L. Kasčiūnas: Ukrainai reikia ginklų, ukrainiečiai – tauta, kuri gali „nukalti“ bet ką

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad šiuo metu iš Baltarusijos ir Rusijos pusės jokių intencijų pulti Baltijos šalis nėra.

Tačiau, anot jo, ilgainiui Rusijos pajėgoms likus Baltarusijoje mažėja reakcijos laikas ir Lietuvai reikia kuo daugiau sąjungininkų priešakinių pajėgų atgrasymui. Politikas pabrėžia, kad Aliaksandras Lukašenka yra žmogus, kuris neturi jokio savarankiškumo ir iš esmės jo šalis tapo Rusijos kariniu placdarmu.

„JAV karių nuolatinis buvimas čia, stiprinimas vokiečių vadovaujamo NATO bataliono mūsų regione yra geriausi atgrasymo instrumentai. Dabar mūsų strateginis tikslas stiprinti nacionalinius pajėgumus, ką ir darome, bei gynybos finansavimas ir sąjungininkų buvimas mūsų regione, kuris sukurtų tikrą atgrasančią pajėgų buvimo architektūrą mūsų regione“, – pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje teigė L. Kasčiūnas.

Seimo narys skeptiškai vertino pirmadienį vyksiančias Rusijos ir Ukrainos derybas dėl karo nutraukimo. Pasak jo, proveržio derybose nesitikima ir jis neplanuojamas, o rusai gali pradėti realiai derėtis tik tada, kai viskas vyksta pagal jų derybos taisykles, okupavus didesnį Ukrainos miestą.

„Manau tai yra toks pasizondavimas situacijos, gali būti, kad rusai išsakys savo reikalavimus, o ukrainiečiai jiems atsakys, ką galvoja apie jų reikalavimus, turbūt panašiai kaip ukrainiečių pasieniečių laivo kapitonai atsakė. Matyt, turėsime tokį žaidimą“, – teigė NSGK pirmininkas.

Esminis dalykas – kuo skubiau aprūpinti Ukrainą ginklais

L. Kasčiūnas atkreipia dėmesį, kad sankcijos Rusijai yra efektyvi, tačiau labiau į ilgalaikę perspektyvą nukreipta priemonė. Šiuo metu, politiko teigimu, svarbiausia kuo skubiau Ukrainą aprūpinti ginklais.

Ginklai, ginklai, ginklai, kuo greičiau, resursų klausimas. Ukrainiečiai, matome, priešinasi. Tai yra faktas. Tai yra tauta, kuri gali „nukalti“ bet ką.

„Sankcijos yra labai gerai, bet tai yra truputėlį labiau į laiką orientuoti sprendiniai. Ginklai, ginklai, ginklai, kuo greičiau, resursų klausimas. Ukrainiečiai, matome, priešinasi. Tai yra faktas. Tai yra tauta, kuri gali „nukalti“ bet ką“, – žurnalistams Vyriausybėje pirmadienį teigė L. Kasčiūnas.

Tačiau politikas pabrėžia, kad jeigu ukrainiečiai nebus aprūpinti prieštankiniais, priešlėktuviniais ginklais, šaliai kovoti bus sudėtinga.

„Plikom rankomis prieš tanką nepakovosi. Yra ir dabar jau būrių, kurie tik savo krūtine (kovoja – ELTA). Irgi matosi, kad veikia, bet reiktų, kad veiktų ne tik su krūtine, bet ir su kažkuo daugiau. Tai ginklai, ginklai, ginklai kuo greičiau, tai yra esminis dalykas“, – pridūrė jis.

L. Kasčiūnas teigia, kad Lietuvos paramą Ukrainai sudaro „šalmai, liemenės, šautuvai, šaudmenys ir kai kas rimčiau“.

ELTA primena, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienio paryčiais paskelbė, kad pradedama karinė operacija prieš Ukrainą. Iš karto Rusijos kariuomenė atakavo Ukrainą daugelyje vietų. V. Putinas savo kalboje pareiškė, kad užpuolimo tikslas – „demilitarizuoti ir denacifikuoti“ Ukrainą. Jis įspėjo kitas šalis nesikišti, nes, priešingu atveju, pagrasino tokiu atsaku, kuris „nuves prie pasekmių, kurių jos dar nepatyrė savo istorijoje“.

Ukrainos ir Rusijos pokalbiai dėl galimo taikaus sprendimo turėtų prasidėti pirmadienį. Tai pranešė rusų naujienų agentūra TASS ir „Ukrainskaja Pravda“.

Susitikimas, kuris iš tiesų turėjo prasidėti jau sekmadienį, vėluoja dėl „Ukrainos delegacijos logistikos“, rašo TASS, remdamasis anoniminiais šaltiniais. Rusijos delegacija jau paliko Minską ir išvyko į susitikimo vietą.

Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje Baltarusijos Gomelio srityje planuojamiems pokalbiams Kijevas jokių sąlygų nekėlė, prieš tai pranešė Ukrainos prezidentūra. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis buvo nusiteikęs skeptiškai: „Netikiu, kad šiame susitikime bus pasiektas rezultatas, bet pamėginkime“.


Šiame straipsnyje: Laurynas KasčiūnasNSGKkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių