Prezidentas: svarbu matyti Rusijos pastangas įtraukti kitas valstybes į karą

Baltarusijoje vykstant bendroms šios valstybės ir Kinijos pratyboms, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad svarbu matyti Rusijos pastangas įtraukti kitas valstybes į karą Ukrainoje.

„Svarbu matyti Rusijos pastangas įtraukti kitas valstybes į karą prieš Ukrainą“, – NATO viršūnių susitikime Vašingtone trečiadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

Kinija ir Baltarusija netoli Lenkijos sienos rengia bendras karines pratybas, sekmadienį pranešė Kinijos gynybos ministerija.

Prezidentas pažymėjo, kad Lietuvos duomenimis, Rusija dislokavo taktinį branduolinį ginklą Baltarusijos teritorijoje.

„Mūsų žiniomis, tai yra realybė“, – teigė G. Nausėda.

Pasak jo, Kinijos ir kitų valstybių įsitraukimui į karą Ukrainoje reikia skirti didelį dėmesį.

Mūsų žiniomis, tai yra realybė.

„Kol kas mūsų diplomatinės pastangos šiuo klausimu nedavė pakankamų rezultatų“, – kalbėjo prezidentas.

Kinijos gynybos ministerijos teigimu, bendrose pratybose su baltarusiais daugiausia dėmesio skiriama kovos su terorizmu operacijoms.

Baltarusijos teigimu, manevrai planuojami liepos 8–19 dienomis.

Kaip BNS informavo Krašto apsaugos ministerija (KAM), dėl šių pratybų Lietuvai papildomų grėsmių nekyla.

Anot jos, liepą Bresto poligone vykstantys Baltarusijos ir Kinijos mokymai žymi atnaujintą praktinį dvišalį karinį bendradarbiavimą bendrų pratybų srityje.

Ministerijos teigimu, Baltarusija ir Kinija 2010 metais pasirašė karinio bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo remdamasi vystė šalių karinį bendradarbiavimą: organizavo įvairaus lygmens dvišalius vizitus, personalo mokymus abiejų šalių karinėse mokymo įstaigose, taip pat bendras karines pratybas.

Pirmą kartą bendri Baltarusijos ir Kinijos antiteroristiniai mokymai Baltarusijos teritorijoje vyko 2011 metais.

Iki COVID pandemijos šie antiteroristiniai mokymai periodiškai vyko Baltarusijos ir Kinijos teritorijoje.

2015 metais Baltarusijos ir Kinijos antiteroristiniai mokymai Baltarusijoje vyko Bresto poligone. Mokymuose dalyvavo Baltarusijos 38-osios atskirosios desanto šturmo brigados kuopa.

Pasak KAM, prasidėjus COVID pandemijai Baltarusijos ir Kinijos karinis bendradarbiavimas sustojo.

2023 metais rugpjūtį Baltarusijoje lankėsi Kinijos gynybos ministras. Šalys pareiškė, kad atsižvelgiant į pandemijos pabaigą stiprins karinį bendradarbiavimą ir anonsavo bendrus karinius mokymus 2024 metais.

Savo ruožtu nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Maskvos ir Pekino politiniai, kariniai ir ekonominiai ryšiai dar labiau sustiprėjo.

Tuo metu karo pradžioje Rusija iš Baltarusijos teritorijos įsiveržė į Ukrainą, ir nors Minskas tiesiogiai neprisijungė prie Maskvos puolimo, abiejų šalių kariuomenės yra glaudžiai susijusios.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
och, tu musu kisenini civilioke...

saša iz uralmaša

saša iz uralmaša portretas
deržite menia piaterom ...., zaaaaarežu !!!

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Rusijos pastangos įtraukti kitas valstybes į karą kol kas neduoda rezultatų - niekas nenori rizikuoti savo kailiu, gelbėdamas svylantį rusų fašistų užpakalį.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių