Lietuva bandys padėti Ukrainos ekonomikai

  • Teksto dydis:

Lietuva padės Ukrainai didinti eksportą, tobulinti viešuosius pirkimus bei energetikos sektorių.

Ši pagalba bus aptarta birželio pradžioje Odesoje, Lietuvos ir Ukrainos tarpvyriausybinės prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdyje, BNS pranešė Kijeve su vizitu esanti ūkio viceministė Lietuva bandys padėti Ukrainos ekonomikai.

„Vakar buvom susitikę su viceministre Oksana Reigar (Ukrainos infrastruktūros viceministrė - BNS) ir mes sutarėm dėl komisijos datos ir formato. Iš mūsų pusės buvo pasiūlymas pirmame šių metų pusmetyje, kad tai galėtų būti Odesoje, kai ten bus Lietuvių verslo dienos. Jie šiai idėjai pritarė ir kaip tik birželio pradžioje 2-3 dienomis turi metinę infrastruktūros konferenciją, bus toks tęsinys“, - BNS telefonu iš Kijevo ketvirtadienį sakė R.Noreikienė.

Viceministrė teigė, kad komisijos posėdyje bus sprendžiama, kaip padėti Ukrainai viešųjų pirkimų, eksporto ir energetikos srityse.

„Preliminarių klausimų kol kas neaptarėme, bet jie gimsta vizito metu, bendraujant su valdžia ir klausimai savaime ryškėja. (...) Pagalba viešųjų pirkimų srityje, nes jie turi daug problemų, ypatingas poreikis - eksporto klausimų sprendimai, nes jie neturi jokios institucinės sąrangos, kuri užsiimtų eksporto skatinimu. Taip pat, aš manau, bus ir energetikos klausimai bus įtraukti į darbotvarkę“, - BNS kalbėjo R.Noreikienė.

Anot jos, Ukrainoje viešieji pirkimai yra menkai išvystyti - nėra kontroliuojančių institucijų.

„Jie turėtų pradėti nuo to, kad politiką atskirtų nuo įgyvendinimo. Yra padalinys, kuriame dirba 38 tarnautojai, ir tai yra viskas. Tie 38 žmonės daro viską - įstatymus kuria, poįstatyminius aktus, kontroliuoja. Antras dalykas, jie neturi kontrolės sistemos, labai mažai pažengę elektroninių pirkimų srityje. Mes sudėliojome taškus, kaip įveikti korupciją“, - aiškino viceministrė.

Eksporto srityje Lietuva padėtų Ukrainai įkurti panašią eksporto skatinimo agentūrą kaip „Versli Lietuva“.

„Iš tiesų, prieš man išvykstant į Ukrainą, buvo susitikimas su Lietuvos pramonininkų konfederacija, kuri turi labai konkrečių pasiūlymų vystomojo bendradarbiavimo rėmuose - kad mūsų LPK, „Versli Lietuva“ ir partneriai danai padarytų 2-3 metų projektą, kurio tikslas būtų diversifikuoti eksportą ir pritaikyti produkciją prie europinių standartų bei įkurti kažką panašaus į mūsų „Verslią Lietuvą“, - BNS teigė R.Noreikienė.

Ji sakė, kad energetikos reikalus dar reikia suderinti su Energetikos ministerija: „Iš tiesų manau, kad tai galėtų būti sprendžiama, ir energetikos klausiami būtinai turėtų būti komisijos posėdžio metu sprendžiami, tai aš neabejoju“.

Komisija įkurta 2003 metais, jai pirmininkauja Lietuvos ūkio ir Ukrainos infrastruktūros ministrai. Paskutinis, 15-asis jos posėdis įvyko Vilniuje 2013 metų gegužės mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fu

fu portretas
Lietuvą nuvarė , tai dabar Ukrainą žlugdys Jei tokie protingi tai kodėl mes ES uodegoj pagal visus rodiklius Mokysit kaip vogti ir būti nebaudžiamiems? BE REIKALO ,NES HOHOLAI PATYS MOKA

ARTAVARTAS

ARTAVARTAS portretas
Jus sukos kada nors atsisuksite i savo krasto zmones?

lietuvishki idiotai

lietuvishki idiotai portretas
teisingai komunistai sako: Visu saliu UBAGAI vynykites. Lietuvos ubagai pades dar didesniems ubagams ir super vagims. Tegul Briuselis ir Washingtonas savo chalujams Ukrainos milijardieriams padeda paserti ju paciu apvogta debilu tauta. Teisingai, kokia tauta tokie ir vadovai. Lietuva NETURI kuo pasididziuoti . Nei protu, nei sazine, nei teisingumu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių