiškų paskatų, ar dėl siekio įtikti pradėjo kenkti Lietuvos prezidento reputacijai.

Eltos paklaustas, ar nemano, kad tokie kritikos akcentai gali tapti pleištu tarp valdančiųjų ir Prezidentūros, R. Karbauskis atsakė, kad spaudimo G. Nausėdai daryti nenori.

„Aš nedrįsiu komentuoti prezidento nuomonės, nenoriu daryti įtakos jo sprendimui, tačiau man yra akivaizdu, kad prezidentas gauna neteisingą informaciją, o prezidento vardu yra manipuliuojama. Aš negaliu patikėti, sveikas protas tiesiog patikėti neleidžia, tuo, kad prezidentas arba žinojo, arba davė leidimą tokiems veiksmams, kokius šioje istorijoje darė jo patarėjas (D. Kuliešius – ELTA)“, – teigė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, galvoje turėdamas portalo Delfi skelbtą informaciją, esą prieš apkaltindamas korupcija susisiekimo ministrą verslininkas Aleksandras Ribnikovas kreipėsi į Prezidentūrą. Portalo teigimu, ko gero, su A. Ribnikovu bendravo D. Kuliešius.

R. Karbauskio nuomone, tai nėra vienintelis įrodymas, kodėl prezidento patarėjai elgiasi netinkamai. Tai, kad į jo kritiką Prezidentūros darbuotojams verta įsiklausyti, tęsė R. Karbauskis, pagrindžia kiek anksčiau nutikusi istorija su kitu vyriausiuoju prezidento patarėju – Povilu Mačiuliu.

Pastarasis dar šių metų pradžioje, Seimui nepavykus atmesti G. Nausėdos veto dėl Seimo rinkimų kartelės sumažinimo, žurnalistams užsiminė, kad šalies vadovas siūlys diskutuoti apie esminę Seimo rinkimų reformą ir, kad vykstančiose diskusijose girdisi svarstymų, atsisakyti mišrios rinkimų sistemos ir pereiti prie proporcinės sistemos.

Šią P. Mačiulio užuominą R. Karbauskis ne kartą, o ypač po to, kai jis ir prezidento patarėjas viešoje erdvėje apsikeitė aštresniais vienas kitam skirtais epitetais, pateikė kaip įrodymą, kad esą P. Mačiulis kalba ne prezidento vardu.

„Kai prezidento patarėjas Mačiulis pasakė, kad nebereikia tiesioginių Seimo rinkimų, kad Seimo nariai turi būti renkami pagal sąrašą, aš sakiau, kad tai ne prezidento nuomonė, ir aš buvau teisus“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Visgi Prezidentūrai taip neatrodo. Dar vasario mėnesį Eltai perduotame komentare šalies vadovo atstovas spaudai Antanas Bubnelis pareiškė, kad Prezidentūra yra darni komanda, o patarėjai visada reiškia ne asmeninę, o Prezidentūros nuomonę.

Tačiau mes buvome teisūs, sakydami, kad čia ne pažyma, o pajuoka. Ir man kyla klausimas, ar ne tas pats patarėjas šios pažymos užsiprašė.

Nepaisant to, „valstiečių“ lyderis teigia turįs dar vieną argumentą, pagrindžiantį jo teorijos apie tai, kad patarėjai neklauso savo viršininko, tvirtumą. Tai, anot R. Karbauskio, gali būti istorija, kai prezidentas tvirtino turįs duomenų, kad J. Narkevičius savo kuravimo srityje įdarbino su Lietuvos lenkų rinkimų akcija –Krikščioniškų šeimų sąjunga susijusių asmenų.

R. Karbauskis net neabejojo, kad būtent D. Kuliešius buvo šios idėjos Prezidentūroje autorius ir būtent jis užsakė politines įtampas sukėlusią Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymą.

„Tada nepasitenkinimas iš Prezidentūros buvo, kodėl mes kritikuojame. Tačiau mes buvome teisūs, sakydami, kad čia ne pažyma, o pajuoka. Ir man kyla klausimas, ar ne tas pats patarėjas šios pažymos užsiprašė“, – samprotavo politikas.

Palygino G. Nausėdos ir D. Grybauskaitės patarėjų komandas

Pateikęs savas įžvalgas apie G. Nausėdos ir jo patarėjų santykių ypatumus, politikas palygino ir dabartinio šalies vadovo patarėjų komandos darbo specifiką su patarėjų korpusu, kuris dirbo kadenciją baigusiai Daliai Grybauskaitei. R. Karbauskio teigimu, nors jam su G. Nausėdos pirmtake susikalbėti ir buvo sunku, D. Grybauskaitės patarėjų komanda buvusi kur kas nuosaikesnė.

„Su Grybauskaite bendrauti buvo beprasmiška. Būdavo arba kaip ji pasakys, arba niekaip kitaip. Tad jos komandoje – gal dėl to, kad ji tokia buvo – žmonės niekada nemanė, kad jie gali pasakyti savo nuomonę ir pristatyti ją kaip prezidentės nuomonę. Ši komanda yra truputį kitokia. Joje labai daug žmonių: buvęs ministras, buvęs vicemeras, dar kažkas... Jie pakankamai matomi... Ir aš jaučiu bei matau, kad jie nesupranta, jog jie yra tik patarėjai, kad jie turi atstovauti prezidento pozicijai. Todėl ir kyla problemų. Ne su prezidentu, bet su jo patarėjais“, – kalbėjo R. Karbauskis.

R. Karbauskis: tiesa nebus maloni

Apibendrindamas valdančiųjų lyderis pabrėžė, kad savo viešai išsakomais pasvarstymais nesiekia daryti įtakos Prezidento sprendimui. Šalies vadovą, teigė R. Karbauskis, jis gerbia už savo patarėjų gynimą. Tačiau, grįždamas prie jau padarytų išvadų, R. Karbauskis iš esmės nebejojo, kad galiausiai G. Nausėdai teks pripažinti nemalonią tiesą.

„Aš tikiuosi, kad žurnalistai šioje temoje dirbs ir aš, kaip žmogus, kuris analizuoja, darau prielaidą, jog tiesa apie jo patarėjus nebus maloni prezidentui“, – apibendrino R. Karbauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuva yra Tėvynė mūsų

Lietuva yra Tėvynė mūsų portretas
Karbas mano, kad jis gali šmeižti visus ir kalbėti, ką tik jo draugai Kremliuje jam pataria. Jo patarėjai yra Kremliuje, ir reikėtų iš jo pareikalauti, kad juos išvardintų. Jis neturi savo nuomonės klauso savo patarėjų iš Maskvos. Ir iš kur gi tos trąšos jo, kuriomis nuodija visą Lietuvą? Ar tik ne iš Rusijos?

Manau

Manau portretas
Kad gal pačiam Karbauskiui bus nemalonu.Niekada jis nesakė tiesos ir yra vadinamas melagių melagis.Jam visada truko ir truksta tam tikros elgesio taisyklių.Juk yra kolchoznikas ir bendrauja su kitataučiais kurie iš vis kas antrame žodyje bl... Todėl labai man skaudu kada jis visą laiką ką nors užsipuola ir vaidina,kad jis yra visagalis.Kada jo atsikratys vis laukiu,nes Lietuvai tai nedaro garbės dėl tokių intrigantų.

Ir

Ir portretas
Ir aš gerbiu Karbauskį už tiesã!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių