L. Linkevičius: būtinas tarptautinis Baltarusijos režimo nusikaltimų tyrimas

  • Teksto dydis:

Laikinai einantis užsienio reikalų ministro pareigas Linas Linkevičius, dalyvaudamas Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje, išreiškė paramą lapkričio 26 dienos Europos Parlamento rezoliucijai, raginančiai ES imtis konkrečių veiksmų tiriant Aliaksandro Lukašenkos režimo nusikaltimus.

Taryboje daugiausia dėmesio skirta transatlantiniams santykiams, situacijai Sakartvele, Venesueloje, ES santykiams su Turkija bei žmogaus teisių ir strateginės autonomijos klausimams.

L. Linkevičius atkreipė dėmesį, kad brutalūs režimo veiksmai prieš Baltarusijos žmones tik stiprėja ir pasiekė šiandienos Europai neįsivaizduojamus mastus: vyksta plataus masto baudžiamasis persekiojimas, iškelta per 1000 baudžiamųjų bylų, sulaikytų taikių protestuotojų ir politinių kalinių skaičius išaugo iki nematytų aukštumų.

Režimas didina represijas prieš savus piliečius, nereaguoja į tarptautinės bendruomenės perspėjimus.

„Režimas didina represijas prieš savus piliečius, nereaguoja į tarptautinės bendruomenės perspėjimus. ES turi visapusiškai remti tarptautinį A. Lukašenkos režimo nusikaltimų prieš Baltarusijos žmones tyrimą, įsteigti įrodymų rinkimo centrą ir ES tarptautinės teisės ekspertų grupę. Kaltieji vieną dieną turės būti nubausti“, – sakė L. Linkevičius.

Kalbėdamas apie ES santykius su naująja JAV administracija, L. Linkevičius pabrėžė strateginės partnerystės su JAV svarbą visai ES, bendrą įsipareigojimą išlaikyti transatlantinę vienybę ir solidarumą bei poreikį stiprinti bendradarbiavimą tokiose srityse kaip atsakas į pasaulinius iššūkius ir grėsmes, saugumas ir gynyba, daugiašalės sistemos, grįstos teisės viršenybės, demokratijos ir žmogaus teisių principais, stiprinimas.

„JAV vaidmuo saugumo ir gynybos srityje išlieka esminis. Europinės saugumo ir gynybos iniciatyvos neturi nustelbti transatlantinio ryšio svarbos bei silpninti Europos pagrindinio saugumo garanto – NATO – vaidmens“, – sakė ministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad būtina koordinuota politika iš abiejų Atlanto pusių Rusijos atžvilgiu, vieninga parama Rytų kaimynystės šalims, ypač Baltarusijai ir Ukrainai, o taip pat didesnė koordinacija dėl ribojančių priemonių taikymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Komsomolcas savo rolę vaidina puikiai! Prisitaiko visur, prie sovietų buvo valdzioje, vare debiliska propoganda, dabar vel valdzioje o proppganda ta pati, tik zodziai kitokie.

šulcas

šulcas portretas
paršo snukis sako dar pakriuksėsiu prieš išeidamas

deinis

deinis portretas
Man senam nesuprantama ,kaip žmonių išmestam ,dar gali kenkti kitai valstybei ,juk tai gali atsilieti mums ,juk Vilniuje pasirodė pirmieji kenkimo šaukliai ,toliau gali būti gražiau ,gal ne taip Berlyne ar Paryžiūje ,atsikvošėkite
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių