Kur vasarą politikai alų midų gers?

Įsibėgėjus vasarai tradiciškai prasideda politinių partijų sąskrydžiai. Šiemet žadama išsiversti taupiai, tačiau labiau pasirūpinti saugumu. Ankstesniais metais yra pasitaikę, kad linksmybės baigėsi ne tik muštynėmis, bet ir mirtimi.

Mušeikas tramdys apsauga

Pirmieji šiemet į būrį suvažiuos didžiausios valdančiosios partijos – Lietuvos socialdemokratų (LSDP) – nariai. Jų sąskrydis rengiamas jau šį savaitgalį (birželio 22 d.) prie Klaipėdos, Girulių poilsiavietėje. Socialdemokratų ir jų šeimų narių tradiciškai lauks sporto varžybos ir konkursai. Kadangi sąskrydis beveik sutaps su Joninių švente, šeštadienio vakarą degs laužai, tačiau kviestinių atlikėjų šiemet atsisakyta.

„Jaunimas koncertuos, turim jaunimo ansambliuką, didžėjus bus, mes patys įrašus paleisim. Žvaigždžių nebus, nes tos žvaigždės per brangiai kainuoja. Esam kažkuriais metais turėję žvaigždžių, prieš penkerius ar septynerius metus, “Bavarus„. Bet žmonėms įdomiausia tada, kai gali patys dalyvauti. <...> Čia tais “Bavarais„ dabar nenustebinsi. Šiemet pažiūrėsim, kiek kurie skyriai Jonų ir Janinų atsiveš, uždėsim vainikus, padarysim tokią teatralizuotą šventę. Paskui visi labai šoka, paleidžiam muziką, tai šoka dvi valandas, neįmanoma nuo jūros nuvaryt“, – pasakojo LSDP Klaipėdos skyriaus pirmininkė, viena sąskrydžio organizatorių Lilija Petraitienė.

L.Petraitienės teigimu, šiemet sąskrydyje laukiama apie 3 tūkst. dalyvių, o suorganizuoti šventę kasmet atsieina apie 30 tūkst. litų. Renginyje bus renkamas 10 litų mokestis, tad, pasak organizatorės, beveik visa suma bus padengta būtent šiais pinigais.

Per partijų sąskrydžius pasitaiko ir nemalonių incidentų. Pavyzdžiui, prieš dvejus metus į LSDP sąskrydį teko vykti policijos pareigūnams, nes gautas pranešimas apie muštynes. L.Petraitienė pripažįsta, kad pasitaiko visko, todėl renginiui samdoma apsauga.

„Bus apsauga, kaip visada. Žinot, kai yra 3 tūkst. žmonių, juos ne taip paprasta suvaldyti. Vienais metais buvo toks incidentas, pastaruoju metu lyg ir nebuvo. Visada prašom ir per atidarymą, ir kolektyvui sakom, kad būtų atsargūs ir nesusipyktų“, – sakė organizatorė.

Po nelaimės užsakys draudimą

Birželio 29 ir 30 d. į sąskrydį Varniuose rinksis LSDP koalicijos partneriai Darbo partija (leiboristai). Šios partijos nariai su šeimomis taip pat dalyvaus sporto varžybose, o šeštadienio vakarą numatomas koncertas ir fejerverkai. Tačiau kas leiboristus linksmins dainomis, partijos vedlys Vytautas Gapšys neatskleidė – tai esą bus staigmena dalyviams.

Pasak V.Gapšio, surengti sąskrydį paprastai kainuoja keliasdešimt tūkstančių litų. Šiais metais sumą kiek padidins ir draudimo paslaugos – tokio žingsnio imtasi po pernykštės nelaimės, kai per Prienų rajone surengtą Darbo partijos sąskrydį nuskendo jaunuolis.

„Stengiamės labai neišlaidauti, bet šiemet mes užsisakėme ir sąskrydžio draudimą, <...> tai šiek tiek padidina sąmatą. Bet manome, kad tai būtina, nors visada yra ir medikų, gelbėtojų, o visa tai, natūralu, kainuoja. Ir pernai buvo užtikrintas saugumas, buvo medikai vietoje, aišku, įvyksta nelaimių net medikams esant. Pats, deja, mačiau tą įvykį, mačiau, kad medikai gaivino ilgai, kol atvažiavo medikai iš reanimacijos skyriaus. Šiemet lygiai taip pat stengiamės užtikrinti sąskrydžio saugumą, kiek įmanoma per tokį masinį renginį“, – sakė V.Gapšys.

Parlamentarams – didesnė kaina

Tą patį savaitgalį savo narius susiburti kviečia ir opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Jų sąskrydis įvyks prie Bebrusų ežero Molėtų rajone. Partijos vykdomosios sekretorės Monikos Navickienės teigimu, šis sąskrydis bus skirtas Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžiui per Atlantą paminėti.

„Pagrindinės veiklos susijusios su S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio 80-mečiu, su vaikais leisime aitvarus, dar paminėsime tarmių metus, skyriai organizuos prisistatymus savo tarmėmis ir pan. Ir sporto rungčių, aišku, visada yra“, – sakė M.Navickienė.

Vykdomoji sekretorė teigė dar negalinti pasakyti, kiek kainuos surengti sąskrydį, nes organizaciniai dalykai dar derinami. M.Navickienė tikino, kad dalyvio mokestis renkamas nebus, nes iš rajonų atvykstantys žmonės ir taip turi kelionės išlaidų. Tačiau netrukus po pokalbio partijos tinklalapyje atsiradusiame skelbime rašoma, kad „solidarumo“ mokestis dalyviams atsieis 10 litų, o Seimo ir Europos Parlamento nariams – 100 litų.

Pasak M.Navickienės, sąskrydžio dalyvius šventinį vakarą linksmins Povilas Meškėla, jis atliks „perdainuotas nepriklausomybės dainas“.

O papildomos apsaugos konservatoriai sąskrydžiuose nesamdo. Tam esą kol kas nebuvo precedento.

„Apsaugos firmos nėra samdomos, paprastai savanoriai pagelbėja ir įvažiuojant instrukcijos būna duodamos. Bet mūsų patirtys yra, ačiū Dievui, sėkmingos tais klausimais, nenorim savęs lyginti su kitais, nuo nelaimių niekas nėra apsaugotas, bet labai tikimės, kad viskas praeis sklandžiai“, – kalbėjo M.Navickienė.

Iš dalyvių prašys 20 litų

„Oranžinę fiestą 2013“ tomis pačiomis dienomis organizuos ir opozicijoje esantis Liberalų sąjūdis. Jo nariai rinksis Tytuvėnuose, Kelmės rajone. Dalyviai rungsis įvairiose sporto rungtyse ir turnyruose, o vėliau klausysis grupės „Kastaneda“ koncerto.

Kiekvienam dalyviui apsilankyti sąskrydyje kainuos 20 litų. Pasak partijos atsakingojo sekretoriaus Raimondo Imbraso, šis mokestis turėtų padengti visas organizacines išlaidas, kurios paprastai siekia nuo 20 tūkst. iki 30 tūkst. litų.

„Mes stengiamės išleisti minimaliai pinigų, nerengiam nei maitinimo, patys dalyviai pasirūpina tuo. Išleidžiam tik poilsiavietės nuomai, ir viskas. <...> Be abejo, samdom apsaugą. Nebuvo dar nelaimingų atsitikimų, viskas labai gražiai praeina, bet apsaugą turim“, – pasakojo R.Imbrasas.

Išsivers kukliai?

Kiek vėliau, liepos 13 ir 14 d., prie Asvejos ežero Vilniaus rajone rinksis Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA). Ji sąskrydžius organizuoja kartu su visuomenine organizacija Lietuvos lenkų sąjungos Vilniaus rajono skyriumi.

LLRA frakcijos seniūno pavaduotoja Vanda Kravčionok pasakojo, kad sąskrydžiai visada rengiami tame pačiame sklype, tad LLRA išlaidos, palyginti su kitomis partijomis, rekordiškai mažos – esą siekia vos tūkstantį ar kelis tūkstančius litų. O padainuoti kviečiami tie atlikėjai, kurie už pasirodymą neprašo honoraro.

„Kadangi panaudos sutartis dėl to sklypo kaip ir sutvarkyta, tai daug nereikia, nebent patvarkyti sporto aikšteles. Kol sutvarkėm tą sklypą, buvo išlaidų, o dabar kaip ir nelabai“, – sakė V.Kravčionok.

Vėliausiai, rugpjūčio 10 ir 11 d., į sąskrydį prie Lūksto ežero Telšių rajone suvažiuos Tvarkos ir teisingumo partijos nariai.

Konkretesnės informacijos partijos atsakingasis sekretorius Rimas Antanas Ručys suteikti sakė negalintis, nes programa dar derinama.

„Programą dabar deriname. Bus sporto varžybos, renkama, kas gražiau palapinę papuošia, rengiami talentų konkursai, diskotekos, koncertai, skyrių pasirodymai. Dar nieko konkrečiau negaliu pasakyti“, – teigė R.A.Ručys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių