Patarėja: prezidentės siūlymas užkirs kelią balsų migracijai

  • Teksto dydis:

Prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlomi įstatymo pakeitimai užkirs kelią balsų migracijai, sako Savivaldybių tarybų rinkimų pataisas dėl gyvenamosios vietos deklaravimo termino prieš rinkimus Seime pristačiusi šalies vadovės patarėja Virginija Būdienė.

„Prezidentės tikslai yra šie - įstatymo nuostatų suderinimas su Konstitucija, kad savivaldybės tarybos narius rinktų tik tie asmenys, kuriuos pagrįstai galima laikyti nuolatiniais tos savivaldybės gyventojais, taip pat, kad būtų užtikrintas rinkimų skaidrumas ir sąžiningumas, sumažintas piktnaudžiavimas, panaikinta galimybė manipuliuoti rinkimų vieta“, - sakė patarėja.

Savivaldybių tarybų rinkimų pataisoms antradienį pritarta po pateikimo už balsavus 48, prieš - vienam, susilaikius 11 parlamentarų. Toliau jos bus svarstomos Seimo komitetuose.

Įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad per savivaldos rinkimus balsuoti galėtų asmuo, kuris savo gyvenamąją vietą deklaravo šios savivaldybės teritorijoje likus ne mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų dienos.

„Taip bus užkirstas kelias vadinamajai balsų migracijai“, - apie pataisų tikslus sakė V.Būdienė.

Taip pat šalies vadovės pataisomis siūloma atsisakyti šiuo metu įtvirtintos nuostatos, kad nuolatiniu savivaldybės gyventoju laikomas Lietuvos pilietis, kuris savo nuolatinę gyvenamąją vietą viešu pareiškimu nurodė šios savivaldybės teritorijoje arba kurio paskutinis žinomas gyvenamosios vietos adresas yra šios savivaldybės teritorijoje.

Šiuo metu įstatymas numato, kad balsuoti savivaldos  rinkimuose gali nuolatiniai tos savivaldybės gyventojai, o jokių terminų dėl gyvenamosios vietos deklaravimo nėra.

Pasak šalies vadovės, tokia tvarka šiuo metu sudaro sąlygas asmeniui balsuoti toje savivaldybėje, kurioje jis nuolat negyvena. Šalies vadovės teigimu, tai ne tik prieštarauja Konstitucijai, bet ir sudaro sąlygas manipuliuoti rinkėjų balsais.

Pataisas D.Grybauskaitė teikia po to, kai per savivaldybių tarybų rinkimus kovą buvo pastebėtas masinis piliečių gyvenamosios vietos  perdeklaravimas iš vienos savivaldybės  į kitą buvo pastebėtas Šalčininkuose, Vilniaus ir Alytaus rajonuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fokas

Fokas portretas
Keisti balsavima pagal partiju sarasus, pereiti i vienmandacius biuletenius. Baigsis "uzsisedejusiu" era.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių