Premjerė I. Šimonytė: su Italija esame bendraminčiai daugeliu klausimų

  • Teksto dydis:

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė Romoje susitiko su Italijos Respublikos premjeru Mario Draghiu.

Susitikime aptartas dvišalių santykių ir ekonominio bendradarbiavimo stiprinimas, saugumo klausimai, situacija Afganistane, Baltarusijoje ir Rusijoje, taip pat Europos Sąjungos (ES) santykiai su Kinija. Premjerai, kaip pažymima Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime, nemažai dėmesio skyrė nelegalios migracijos klausimams ir situacijos Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje aptarimui.

„Esame NATO ir ES sąjungininkai bei bendraminčiai daugeliu klausimų. Vienodai suprantame visai ES kylančius saugumo iššūkius, kuriuos esame pasirengę spręsti kartu, remdamiesi solidarumo principu“, – po susitikimo su M. Draghiu sakė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

Vienodai suprantame visai ES kylančius saugumo iššūkius, kuriuos esame pasirengę spręsti kartu, remdamiesi solidarumo principu.

Abiejų šalių premjerai taip pat pabrėžė transatlantinių santykių stiprinimo svarbą.

„Aktyvus Italijos karių indėlis į Baltijos šalių oro policijos misiją ir Italijos karių dalyvavimas NATO priešakiniame batalione Latvijoje yra stipriausias Italijos solidarumo su Baltijos šalimis ženklas“, – pažymėjo premjerė.

Lietuvos ir Italijos premjerai aptarė dvišalių santykių stiprinimo galimybes, ypatingą dėmesį skirdami ekonominiam bendradarbiavimui.

„Norime skatinti mūsų šalių bendradarbiavimą ir dar geriau vieni kitus pažinti. Turime didžiulį potencialą plėtoti ekonominį bendradarbiavimą, ypač tokiose srityse kaip gyvybės mokslai ar biotechnologijos, norime plėtoti ir mokslinį bendradarbiavimą“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Susitikime aptarta galimybė surengti Italijos verslo misiją į Lietuvą.

Lietuvos ir Italijos premjerai aptarė nelegalios migracijos iššūkius, kurie kyla visai ES.

„Baltarusijos režimo vykdoma hibridinė ataka, panaudojant nelegalią migraciją, rodo, kad nėra Rytų Europos ar Pietų Europos problemų, yra bendros europinės problemos“, – sakė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

I. Šimonytė pažymėjo Lietuvos įsipareigojimą saugoti ES išorės sieną. Ši nelegalios migracijos krizė parodė, kad ES turi dėti daugiau pastangų stiprinant ES išorės sienų apsaugą.

Lietuvos premjerė pabrėžė Europos Komisijos paramą bei vaidmenį kalbantis su nelegalių migrantų šalimis ir pažymėjo, kad svarbu toliau kartu naudoti visas turimas diplomatines ir praktines priemones, kad kuo greičiau būtų panaikinti nauji beprasidedantys neteisėtos migracijos maršrutai.

Susitikime kalbėta, kad tiek Lietuva, tiek Italija yra tvirtos europinės integracijos rėmėjos, šalims rūpi ES ateitis, kurios pagrindas turėtų būti solidarumas ir tvirtos europietiškos vertybės.

Premjerų pokalbyje daug dėmesio skirta situacijai Afganistane aptarti, sakoma pranešime. Buvo kalbama apie Lietuvai ir Italijai talkinusių afganistaniečių evakuaciją, saugumo situaciją šalyje, tarptautinės bendruomenės pastangų svarbą, užkertant kelią galimai humanitarinei krizei Afganistane.

Lietuvos premjerė pažymėjo aktyvų Lietuvos vaidmenį priimant Rusijos ir Baltarusijos pilietinės visuomenės atstovus, bėgančius nuo politinio persekiojimo šiose šalyse. I. Šimonytė atkreipė dėmesį, kad prastėjanti žmogaus teisių ir laisvių padėtis Rusijoje ir Baltarusijoje kelia nerimą, o ES turėtų tęsti ir didinti savo paramą šių šalių žmonėms.

Lietuvos ir Italijos premjerai taip pat aptarė ES ir Kinijos santykių perspektyvas. I. Šimonytė pažymėjo, kad pokalbiai su Kinija turėtų vykti tais formatais, kurie yra efektyvūs ir neskaldo Europos.

Vizito Romoje metu premjerė antradienį taip pat susitiks su Italijos gyvybės mokslų įmonių vadovais, Italijos lietuvių bendruomene. Lietuvos Vyriausybės vadovė Nacionalinėje modernaus ir šiuolaikinio meno galerijoje apžiūrės Italijoje žinomos litvakų kilmės menininkės Antoniettos Raphaël Mafai kūrinius, kurių parodą Romoje planuojama atidaryti vėliau šių metų rudenį.

2021 metais yra minimas Lietuvos ir Italijos diplomatinių santykių atkūrimo 30‑metis, o 2022 metais bus švenčiamas 100-metis, kai Italija pripažino Lietuvos nepriklausomybę. I. Šimonytė pakvietė Italijos premjerą su vizitu apsilankyti Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Bet jau apranga mužikiška, naktiniai ne naktiniai? Gauna tūkstantines algas, pagailėjo geresnio rūbo į tokį susitikimą.

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
kaimietė - elitas..., ką gali turėti bendro.....

pilietis

pilietis portretas
Tai viena iš nedaugelio ES šalių dar vis...lendanti okupantui iš rytų į subinę. Ji dažnai nepalaiko griežtų sankcijų blogio imperijai, jai dzinį nuodijamus ir kalinamus opozicijos veikėjus Rusijoje. Ši šalis , kaip Prancūzija ir dar viena, kita, greitai pamiršta apie okupacijas, anekcijas ir...vėl nori bendradarbiauti, kalbėtis , prekiauti ...iki kito okupantų vojažo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių