Minint Laisvės gynėjų dieną, Taivanas Pekiną lygina su sovietais, dėkoja už precedentą

Sveikindamas Lietuvą su Laisvės gynėjų diena, Taivanas Lietuvai dėkoja Vilniui už „istorinį precedentą“ ir teigia esąs pasiryžęs ginti ir savo laisvę.

„Kaip ir sovietai, 1991 metais puolę Spaudos ir Televizijos rūmus Lietuvoje, šiandien Kinijos komunistai siekia paminti spaudos laisvę ir kitas laisves Taivane pasitelkiant dezinformacijos ir infiltracijos priemones, – rašoma ketvirtadienį paskelbtoje Taivano užsienio reikalų ministerijos žinutėje feisbuke.

„Daugelis lietuvių, tą dieną gynusių laisvę, nežinojo, ar liks gyvi, tačiau jų nepalaužė laisvės svarbos suvokimas. Taivano gyventojai vadovaujasi tokiomis pačiomis vertybėmis“, – rašoma jame.

Anot Taivano užsienio reikalų ministerijos, Taivanas pasiryžęs „ginti save iš paskutiniųjų“.

„Taivano gyventojai dėkoja Lietuvai už šį istorinį precedentą kovoje už laisvę bei šia iškilminga proga reiškia pagarbą žuvusiems“, – nurodoma pranešime.

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės agresiją Vilniuje. Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

Nors sovietų kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

Pernai, gilėjant Vilniaus ir Taibėjaus santykiams, Lietuvoje rudenį atidaryta Taivaniečių atstovybė. Šį veiksmą Pekinas palaikė bandymu veikti kaip nepriklausomai valstybei, nors salą laiko nedalomos Kinijos dalimi.

Lietuvos įmonės dėl to teigia patyrusios įvairių prekybos su Kinijos kompanijomis trukdžių. Šalies politikai tai vadina nepaskelbtomis Pekino sankcijomis dėl sprendimo leisti atsidaryti Taivaniečių atstovybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Kas kovoja už savo šalies laisvę, tikrai laimės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių