Prancūzijos senatorė: žudynės Nicoje – išpuolis prieš šalies vertybes

  • Teksto dydis:

Masinės žudynės Nicoje yra išpuolis prieš Prancūzijos vertybes, sako penktadienį Vilniuje viešinti Prancūzijos Senato atstovė Helene Conway-Mouret (Helen Konvei-Murė).

Kartu ji teigė, kad Prancūzija net ir po išpuolių turi pasipriešinti teroristų siekiams įbauginti visuomenę ir toliau gyventi „įprastu ritmu“.

„Tai yra šokas, taip pat, kaip ir teroristų atakos, kurias patyrėme pernai lapkritį. Braižas tas pats, tai yra simbolinė ataka prieš tai, kas mes esame ir prieš tai, už ką esame. Buvo nužudyti civiliai, nekalti žmonės, nužudyti tų žmonių, kurie nenori priimti mūsų gyvenimo būdo, kurie nori imtis terorizmo“, - žurnalistams prie Prancūzijos ambasados Vilniuje sakė Prancūzijos Senato Užsienio reikalų, gynybos ir ginkluotųjų pajėgų komisijos generalinė sekretorė.

„Išpuoliai kavinėse, koncertų salėje ir dabar - tiesiog lauke, žmonėms stebint fejerverkus labai svarbią mums dieną - tai buvo valstybės diena, Liepos 14-oji - simbolizuojančią, už ką kovojame: už laisvę, lygybę, brolybę. Tai ir buvo užpulta šiandien, mes taip jaučiamės“, - pridūrė H.Conway-Mouret.

Ji atkreipė dėmesį, kad Prancūzija jaučia pasaulio bendruomenės solidarumą po išpuolio ir toliau sieks „atsitiesti ir priešintis“, šalis sieks sustiprinti žvalgybos bendradarbiavimą su kitomis valstybėmis, siekiant „išvengti šių veiksmų“.

„Labai liūdna, kad turime reaguoti po to, kai žmonės buvo nužudyti, kai gyvenimai jau sugriauti, ne tik kalbant apie žuvusiuosius, bet ir apie jų šeimas. Baimė, vyraujanti tarp žmonių - štai, ko nori teroristai, jie nori, kad mes bijotumėme. Bet mes turime parodyti žmonėms, kad turime gyventi toliau įprastu ritmu“, - kalbėjo viešnia.

Ji priminė, jog Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), reaguodamas į kruviną ataką, paskelbė, jog Prancūzija sustiprins prieš terorizmą nukreiptus veiksmus Sirijoje.

„Aišku, kad tai susiję su „Daesh“ („Islamo valstybe“ - BNS), nors šiandien dar ir nebuvo jokių pranešimų dėl atsakomybės iš teroristinių organizacijų, tačiau tuo pat metu tai yra susiję su tarptautiniais teroristiniais veiksmais. Kaip kitaip tai pavadinti? Kažkas žudo nekaltus žmones, kurie stebi fejerverkus? Tai yra teroristinė ataka, net jei tai yra vieno asmens veiksmai, galbūt ir nekoordinuota su teroristinėmis organizacijomis, bet tai yra terorizmas“, - pabrėžė parlamento atstovė.

Kartu ji neįžvelgia Prancūzijos pareigūnų ir žvalgybos klaidų pabrėždama, jog tai nėra „kariuomenės kova prieš kariuomenę“, kurioje lengviau priimti sprendimus, o individualūs internetu ar užsienyje radikalizuotų asmenų, kurie nebijo mirti, veiksmai. Pasak jos, šalies siekis yra užkirsti kelią kai kurių jaunuolių įsitikinimams, jog jie „turi misiją žudyti kitus žmones“.

„Turime duoti jiems darbo, turime suteikti jiems vilties“, - sakė ji, pabrėždama, jog Prancūzija jau priėmė daug teisės aktų, ypač susijusių su informacijos sklaida internete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių