Prezidentūra: D. Kreivio ir G. Norkūno elgesys kenkia žmonių pasitikėjimui valstybe

  • Teksto dydis:

Prezidentūra antradienį pareiškė, kad žiniasklaidos paviešinta informacija apie energetikos ministro Dainiaus Kreivio įmonės bei finansų viceministro Gedimino Norkūno turimas ir nedeklaruotas ar laiku nedeklaruotas valstybės kontroliuojamos „Ignitis grupės“ akcijas kenkia žmonių pasitikėjimui valstybe.

Pasak Prezidentūros, visuomenei neturi kilti nė mažiausių abejonių dėl pareigūnų privačių interesų poveikio jų sprendimams.

Prezidentūros teigimu, tai, jog bendrovę tiesiogiai kuruojantis finansų viceministras G. Norkūnas turi „Ignitis grupės“ akcijų ir to nebuvo tinkamai deklaravęs, yra labai rimtas reputacijos šešėlis Finansų ministerijai.

„Energetikos krizės kontekste tokio pobūdžio informacija yra labai rimtas reputacijos šešėlis Finansų ministerijai, valdančiai didžiausios valstybės kontroliuojamos bendrovės „Ignitis grupė“ akcijas. Net sukelta regimybė, kad neskaidriai veikiant gali būti piktnaudžiauta tarnyba ir galbūt pasipelnyta iš krizės, kenkia žmonių pasitikėjimui valstybe, kelia abejonių, ar valdžios įstaigos tarnauja žmonėms“, – rašoma BNS atsiųstame Prezidentūros komentare.

Net sukelta regimybė, kad neskaidriai veikiant gali būti piktnaudžiauta tarnyba ir galbūt pasipelnyta iš krizės, kenkia žmonių pasitikėjimui valstybe, kelia abejonių, ar valdžios įstaigos tarnauja žmonėms.

Pasak jo, „ši situacija privalo būti nedelsiant ištirta atsakingų institucijų, privalo būti atsakyti visi klausimai ir priimta atitinkama politinė atsakomybė“.

Komentuodama paviešintą faktą, jog „Ignitis grupės“ akcijų turi ir įmonė, susijusi su energetikos ministru D. Kreiviu, kuris šių sąsajų nedeklaravo, Prezidentūra nurodo, kad tai turi būti patikrinta ir įvertinta.

„Prieš skiriant D. Kreivį energetikos ministru jis užtikrino prezidentą, kad neturi plačių interesų energetikos sektoriuje, o tais atvejais, kai jų bus, juos deklaruos ir nusišalins nuo sprendimų priėmimo. LRT tyrimo informacija, kad su ministru susijusi bendrovė turi „Ignitis grupės“ akcijų, tačiau tai nėra deklaruota, turi būti patikrinta ir įvertinta“, – teigia Prezidentūra.

„Visuomenei neturi kilti nė mažiausių abejonių, kad energetikos ministro sprendimai gali būti paveikti jo privačių interesų“, – pabrėžiama komentare.

LRT antradienį paskelbė, jog G. Norkūnas savo interesų deklaracijoje nedeklaravo, jog turi „Ignitis grupės“ akcijų ir gauna dividendų – jis deklaravo tik akcijų pirkimo faktą 2020 metų spalį, kai ministerijoje dar nedirbo. Vėliau tyrimą atliekantiems žurnalistams teigė šį savo interesą nurodęs.

Finansų ministerija BNS patikslino, kad G. Norkūno viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje apie įsigytas „Ignitis grupės“ akcijas kurį laiką buvo klaida – nurodyta šio sandorio pabaiga kaip 2020 metų gruodžio 31-oji, tačiau vėliau ji buvo patikslinta su tebesitęsiančiu ryšiu su „Ignitis“.

LRT taip pat atskleidė, jog „Ignitis grupės“ akcijų turi su D. Kreiviu susijusi įmonė „Norteo“, kurią kontroliuojančios bendrovės „Catus“ 40 proc. akcijų turi ministras. Jis sakė nežinantis apie „Norteo“ įsigytas akcijas, nėra šio ryšio deklaravęs ir žadėjo pasidomėti, ar reikia tai padaryti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TRUMPAREGIUI PREZIDENTUI

TRUMPAREGIUI PREZIDENTUI portretas
Lietuvos žmonės NEPASITIKI 90% Lietuvos seimu, visa vyriausybe ir Prezidentu tame tarpe.

Onė

Onė portretas
Na prezidentas tokią vyriausybę turėtų spirte išspirti iš pareigų ir tą landzbergį nes tik žalą daro

Atibudo \\\\\.../////

Atibudo  \\\\\...///// portretas
turistas.O Gabrius ne?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių