Karjerą norintiems tęsti prezidentės patarėjams premjeras kliūčių nedarys?

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad nedarys dirbtinių kliūčių karjerą norintiems tęsti kadenciją baigiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjams, kurie į jos komandą buvo deleguoti iš kitų institucijų.

„Jeigu mes pradėsime tuos žmones vertinti ir sieti su konkrečiu asmeniu, su kuriuo dirbo, ir tada bandyti daryti dirbtines kliūtis, tai tikrai to nebus“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė premjeras.

Šaltinių Seime ir Užsienio reikalų ministerijoje teigimu, Seimo Užsienio reikalų komitetas sausį pritarė šiuo metu prezidentės vyriausiaisiais patarėjais dirbančių ilgamečių diplomatų Nerijaus Aleksiejūno ir Linos Antanavičienės kandidatūroms į ambasadorius Prancūzijoje ir Izraelyje.

Kaip politinio pasitikėjimo pareigūnai, šalies vadovės patarėjai darbą Prezidentūroje baigs kartu su D. Grybauskaite.

Ambasadorius Lietuvoje skiria prezidentas Vyriausybės teikimu ir pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

S. Skvernelis tvirtino, kad jeigu politikai imtų kurti kliūtis iš kitų institucijų deleguotiems šalių vadovų komandos nariams, į šias pareigas „niekas neis“.

Pasak jo, sprendžiant dėl deleguotų šalies vadovės patarėjų ateities, bus atsižvelgta, ar įsidarbinti jie siekia skaidriai ir ar yra kompetetingi.

Jeigu mes pradėsime tuos žmones vertinti ir sieti su konkrečiu asmeniu, su kuriuo dirbo, ir tada bandyti daryti dirbtines kliūtis, tai tikrai to nebus.

„Vienintelis dalykas yra kompetencija ir skaidri karjera. Jeigu tai atitinka tuos reikalavimus, tai bus tie sprendimai padaryti, lygiai taip pat kalbant apie ambasadorius“, – kalbėjo premjeras.

Ministras pirmininkas kol kas neatsakė, ar Vyriausybė teiks N. Aleksiejūno ir L. Antanavičienės kandidatūras.

„Aš kol kas nenoriu konkrečių personalijų minėti. Aš kalbu apskritai, kad neturėtų būti, kaip jau minėjau, paskyrimą arba karjerą sieti su institucija arba su personalija“, – tvirtino S. Skvernelis.

„Svarbu, kad būtų užtikrintas skaidrus procesas ir nekeltų abejonių (...) Užsienio reikalų ministerijos darbuotojams, tarnautojams, kodėl vienas ar kitas žmogus staiga daro karjerą greitą, o visi kiti turi laiptelis po laiptelio kopti“, – pridūrė jis.

N. Aleksiejūną ir L. Antanavičienę į prezidentės patarėjus delegavo Užsienio reikalų ministerija, BNS sakė ministro Lino Linkevičiaus atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė

Šiuo metu Lietuvos ambasadoriumi Izraelyje dirba Edminas Bagdonas, o Prancūzijoje – Dalius Čekuolis.

N. Aleksiejūnas vyriausiuoju prezidentės patarėju užsienio politikos klausimais pradėjo dirbti 2016 metais, iki tol metus jis užsienio politikos patarėjų grupėje kuravo Europos Sąjungos (ES) klausimus.

Anksčiau diplomatas užėmė įvairias pareigas Užsienio reikalų ministerijoje, dirbo ministru patarėju ir antruoju sekretoriumi Lietuvos nuolatinėje atstovybėje ES, buvo deleguotu nacionaliniu ekspertu Europos Komisijoje.

L. Antanavičienė tapo vyriausiąja prezidentės patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais 2015 metais. Iki tol ji dirbo ambasadore Kinijoje, užėmė vadovaujančias pareigas įvairiuose Užsienio reikalų ministerijos departamentuose ir skyriuose, buvo patarėja Lietuvos ambasadoje Norvegijoje.

Užsienio reikalų ministerijos kancleris Laimonas Tallat - Kelpša BNS patvirtino, kad į diplomatines pareigas grįžta dar trys prezidentės patarėjai.

Pasak jo, patarėjas užsienio politikai Dovydas Špokauskas paskirtas į ministro patarėjo pareigas ambasadoje Jungtinėse Valstijose, jam suteiktas pirmojo sekretoriaus diplomatinis rangas.

Kitas diplomatas iš Užsienio politikos grupės Martynas Lukoševičius dirbs ministru patarėju ambasadoje Vokietijoje, jis taip pat gavo pirmojo sekretoriaus rangą.

Ekonomikos patarėjai Kristinai Biraitei buvo suteiktas antrojo sekretoriaus diplomatinis rangas, ji paskirta dirbti ministre patarėja ambasadoje prie Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
KGB prostitutes patarejai, gal obolis nuo obels netoli rieda, jeigu jie kaip magnolija geriau valdzioj nebutu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių