Parašai surinkti: J. Narkevičius turės pasiaiškinti Seimo posėdyje

Antradienio rytą susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius nepasirodė Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Liberalų sąjūdžio frakcijos bendrame posėdyje, todėl Seimo narių grupė, teikia klausimus J. Narkevičiui dėl visuomenėje didžiulio rezonanso sulaukusių ministro namo renovacijos aplinkybių bei galimo ministro vaidmens korupcinėje schemoje.

Parlamentarai ketvirtadienį kviečia ministrą J. Narkevčių pasiaiškinti dėl jo, kaip valstybės pareigūno, priimtų sprendimų skaidrumo. J. Narkevičius taip pat buvo kviečiamas ir į bendrą TS-LKD bei Liberalų sąjūdžio frakcijų posėdį antradienį, tačiau ministras opozicijos klausimų pabūgo.

„Klausimų dėl ministro skaidrumo ir etikos standartų kyla vis daugiau. Bėgdamas nuo atsakymų, J. Narkevičius trypia ne tik savo, bet ir visos šios Vyriausybės reputaciją, ignoruoja piliečių teisę gauti atsakymus iš politikų“, – sakė TS-LKD frakcijos Seime seniūno pavaduotoja ir Seimo Antikorupcijos komisijos narė Agnė Bilotaitė.

„Ministras blaškosi, lyg užspeistas į kampą. Leidžia suprasti, kad jį kažkas puola – lyg politiniai oponentai, lyg įtakingo ir turtingo lenko siundomi V. Tomaševskio priešai. O galėtų pasinaudoti visomis progomis viešai ir nedviprasmiškai atsakyti į opozicijos klausimus. To labai tikiuosi ir aš, ir Lietuvos visuomenė. J. Narkevičius neturi pasakoti, kad yra puolamas dėl vykdomų darbų, o turi viešai pateikti turimus įrodymus apie savo nekaltumą“, – sako Liberalų Sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas.

Seimo nariai klausia, kodėl ministras žurnalistams viešai melavo, kad nežino ir nepažįsta tiek jau bankrutavusios įmonės „Sodžiaus būstas“, tiek jo vadovo Aleksandro Ribnikovo.

Bėgdamas nuo atsakymų, J. Narkevičius trypia ne tik savo, bet ir visos šios Vyriausybės reputaciją.

„Netrukus paaiškėjo, kad jus sieja ne tik artimi ryšiai, bet ir esate jo dukros krikšto tėvas. Tą atskleidė ir pats A. Ribnikovas, ir bendra Jūsų ir A. Ribnikovo šeimų nuotrauka. Kodėl viešai melavote visuomenei? Viešai skelbta, kad Jūs dar šį mėnesį A. Ribnikovui rašėte SMS žinutes, kai paaiškėjo, kad LRT vykdo žurnalistinį tyrimą. Ar galite pateikti žinučių išklotines ir atskleisti jo turinį? Kodėl jam rašėte, nors viešai sakėte, kad jo nepažįstate. Ar norėjote paveikti STT vykdomą tyrimą?“ – klausia Seimo nariai.

Seimo nariai taip pat atkreipia dėmesį, kad, A. Ribnikovo teigimu, ministrui dirbant Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju, už sėkmę konkursuose 10 proc. nuo laimėtų sumų turėjo būti skiriama susiskiekimo ministro namo Trakuose rekonstrukcijai.

„Kaip galėtumėte paaiškinti, kodėl Jūsų krikšto dukros tėvui sekdavosi laimėti viešuosius konkursus teikti renovavimo paslaugas Trakų ir Vilniaus darželiuose, už kuriuos buvote atsakingas Jūs? Kodėl užuot visuomenei pateikęs akivaizdžius įrodymus, kad visi darbai Jūsų namuose Trakuose buvo atlikti skaidriai ir sąžiningai ir taip išsklaidęs Jums mestus įtarimus, viską neigiate ir kaltinate šmeižtu? Vengimas pateikti įtikinamus atsakymus ir įrodymus kelia tik daugiau klausimų ir nepasitikėjimo. Ministre, prašome pateikti įrodančius dokumentus, kad Jūsų namas, arba kaip teigiate, Jūsų mamos namas, Trakuose buvo rekonstruotas už Jūsų šeimos pinigus? Jei negalite pateikti įtikinamų įrodymų dėl Jums mestų rimtų kaltinimų, pateikite priežastis, kodėl to padaryti negalite“, – klausia parlamentarai.

„A. Ribnikovas teigia, kad darbų atliko už 400 000 litų, už 80 000 yra išrašęs ir sąskaitas faktūras. Tai jei negalite pagrįsti pilnos sumos, tai gal bent turite įrodymus, kad apmokėtos sąskaitos už 80 000 litų? Ar bent už 8 000, kuriuos A. Ribnikovas teigia gavęs iš Jūsų per kelis kartus? Praėjus savaitei po išryškėjusios informacijos Jūs kaip viešas asmuo nepateikėte jokių įtikinamų paaiškinimų ir įrodymų dėl mestų sudėtingų kaltinimų apie galimus korupcinius sandorius. Jūs su kiekviena nepateikiamų atsakymų diena diskredituojate ne tik save, bet ir kenkiate visos Vyriausybės reputacijai. Ar nemanote, kad pademonstruotumėte didesnę politinę atsakomybę ir brandą atsistatydinęs iš einamų pareigų ir teismine tvarka įrodytumėte savo teisumą, jei viešai negalite išsklaidyti mestų rimtų kaltinimų?“ – klausia parlamentarai.

Seimo nariai taip pat atkreipia dėmesį, kad žiniasklaidoje skelbta, kad J. Narkevičius, 18-metės dukros vardu, pirko žemės sklypą ant ežero kranto už 50 000 eurų. Seimo nariai klausia, kodėl sklypų pirkimui ministras prisidengė dukros vardu.

„Ar taip neslepiate neteisėtų pajamų? Ar galite pateikti įrodymus apie pajamų teisėtumą, už kuriuos buvo įsigyjamas šeimos vardu nekilnojamajasis turtas? Ministre, Jūs viešojoje politikoje dalyvaujate jau ne pirmą dešimtmetį. Sakykite, kaip ir iš ko Jūs susikrovėte tokius turtus, kai žinome, kad atlyginimai viešajame sektoriuje nėra sąlyginai dideli, kad būtų galima pasistatyti ir renovuoti namus, pirkti sklypus ant ežero pakrančių?“ – klausia jie.

Klausimus susisiekimo ministrui teikia Seimo nariai A. Bilotaitė, E.Gentvilas, Paulius Saudargas, Stasys Šedbaras, Justas Džiugelis, Edmundas Pupinis, Kęstutis Masiulis, Sergejus Jovaiša, Virgilijus Alekna, Audronius Ažubalis, Vytautas Bakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zakarauskas

Zakarauskas portretas
Iš tumbočkės pinigus ėmė Narkievičius. O kas į tumbočkę dėjo? Narkievičius dėjo pinigus į tumbočkę.

o'Žys \\\\\.../////

o'Žys  \\\\\...///// portretas
Pirmiau turėtų gabryla klot ataskaitą dėl žemės 'pirkimo' už 1 eur.

Ko gero

Ko gero portretas
šitie "svieto lygintojai" nepaskaitė p. Danauskienės straipsnio apie poną Rybnikovą ir....apsižioplino....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių