Prezidentas: ES praktiškai apsisprendusi dėl sankcijų Baltarusijos pareigūnams

Europos Sąjunga (ES) praktiškai yra apsisprendusi įvesti tikslines sankcijas Baltarusijos valdžios atstovams, po Europos Vadovų Tarybos posėdžio pranešė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Praktiškai Europos Sąjunga yra apsisprendusi taikyti tikslines sankcijas tiems Baltarusijos pareigūnams, kurie tiesiogiai prisidėjo prie rinkimų rezultato klastojimo, prie represijų prieš taikius Baltarusijos žmones“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė G. Nausėda.

Jo teigimu, sankcijos šiems pareigūnams bus pritaikytos „jau artimiausioje ateityje“.

Anot Lietuvos prezidento, Europos Sąjungos lyderiai, vertindami situaciją Baltarusijoje, buvo vieningi.

„Reikia pripažinti ir tikrai su pasitenkinimu konstatuoti, kad šnekėjome vienu balsu, labai principingai vertinome tai, kas įvyko Baltarusijoje. Visi kolegos be išimties pripažino, kad rinkimai buvo suklastoti, nelaisvi ir jų rezultatas negali būti pripažįstamas kaip teisėtas“, – kalbėjo G. Nausėda.

Visi kolegos be išimties pripažino, kad rinkimai buvo suklastoti, nelaisvi ir jų rezultatas negali būti pripažįstamas kaip teisėtas.

Jis taip pat teigė, kad posėdyje „daug kartų skambėjo Lietuvos vardas“ ir šaliai buvo išreikštas dėkingumas už lyderystę šiuo klausimu.

Prezidentas pabrėžė, kad Europos Sąjungos šalių vadovai, pasiekę sutarimą dėl sankcijų, veikė „greitai, ryžtingai ir vertybiškai“.

G. Nausėda akcentavo, kad nė viena šalis neturi teisės kištis į Baltarusijos vidaus politiką.

„Kalbėta ir apie tai, kad Rusija neturi teisės, kaip, beje, ir pati Europos Sąjunga, kištis į Baltarusijos vidaus procesus, todėl mes turime sudaryti sąlygas taikiam dialogui, bet ne imtis intervencijų į Baltarusijos vidaus gyvenimą“, – komentavo Lietuvos vadovas.

„Šitos esminės, pamatinės vertybės turi būti gerbiamos, nes, priešingu atveju, visada viena ar kita pusė galės kvestionuoti tokio dialogo rezultatus, kuris nevyko pačios Baltarusijos visuomenės pastangomis“, – pridūrė Lietuvos prezidentas.

Jis pabrėžė, kad su taikiais protestuotojais kovojantis režimas elgiasi, švelniai tariant, kontroversiškai.

„Mes matome, kad veikia tam tikri savisaugos instinktai, režimas blaškosi, imasi įvairių priemonių, kurios yra, švelniai tariant, kontroversiškos. (...) Vienintelis kelias į susitaikymą yra per taikų konfliktų sprendimo būdą. Neturi būti daroma nieko tokio savo visuomenės atžvilgiu, dėl ko vėliau reikėtų karčiai gailėtis“, – sakė G. Nausėda.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos parlamentai bei šalių vadovai smerkia rinkimų klastojimą Baltarusijoje, smurtą prieš protestuotojus bei pabrėžia palaikantys sankcijas Minsko režimui, atsakingam už šiuos veiksmus.

Baltarusijos valdžiai paskelbus, kad Aliaksandras Lukašenka per prezidento rinkimus surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo ir iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai. Jie malšinami smurtu – sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, sulaikytieji praneša apie kankinimus sulaikymo įstaigose, žinomos ir patvirtintos trys mirtys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jotautas su humorėliu

Jotautas su humorėliu portretas
Oi kaip pritariu - šalin rankas nuo kolorado ir mano raudonos žvaigždės ! Laivė bananms ir varonokams ! Laisvę omonui, kuris gina konstituciją !. Ginkime tėtušį, kas mums ta gudų tauta. Prirariu, kad Vladinmirovičius atvarys diviziją ir patvarkys dar geriau negu omonas. Kas tie bananai ar guminės kulkos? Nereikia kištis į baltarusų reikalus. jau keli negyvi, bus keliasdešimt ar šimtai... Juk ne mus šaudo ar žaloja....

Tam Bl*indai ir kitiesm tiulp@

Tam Bl*indai ir kitiesm tiulp@ portretas
Kiek berėkautų troliai už diktatorius ir autokratus, istorijos atgal jau nebapasuks. Hitleriui ir Stalinui buvo kaput, SSRS - kaput. Tokia pat teitis kaukia ir batkos.

Blinda

Blinda portretas
LIETUVA neturi prezidento bet ji turi ilgą liežuvį siknalaizi ir besmegenis apsišaukėlis kuri taip pat išrinko ne tauta o konservatpalaikiai vagys
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių