Liberalė V. Čmilytė-Nielsen išrinkta Seimo opozicijos lydere

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen turi naujas pareigas – ji tapo Seimo opozicijos lydere.

Patikėti šį postą jai nutarė trys opozicinės Seimo frakcijos - Liberalų sąjūdžio, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Socialdemokratų partijos.

Penktadienį apie tai Seime vykusioje spaudos konferencijoje paskelbė šių frakcijų seniūnai V. Čmilytė-Nielsen, Gabrielius Landsbergis ir Julius Sabatauskas, pasirašę susitarimą „Dėl Seimo opozicinių frakcijų koalicijos demokratijai apginti ir jos vadovo“.

Beje, Viktorija Čmilytė-Nielsen opozicijai vadovaus laikinai - pavasario Seimo sesijoje, nes opozicijos lyderis keisis rotacijos būdu. Rotacija vyks tokia tvarka: pirmąją eilinę parlamentinę sesiją (nuo šio susitarimo pasirašymo iki š. m. rugsėjo 10 d.) opozicijos pareigas eis V. Čmilytė-Nielsen, antrąją eilinę parlamentinę sesiją (nuo 2019 m. rugsėjo 10 d. iki 2020 m. kovo 10 d.) - LSDP frakcijos seniūnas, trečiąją ir ketvirtąją parlamentines sesijas (nuo 2020 m. kovo 10 d. iki šio Seimo kadencijos pabaigos) - TS-LKD frakcijos seniūnas.

Seimo TS-LKD frakcija turi 32 narius, Liberalų sąjūdžio frakcija - 12, Socialdemokratų partijos frakcija - 8 narius.

Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen yra Žmogaus teisių, Europos reikalų komitetų narė, ji dirba Etikos ir procedūrų komisijoje.

Viktorija Čmilytė-Nielsen yra šachmatininkė profesionalė, ilgametė Lietuvos nacionalinės rinktinės narė, pasaulinių šachmatų olimpiadų nugalėtoja, 2011 m. - Europos šachmatų čempionė.

Parlamentarė turi Latvijos universiteto Filologijos fakulteto anglų filologijos bakalauro diplomą.

Keturis sūnūs auginanti V. Čmilytė-Nielsen Vytauto Didžiojo universitete Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto magistrantūroje studijuoja diplomatiją.

Pagal Seimo statutą, jeigu opozicinė frakcija arba jų koalicija turi daugiau kaip 1/2 Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, tokios frakcijos seniūnas arba koalicijos vadovas yra vadinamas Seimo opozicijos lyderiu. Opozicijos lyderis naudojasi Statute numatytomis papildomomis opozicijos lyderio teisėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ta lanbirkio oziuka isvs nereikejo isileist I seima.

...

... portretas
CHE: "Viktorija Čmilytė-Nielsen yra šachmatininkė profesionalė" - jep, juk Dėdulė TIK šachmatininkas-mėgėjas, tai ir teko prieš profesionalą supasuot... o štai broileriukui visai blogai, jį moteriškė buljonu pavers.

GEDA

GEDA portretas
kad liberalai ir konservai sudare opozicija, tai suprantama, jie ir yra liberaliu paziuru, bet ko tie socdemai eina su jais obuoliauti, cia tai cirkai, kazkoks absurdas, per mazai dar juos plake konservai, per mazai dar jiems kaisiojo pagalius i ratus. Pries ka jus vienijates, ko taip bijote, zmones issake savo valia, ir issakys, zmoniu neuztildysite, jie jau nusprende issivaduoti is konservu jungo ir issivaduos, va cia ir yra demokratija, o jusu opozicijos sajungos demokratija, tai del siltu kedziu, o socdemams GEDA GEDA GEDA, PATYS SAVE EDA
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių