L. Linkevičius Latvijos ir Estijos dalyvavimo kariniame parade Maskvoje nesureikšmina

Nereikia sureikšminti to, kad Lietuva – vienintelė iš Baltijos valstybių, kuri nedalyvaus gegužės 9-osios minėjimo parade Maskvoje, tikina užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Jo teigimu, tai terodo, kad kai kuriais klausimais Europos Sąjungos (ES) narių valstybių pozicijos išsiskiria.

„Kartais nuomonė sutampa, kartais – ne. Nereikia iš to daryti ypatingų istorijų. Juk kartais, kai diskutuojame dėl kai kurių bendrai priimamų dokumentų, būname vienumoje. Tikrai, deja, kartais būname mažumoje, o kartais – vienumoje. Ką darysi – toks laikmetis. Vienybė – labai svarbu, bet ne mažiau svarbūs ir kiti vertybiniai dalykai. Todėl ir pozicija kartais išsiskiria“, – sako L. Linkevičius.

– Ar Lietuvos atstovai gegužės 9 d. dalyvaus kariniame parade Maskvoje?

– Lietuvos atstovai, ambasadorius, dalyvaus visuose renginiuose, padės gėlių prie žuvusiųjų kapų, tačiau parade nedalyvaus. Mes taip nusprendėme, nes kariniame parade bus švenčiama ne tik prieš daugelį metų pasiekta pergalė, bet ir neteisėta Krymo aneksija. Tuo neturėtume nė kiek abejoti. Nenorėjome kartu dalyvauti. Visuose renginiuose, išskyrus karinį paradą, ambasadorius dalyvaus.

– Tai gegužės 9 d. Lietuvos ambasadoriaus kariniame parade Maskvoje nebus?

– Ne, nebus. Taip pat, kiek žinau, nebus Ukrainos, Gruzijos ambasadorių. Tiesiog toks mūsų sprendimas. Kitų sprendimas – kitoks. Nemanau, kad turėtume dramatizuoti šią situaciją. Niuansus paaiškinau – yra pastarojo meto įvykiai. Jie ne mažiau svarbūs negu vertinimai, kurie buvo prieš daugelį metų. Nenorime dalyvauti neteisėto veiksmo – Krymo aneksijos – šventime.

– Latvija ir Estija patvirtino, kad gegužės 9 d. parade Maskvoje jų valstybes atstovaus ambasadoriai.

– Taip, tai girdėjau.

– Ar buvo koordinacija tarp ES valstybių?

– Buvo mėginimų.

– Kodėl jie nutrūko?

– Buvo mėginimai tartis, tačiau valstybių pozicijos skirtingos. Buvo labai sunku susitarti. Ne visais atvejais pozicijos būna vienodos.

– Ką tai sako apie ES vienybę?

– Tai sako, kad kartais nuomonė sutampa, kartais – ne. Nereikia iš to daryti ypatingų istorijų. Juk kartais, kai diskutuojame dėl kai kurių bendrai priimamų dokumentų, būname vienumoje. Tikrai, deja, kartais būname mažumoje, o kartais – vienumoje. Ką darysi – toks laikmetis. Vienybė – labai svarbu, bet ne mažiau  svarbūs ir kiti vertybiniai dalykai. Todėl ir pozicija kartais išsiskiria.

– Apžvalgininkai sako, kad toks Lietuvos sprendimas – nedeleguoti ambasadoriaus – kraštutinė praktika, kuri valstybiniuose santykiuose naudojama gana retai.

– Apžvalgininkai teisūs. Tai – tikrai reta praktika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Senai praėjo laikas išsiaiškinti kodėl reikėjo pulti iki dantų ginkluotus vokiečius turint vieną šautuvą trims, ir padaryti egzėkuciją Raudonojoje aikštėje. Bet kruvinas režimas kraujyje paskandindavotiesos ieškančius. Tai vykti ten galima tik su vienu tikslu, padėti gėles prie Nežinomo kareivio kapo, ir paklausti kada teisingai bus nušviesta karo istorija ir neadekvačiai daug žuvusių karių skaičius,po karo represuoti ir konclageriuose nužudyti buvę vokiečių karo nelaisvėje,tame skaičiuje ir Lietuvos piliečiai.

mizantropas

mizantropas portretas
Lietuva visiškai teisi. Užtenka amžių amžius bijoti to teroristo monstro ruskyno. Ne Lietuva, o ruskynas sėdi ekonomikos duobėje, kurią patys išsikasė. Lietuva, kaip ir kitos Baltijos šalys, labai rūpi putleriui ir jo gaujai. jie turėjo visą Baltijos pakrantę, turėjo okupavę visą vakarinę sovietų dalį, vadinasi, turėjo didžiulę valstybę su pavogtais turtais ir resursais. dabar nieko nebeliko, ir dar - visą laiką buvusios apsimiegojusios Vakarų valstybės, ir šitos atsibudo, ir pamatė tikrąjį monstro putlerio veidą, suprato jo kėslus. Tai kas gali tokį akibrokštą pakelti? todėl dabar dirba trolių armija, okupuotos Ukrainos sritys ir užgrobtas Krymas. Tačiau tai ir parodė, su kuo visas likęs pasaulis gali susidurti, todėl ruskynas patampa vis labiau izoliuotas. Su tuo ir sveikinu visokius anonimus ir panašius padarus.

tam sos

tam sos  portretas
ka cia propoganda skleidi reikalinga ta lietuva ka ji turi skolu daugiau nieko
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių