Prezidentas apie kalbas dėl būsimo premjero: beprasmiška

Prezidentas Gitanas Nausėda tikina nesuprantąs, kodėl šiuo metu viešojoje erdvėje skiriama daug dėmesio potencialiai būsimo šalies premjero kandidatūrai aptarti. Anot jo, yra ne viena partija, galinti surinkti daugiausiai balsų Seimo rinkimuose, tad minėtas klausimas turėtų būti keliamas dar ne šiandien.

„Pažiūrėjus į apklausas, atotrūkiai tarp atskirų partijų yra nedideli. Nėra kaip prezidento rinkimuose, kai buvo pakankamai didelis vieno kandidato atotrūkis nuo kitų kandidatų. Šiuo atveju eina kalba apie tai, kad kelios partijos gali surinkti daugiausiai balsų, formuoti valdančiąją koaliciją ir premjero kandidatūra šiandien labai sunkiai apibrėžiama“, – antradienį Žinių radijui teigė G. Nausėda.

„Net nevisiškai aišku, kokia partija turės teisę arba galimybę premjero postą sau. Šiandien siūlyčiau nebeeskaluoti šio klausimo, nors puikiausiai suprantu, kad kai kurios partijos tą daro sąmoningai, stengdamosi išryškinti savo privalumus, (...) bet tai tikrai yra ne šiandienos klausimas“, – tikino jis.

G. Nausėda aiškino, kad partijos turėtų orientuotis į savo programų ryškinimą, nes to, kokia bus valdančioji koalicija spalio pabaigoje, niekas pasakyti šiuo metu negali.

„Tegul partijos, nes liko pakankamai nedaug laiko iki rinkimų, išryškina savo programas, parodo rinkėjams kuo jos įdomesnės ar labiau vizionieriškos negu kitos partijos ir galbūt jos bus išrinktos, surinks daugumą, suformuos koaliciją, kuri atspindės Lietuvos gyventojų nuotaikas ir tada galės siūlyti premjero kandidatūrą“, – sakė šalies vadovas.

„Bet šiandien kalbėti apie keletą pavardžių yra beprasmiška, nes šiandien niekas negali pasakyti, kokia spalio pabaigoje bus koalicija“, – pažymėjo jis.

Tiki, kad politinis svorio centras slinksis į kairę

Šalies vadovas taip pat teigė, kad iš partijų, pretenduojančių tapti valdančiosiomis būsimoje kadencijoje, jis norėtų užsienio politikos tęstinumo bei „socialiai empatiškos“ vidaus politikos. G. Nausėda kalbėjo tikįs, kad po rinkimų politinis svorio centras pasislinks į kairę.

„Norėtųsi, kad partijos išpažintų vertybes, kuriomis Lietuvos užsienio ir vidaus politika vadovaujasi ir yra pagrįsta jau pakankamai ilgą laiką. Jos turėtų būti proeuropietiškos, nuoširdžiai rūpintųsi Lietuvos saugumu, pasisakytų už tvirtą šalies poziciją NATO atžvilgiu ir nuoseklios Ukrainos rėmėjos. Seimo rinkimai turi nesukelti nei menkiausių klausimų dėl mūsų užsienio politikos tęstinumo“, – sakė prezidentas.

„Vidaus politikoje man svarbu, kad partijos būtų socialiai empatiškos, joms rūpėtų regionai, pažeidžiamų visuomenės grupių interesai, norėtų mažinti atotrūkius, tiek tarp regionų, tiek tarp visuomenės grupių (...). Tikiu, kad rudenį politinis svorio centras slinksis į kairę ir centrą bei įgyvendinti šiuos vidaus politikos principus turėtų būti lengviau ir paprasčiau, negu dabar“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad buvęs socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas interviu Eltai teigė, jog jau ruošiasi stoti prie Vyriausybės vairo, jei jo atstovaujama partija laimės rudenį vyksiančius Seimo rinkimus. G. Paluckas tikina, kad Lietuvai bus tik geriau, jei reitinguose lyderiaujanti partija turės du pasiruošusius kandidatus į premjerus.

„Aš nemanau, kad bus blogiau, jei bus du socialdemokratai, kurie pasiruošę būti premjerais: Vilija ir Paluckas. Aš manau, kad Lietuvai blogiau nuo to nebus. Blogiau, kai nė vienas nebūna pasiruošęs, ir tada reikia kažkam pareigas užimti, ir tada per pirmąsias šimtą dienų dairytis, kas čia vyksta“, – interviu Eltai teigė G. Paluckas, pažymėdamas, kad socialdemokratai iki rudens turės bent du premjero pareigoms pasiruošusius politikus.

Nepaisant prezidento užuominų, kad jis matytų Viliją Blinkevičiūtę premjere, jei socialdemokratai laimėtų rinkimus, į Europos Parlamentą (EP) dar vienai kadencijai išrinkta politikė ambicijų tapti Vyriausybės vadove aiškiai nerodo. Tad liepos pradžioje kaip tinkamą kandidatą premjero kėdei užimti G. Nausėda įvardijo ir socialdemokratą G. Palucką.

Spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose LSDP sąrašą ves partijos pirmininkė V. Blinkevičiūtė. G. Paluckas daugiamandatės apygardos sąraše yra įrašytas antruoju numeriu.


Šiame straipsnyje: Gitanas Nausėdapremjerai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kokios dar kalbos \\\\\.../////

Kokios dar kalbos  \\\\\...///// portretas
tik Šiman,tautietė.___Ui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių