Prezidentūra: kas belaimėtų, JAV išliks mūsų strateginis partneris

Prezidento patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė tvirtina, kad nepaisant to, ar JAV rinkimus laimės dabartinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ar jo oponentas, demokratas Joe Bidenas, šalies užsienio politika neturėtų stipriai keistis.

„Prezidento atsakymas buvo labai aiškus, kas belaimėtų JAV, mes tikimės, kad JAV išliks mūsų strateginis partneris, transatlantinis partneris. Kad transatlantinis ryšys nutrauktas tik labiau stiprės ir nebus nutrauktas, nes neturime kitos alternatyvos. JAV kariai Lietuvoje, kaip kad yra dabar, taip jie ir liks arba vėl sugrįš į Lietuvą. Tad užsienio politikos srityje pokyčių esminių nebus“, – „Žinių radijui“ teigė ji.

Paklausta, kaip vertina, kad D. Trumpas, nepaisydamas to, jog serga COVID-19, ketina dalyvauti antruosiuose TV debatuose su savo konkurentu J. Bidenu, A. Skaisgirytė teigė, kad tai priešrinkiminis pasirodymas.

Prezidento atsakymas buvo labai aiškus, kas belaimėtų JAV, mes tikimės, kad JAV išliks mūsų strateginis partneris, transatlantinis partneris.

Prezidento atsakymas buvo labai aiškus, kas belaimėtų JAV, mes tikimės, kad JAV išliks mūsų strateginis partneris, transatlantinis partneris.

„Politinis vertinimas yra tas, kad prezidentas Trumpas toliau demonstruoja priešrinkiminę drąsą ir į dvikovą lyg šaukia savo oponentą. Priešrinkiminis pasirodymas, kad aš esu sveikas, pajėgus ir toliau kausiuosi su savo oponentu (...) Mes žinome, kad ne vienas vadovas demonstravo, sakykime, paniekinamą požiūrį į COVID-19. Žinome ir tai, kad tai geruoju nesibaigė visuomenėms, nes nesiėmus reikiamų priemonių COVID-19 tik plito ir užsikrėtė vis daugiau žmonių. Atsakomybė bei rimtas požiūris į šią ligą būtų teisingiau“, – teigė A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad praėjus trims dienoms po to, kai dėl COVID-19 infekcijos buvo paguldytas į ligoninę, D. Trumpas grįžo į Baltuosius rūmus. Vaizdo įraše oficialioje D. Trumpo tviterio paskyroje matyti, kaip D. Trumpas Baltųjų rūmų balkone nusiima kaukę, pozuoja nuotraukoms ir vėl iškelia nykštį į viršų. Tada jis apsisuka ir be kaukės žengia į Baltuosius rūmus.

JAV prezidentas, nepaisydamas to, jog serga COVID-19, ketina dalyvauti antruosiuose TV debatuose su savo konkurentu J. Bidenu kitą savaitę. „Prezidentas ketina dalyvauti debatuose“, – pirmadienį TV stočiai „Fox News“ sakė jo rinkimų kampanijos atstovas Timas Murtaughas.

Antrieji iš trejų planuojamų debatų tarp D. Trumpo ir J. Bideno numatyti spalio 15 dieną. Šį kartą kandidatai turėtų atsakinėti į rinkėjų klausimus.

A. Skaisgirytė: ES sankcijų sąrašas nėra baigtinis

Prezidento G. Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais A. Skaisgirytė atkreipė dėmesį, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašas Baltarusijos pareigūnams dar nėra baigtinis, ir teigė matanti galimybę vėliau jį papildyti faktinio Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos pavarde.

„A. Lukašenka, kaip žinome, yra mūsų nacionaliniame sąraše, taip pat ir kitų Baltijos šalių sąrašuose. Taip pat jis yra Kanados, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų sąrašuose. Na, Europos Sąjunga tam kartui sakė, kad gal neįdėkime jo, tačiau pasilikime atviras duris ateičiai“, – „Žinių radijui“ teigė A. Skaisgirytė.

Na, Europos Sąjunga tam kartui sakė, kad gal neįdėkime jo, tačiau pasilikime atviras duris ateičiai.

„Kadangi tie sąrašai nėra baigtiniai, jie gali būti pildomi, tai matyčiau ir šiuo atveju galimybę po kažkiek laiko europinį sąrašą papildyti“, – pridūrė ji.

Paklausta, ar Lietuva pritaria ES pozicijai, kad A. Lukašenka nebūtų įtrauktas į sankcijų sąrašus, A. Skaisgirytė sakė, kad Lietuvos siūlymas buvo kitoks.

„Lietuva siūlė Europos Sąjungai vadovautis mūsų sąrašu, kuriame yra A. Lukašenka ir jo sūnus Viktoras Lukašenka. Mūsų siūlymas buvo abu šiuos asmenis įtraukti. (...) Kitos valstybės turi galbūt kitokį požiūrį ir nieko tame nuostabaus, tie požiūriai išsiskiria, tačiau vėlgi, kaip minėjau, pasilieka galimybė ateityje įtraukti. Tai nėra pabaigtas dalykas“, – sakė prezidento patarėja.

ELTA primena, kad ES nuo spalio 2 d. paskelbė sankcijas maždaug 40 Baltarusijos pareigūnų, atsakingų už rinkimų klastojimą ir žmogaus teisių pažeidimą. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis tai pranešė per spaudos konferenciją, skirtą pirmosios ES viršūnių susitikimo dienos rezultatams. Visgi A. Lukašenkos pavardė į sankcijų sąrašus nebuvo įtraukta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Katinas

Katinas  portretas
Vadinasi ciulpsim toliau haha!

Anonimas

Anonimas portretas
Nu kremliaus šunys garsiau au au au.

tulpes@lrpk.lt

tulpes@lrpk.lt portretas
O kada buvo surengtas referendumas, kad amerika yra koks nors Lietuvos strateginis partneris????? Ka jus cia fantazuojate prakekti vagys, amerikos lobistu kapitalo protektoratas, mokantys uz viska triguba kaina nei visi aplikui esantys kaimynai
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių