Į kitą frakciją „emigravusi“ A. Širinskienė apskųsta etikos sargams

Dėl galimo Seimo nario priesaikos nesilaikymo frakciją pakeitusi A. Širinskienė apskųsta etikos sargams.

Seimo socialdemokratų partijos frakcija kreipėsi į Seimo etikos ir procedūrų komisiją prašydama įvertinti Seimo narės A. Širinskienės elgesį dėl galimo Seimo nario priesaikos nesilaikymo – sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai – kai nesąžiningai siekdama išlaikyti politinę galią, būdama Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nare bei priklausydama šios partijos frakcijai, perėjo į „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakciją.

„Valstybės politikų elgesio kodeksas įpareigoja Seimo narius laikytis politikų elgesio principų – tai yra sąžiningumo, kai politikas pareigas turi eiti sąžiningai ir laikytis aukščiausių elgesio standartų, turi vengti situacijų, kurios sukeltų visuomenės abejonių. Tuo tarpu A. Širinskienės žingsnis ne tik kelia abejonių, bet yra akibrokštas moralės požiūriu visai visuomenei“, – sako Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas.

Tuo tarpu A. Širinskienės žingsnis ne tik kelia abejonių, bet yra akibrokštas moralės požiūriu visai visuomenei.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai nurodoma, kad Seimo narės perėjimas į kitą frakciją dėl valdžios išlaikymo yra fiktyvus.

„Pati A. Širinskienė ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas viešai patvirtino, kad A. Širinskienė dalyvaus šios partijos frakcijos veikloje. Tuo tarpu formaliai ji tapo Tvarkos ir teisingumo frakcijos nare, dėl ko ši frakcija gauna ne tik valdžios galias, bet ir papildomą finansinę naudą – seniūno, seniūno pavaduotojo, referentų etatus ir darbo užmokestį“, – sako socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Seimo socialdemokratų frakcijos narių įsitikinimu, A. Širinskienė pasielgė nesąžiningai ir pateikė akibrokštą visuomenės priimtoms moralės normoms, tokiu būdu pažemindama ir viso Seimo reputaciją, dar labiau mažindama visuomenės pasitikėjimą Lietuvos parlamentu.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos prašoma įvertinti Seimo narės A. Širinskienės veiksmus, kuriais buvo pažeistas Valstybės politikų etikos kodeksas, kuriame reikalaujama, kad politikas turi vengti situacijų, kai jo elgesys kenkia institucijos reputacijai ir autoritetui.

R. Karbauskis: socialdemokratai užsiima niekais

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad Seimo Socialdemokratų partijos frakcija, etikos sargams apskundusi į „tvarkiečių“ frakciją perėjusią Seimo narę A. Širinskienę, užsiima niekais.

„Aš noriu pasakyti, kad frakcija neturi ką veikti, ir kada nėra jokių idėjų, kaip gerinti Lietuvos  gyvenimą, tai galima užsiminėti ir tokiais niekais. Kad niekas nėra pažeista, tai visiškai akivaizdu. (...) Man netgi juokingi tokie kaltinimai, be ką padarysi, žmonės neturi ką veikti“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat sakė, kad „valstiečių“ frakcijoje laukiami kitų valdančiajai koalicijai priklausančių frakcijų nariai.

„Jeigu į mūsų frakcijos posėdį atvyks kokios nors kitos frakcijos žmogus, kuris mums mielas ir malonus, mes tikrai jo neišvarysime. Jeigu ateis kas nors iš opozicijos, mes galbūt nesuprasime, bet koalicijos partnerių Seimo nariai pas mus gali lankytis kada tik nori ir šnekėti apie tai, kas svarbu visai Lietuvai. Čia nėra netgi diskusijų. Tie žmonės, kurie yra kai kuriuose opozicinėse frakcijose, tiesiog iš neturėjimo ką veikti pradeda užsiminėti niekais“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, iš tikrųjų kiekvienas žmogus pasirenka kur jam būti.

„Aš  labai dėkingas Seimo narei, kad ji ryžosi tam žingsniui, ir mes šiandien turime pilną frakciją“, – sakė R. Karbauskis.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė sako, kad komisija išnagrinės ir įvertins Socialdemokratų partijos frakcijos skundą dėl į „tvarkiečių“ frakciją perėjusios A. Širinskienės.

„Kaip ir visus kreipimusis Seimo Etikos ir procedūrų komisija išnagrinės ir pateiks savo nuomonę. Aš dabar neatsakysiu už visą komisiją, nes nuomonės labai dažnai išsiskiria būtent vertinant Valstybės politikos elgesio  kodekso normas ir pagrindinius principus. Be abejo, komisija turės pasisakyti dėl Socialdemokratų partijos  frakcijos keliamų klausimų. Manau, kad reikia ieškoti, kaip taip gali koreliuoti su laisvu Seimo nario mandatu ir galimybe keisti frakcijas, pasirenkant kitokį buvimo Seime būdą negu kad jis atėjo laimėjęs Seimo rinkimus“, – žurnalistams sakė  R. Tamašunienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Etika

Etika portretas
Kaži bent ačiū Širinskienei pasakys, už bent jau uolumą - ar caraitis kaip fermoje tvarkosi.....

deinis

deinis portretas
Nesupratau ar Širinskienė iš bėgo iš seimo ar ką ,juk gali toliau rodyti ankščiau padarytus nusikaltimus ,vot todėl ant jos ir puolama ,ta partija ir jos pirminykas nekelia dovierije ,piautynės tesiasi ,bet ar mums nuo to geriau ,parodys ateitis

...

... portretas
"Valstiečiai' kaip 'valstiečiai', sukas kaip išmano (iš tvarto į tvartą gyvulius perveda), bet KĄ kalbėt apie broileriuką, kažkada MŪSŲ išrinktą į Briuselį dirbt MUMS ir - skersą ant savo priesaikos, ant visų Rinkėjų padėjusį?..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių