Latvijos premjeras žada paramą Lietuvai dėl Astravo AE

  • Teksto dydis:

Latvijos premjeras Maris Kučinskis žada remti Lietuvą, sprendžiant šalia Lietuvos, Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) saugumo klausimą.

„Aš Lietuvos premjerui susitikimo metu pažadėjau, kad Latvija visuose formatuose, kur bus paliečiamas šis klausimas, išreikš savo paramą Lietuvai“, - ketvirtadienį po susitikimo su Lietuvos premjeru Algirdu Butkevičiumi Vilniuje sakė M.Kučinskis.

Jo teigimu, Latvija iš Lietuvos nėra gavusi oficialaus pasiūlymo riboti Astravo AE pagamintos elektros patekimą į Baltijos šalis.

„Mes kalbame apie integruotą rinką visoje Europos Sąjungoje - tai mūsų bendras Europos ir Baltijos šalių reikalas. Ir Latvija niekada tokio noro nėra pareiškusi, niekada galbūt neišsiskirs iš Baltijos šalių ar ES pozicijos“, - paklaustas, ar Latvija pirks elektrą iš Astravo AE, sakė Latvijos premjeras.

Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis pernai gruodį Latvijos, Estijos, Suomijos ir Lenkijos ministrus paragino riboti elektros patekimą iš šalia Lietuvos statomų Astravo AE bei Karaliaučiaus Baltijos AE. Sausį R.Masiulis susitiko su Estijos ekonomikos ministru, kuris, anot R.Masiulio, palaiko idėją nepirkti elektros iš Astravo AE. Tuo metu Suomija, anot ministro, nepalaiko šios idėjos.

Praėjusią savaitę Rygoje vykusiame Baltijos šalių ministrų pirmininkų susitikime A.Butkevičius paragino Latviją ir Estiją aktyviau spausti Baltarusiją, kad Astravo AE atitiktų saugumo standartus.

ES energetikos komisaras Marošas Šefčovičius praėjusią savaitę teigė, kad statant Astravo AE, turės būti atlikti streso testai, kurie parodys jos saugumo lygį. EK atstovas Lietuvos vadovams pažadėjo dėti visas pastangas tęsti derybas su Baltarusija, jog būtų užtikrinti visi saugumo reikalavimai.

Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina projekto, kuris statomas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Espo konvencijos šalys narės yra paskelbusios, kad Astravo AE projektas neatitinka konvencijos reikalavimų.

Astravo atominę elektrinę stato Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“. Baltarusija teigia, kad pirmasis Astravo atominės elektrinės blokas gali pradėti veikti 2018 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar

ar portretas
ne per ilgai uzsimiegojot man atrodo kad tai vyksta tik atsispardymas kad nuramint zmones... stai mes /darem/ kalbejom bet snipst o europa paskendusi pabegeliu galvos skausmu tai jai lithuania dzin....

laikas

laikas portretas
patiems lietuviams statyt savo elektrine
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių