K. Girnius: prezidentė spaus socdemus sudaryti Vyriausybę su konservatoriais

Jeigu Dalia Grybauskaitė dalyvaus Prezidento rinkimuose ir juos laimės, tai iš naujo tvirtindama Ministrų Kabinetą, ji darys didelį spaudimą socialdemokratams sudaryti Vyriausybę su konservatoriais, mano politologas Kęstutis Girnius.

Valdančioji koalicija ne juokais susikibo dėl euro įvedimo 2015-aisiais. Socialdemokratai liko, galima sakyti, be partnerių paramos. „Tvarka ir teisingumas“ siūlo dėl euro surengti referendumą, Lenkų rinkimų akcija – neskubėti, nes euras gali turėti neigiamų pasekmių ekonomikai, o Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė pareiškė, kad Lietuvai prisijungus prie euro zonos žmonės pradės badauti.

Premjeras Algirdas Butkevičius tokius L. Graužinienės žodžius pavadino politiniu šantažu kvepiančia retorika ir pareiškė paliksiantis premjero postą, jei Lietuva 2015-aisiais neturės euro. Šią savaitę ginčai pasiekė apogėjų ir aistros ėmė rimti. Tiesa, prieš tai socialdemokratai užsitikrino konservatorių paramą. Jei galima susivienyti dėl euro, kodėl negalima dėl kitų strateginių projektų? Vėl atgimė pasvarstymai apie „vaivorykštės“ koaliciją.

Retorika mainosi

Pirmiausia, Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė pritilo dėl minimalios algos didinimo iki 1509 litų, jei būtų įvestas euras. Po kelių dienų premjeras Algirdas Butkevičius, nematęs galimybių kelti minimalios algos, bet pareiškęs, kad atsistatydins, jei nebus euro, darkart pabendravęs su Seimo Pirmininke, pamatė tokią galimybę ir pažadėjo, kad L. Graužinienė įsibėgėjančiam procesui dėl euro netrukdys.

Kodėl premjeras toks tikras, kad L. Graužinienė nebekliudys? Gal dėl to, kad jau užsitikrino konservatorių paramą. Šią savaitę surengtame konservatorių ir socialdemokratų pasitarime teigta, kad euras – svarbiausias.

„Suprantama, kad toks kvietimas socialdemokratams labiau reikalingas tam, kad jie galėtų šiek tiek drausminti savo partnerius. Tai mes vardan svarbių tikslų sutinkam ir tokį vaidmenį suvaidinti“, – sakė Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų pirmininkas Andrius Kubilius.

Politikos apžvalgininkų nestebina konservatorių ir socialdemokratų susitarimai dėl euro. Esą šiuo klausimu abi partijos sutaria, nors tikslai ir skiriasi.

Socialdemokratams rūpi euro įvedimo nauda – gerėtų finansinė šalies padėtis, tad daugiau pinigų būtų galima skirti visuomenėje populiarioms iniciatyvoms įgyvendinti. Konservatoriai į eurą žiūri labiau strategiškai, kaip į galimybę integruotis su Vakarų Europa ar progą nutolti nuo Rusijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasirašiusiems dėl Referendumo

Pasirašiusiems dėl Referendumo portretas
VRK nustatė, jog kai kurie pasirašiusių piliečių įrašai turi trūkumų, kuriuos BŪTINA IŠTAISYTI surandant pasirašiusį asmenį ir duodant jam pasirašyti iš naujo. Pasitikrinkite, ar Jums nereikia patvirtinti parašo, o taip pat, -- ar nereikia tikslinti Jūsų artimųjų, draugų ar kaimynų įrašų. Įrašų patikrą galite atlikti apsilankę svetainėje www.zemesvardu.lt/paieska. Iš anksto dėkojame už Jūsų pilietiškumą.

JO -JO

JO -JO portretas
O kas beliks socdemams daryti, jeigu koalicija su Darbo partijs ir lenkais subyrės ??? Jie tai patys mato, nes nebėgsi į krūmus, nemesi visų pradėtų darbų. Socdemai yra partija su valstybiniu mąstymu. Paskutinis Graužinės fokusas : kai KT gražino algas ji apgailestaudama sakė, kad sprendimus reikia vykdyti. Bet kai KT ,neleido iš Gen. prokuroro reikalauti ataskaitų - ji tuojau pradėjo piktintis. Kas tokia ir jos sprendimais gali tikėti ???

NA NA

NA  NA portretas
jei socdemai paklus grybauskaitei ,tai jų , jau partijų žemėlapyje ir neliks ,konservatoriai , įntrigantai juos suvalgys ,o kam butkevičiui jungtis , jei jis ir taip , šoka pagal konservatorių dudelę , kartu su masiulių , tik vėliavas skirtingas iškėlę ,kad pinigus atskirai skaičiuotu ,kuriuos gauna iš mokeščių mokėtojų ,jie tik ir taiso vieni kitų klaidas padarytas per eksperimentus su lietuvos žmonėmis ,pakolkas mūsų sąliginė nepriklausomybė priklauso ,nuo mūsų pačiu vizijų ,,,,,,sėkmės vizijoms .
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių