„Istorinio teisingumo byla“: D. Grybauskaitė išvyksta į Romą atidaryti naują ambasadą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį išvyksta į Romą, kur oficialiai atidarys naująją Lietuvos ambasadą Italijoje.

Diplomatinė atstovybė įsikūrė patalpose, kurias Lietuva gavo kaip kompensaciją už sovietų nusavintą tarpukario pastatą „Villa Lituania“.

Prezidentės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas ambasados atidarymą pavadino „paskutiniu tašku istorinio teisingumo byloje“.

Ambasada įsikūrė Italijos sostinės centre esančių „Blumenstihl“ rūmų ketvirtajame aukšte, 640 kvadratinių metrų patalpose. Pastatas yra saugomas architektūros paminklas.

Šias patalpas Lietuva gavo kaip kompensaciją už tarpukario Lietuvos ambasados pastatą „Villa Lituania“, jį per Antrąjį pasaulinį karą perėmė šalį okupavusi Sovietų Sąjunga.

„Vyko ilga kova, stengiantis ištaisyti šią istorinę neteisybę. Derybos su Italijos vyriausybe tęsėsi daugiau nei pora dešimtmečių“, – BNS sakė N. Aleksiejūnas.

Simbolinis ambasados atidarymas vyks ketvirtadienį.

Garsaus italų architekto Luca Carimini (Lukos Kariminio) XIX amžiaus pabaigoje projektuotuose rūmuose Lietuvai atitenka visas ketvirtasis aukštas.

Beveik 9 mln. eurų vertės patalpos Lietuvai 2013 metais perleistos 99 metams neatlygintinai naudotis su galimybe 2112 metais šį laikotarpį pratęsti.

Pastate „Villa Lituania“ iki šiol šeimininkauja rusų diplomatai.

Trijų dienų vizito metu D. Grybauskaitė taip pat susitiks su popiežiumi Pranciškumi. Ji „padėkos už šiltą ir nuoširdų popiežiaus vizitą Lietuvoje praeitais metais“, sakė N. Aleksiejūnas.

D. Grybauskaitę taip pat priims Italijos prezidentas ir Senato pirmininkė. Pasak N. Aleksiejūno, su jais numatoma kalbėti apie artėjančius Europos Parlamento rinkimus, „Brexit'ą“, migracijos ir saugumo iššūkius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
MAN ATRODO KAD GERIAU JIN KRAUTUSI CEMODANUS IR PARASYTU PRISIPAZINIMA KIEK SKOLU MUMS PALIEKA KIEK LIETUVIU ISVIJO IS LIETUVOS KAS LIETUVOJE ISVOGTA JUK REIK DUOTI ATASKAITA ISSINEZDINANT

Anonimas

Anonimas portretas
Na va,pagaliau ir Lietuvos labui geras darbas.O jei taip per dvi kadencijas būtų pasistengta dėl Lietuvos gerbūvio;9mln.vertės patalpos ir ambasada Italijoje jau nemažai.

Artūras

Artūras portretas
Ji tikrai sovietinė prestututė???
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių