Naujasis Lietuvos ambasadorius Rusijoje: matome atšilimo ženklų

  • Teksto dydis:

Naujasis Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas ketvirtadienį sakė matantis tam tikrų atšilimo ženklų dvišaliuose santykiuose.

„Tam tikrų supratimo, atšilimo ženklų mes matome“, - sakė diplomatas naujienų portalo 15min.lt konferencijoje.

Į Maskvą išvykstantis diplomatas teigė, kad tarp Rusijos diplomatų yra nemažai žmonių, kurie smerkia sovietinę praeitį.

„Rusija, nors yra formaliai juridinių teisių perėmėja, bet jie irgi šiandien yra kita karta, yra diplomatų, žmonių, kurie smerkia tą sovietinę praeitį, supranta, kad tai buvo totalitarinis režimas, bet jie irgi nenori prisiimti atsakomybės, kartais vartoja, kad mes buvome lygus“, - sakė R.Motuzas.

Šiame kontekste R.Motuzas taip pat papasakojo apie neformalų pokalbį su Rusijos diplomatais, kad Sovetsko miestui galėtų būti grąžintas istorinis pavadinimas.

„Vakar diskutavome netgi apie tokius dalykus, kaip, sakykime, kad ir pavadinimus. Man, sakau, tas žodis „Sovetskas“ pasienyje yra labai sunkiai tariamas. Jis sako, žinoma. Diplomatai taip pat sutinka Rusijos, kad tai galėtų būti Tilsita, kuris yra istorinis nuo vokiečių laikų ir panašiai“, - naujienų portalo 15min.lt konferencijoje papasakojo diplomatas.

Miestas, kuriame dabar gyvena apie 40 tūkst. žmonių, vokiškai buvo vadinamas Tilsit, lietuviškai - Tilže. Sovietų valdžia miestą Sovetsku pavadino 1946 metais.

R.Motuzas tvirtino pastarosiomis dienomis bendravęs su Rusijos diplomatais apie būtinybę atnaujinti dialogą.

„Mes trumpai pasitarėme ir dėl bendradarbiavimo. Mūsų pozicijos sutampa, kad turime artinti santykius, kad turi vykti dialogas. Mūsų irgi yra pozicija, kad tų dialogų irgi galbūt turi būti daugiau. Tik kalbantis, diskutuojant, lyginant, tariantis mes turime galimybę išsakyti“, - teigė R.Motuzas.

Kalbėdamas apie Lietuvos vežėjų problemas, jis išsakė pageidavimą, kad Rusija pateiktų viešą ir raštišką informaciją.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusią savaitę pareiškė, kad nemato pagrindo dialogui su Rusija ir Europos Sąjungos (ES) sankcijoms švelninti, kol Maskva „vykdo agresiją“ ir remia „teroristus Rytų Ukrainoje“.

„Kol Rusija vykdo agresiją, kol Rusija remia teroristus Rytų Ukrainoje, tol dialogas praktiškai nėra įmanomas“, - per spaudos konferenciją Vilniuje sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė skiriamuosius raštus R.Motuzui įteikė praėjusį penktadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mizantropas

mizantropas  portretas
jei R.Motūzas mato atšilimo ženklų, vadinasi, jis serga ir net labai. Jei tave užpuolė, sužeidė, padarė labai daug žalos ar net sukėlė mirčių, o tu su banditu tariesi ir matai, kad jis lyg tai pats tau "atleidžia", tai kaip tokį džiaugsmingą veiksmą pavadinti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių