G. Nausėda linki sėkmės I. Šimonytei imantis vadovauti būsimai Vyriausybei

Prezidentas Gitanas Nausėda sveikina konservatorius su pergale rinkimuose bei linki sėkmės Ingridai Šimonytei imantis vadovauti būsimai Vyriausybei.

„Pasveikinau Tėvynės sąjungą – Lietuvos krikščionis demokratus su pergale rinkimuose, kuria abejoti netenka. Kaip ši partija pateikė savo kandidate į premjerus Ingridą Šimonytę, manau, kad yra visiškai logiška palinkėti Ingridai Šimonytei sėkmės premjero poste. Tačiau iki tol reikia atlikti visus būtinus darbus dėl koalicijos formavimo ir dėl ministrų portfelių pasidalijimo“, – po susitikimų su partijomis pirmadienį sakė G. Nausėda.

Su į parlamentą išrinktų partijų vadovais susitikęs prezidentas teigė galintis konstatuoti, kad „tiek valdančiosios koalicijos partijos, tiek būsimosios opozicijos partijos, jų atstovai, jau pamiršo rinkimų batalijas ir yra nusiteikę dirbti konstruktyviai, kas opozicijoje, o kas valdančiojoje koalicijoje“.

Kalbėdamas apie būsimos Vyriausybės formavimą šalies vadovas teigė, kad reikalavimai ministrams bus patirtis, politinė valia ir gebėjimas per kadenciją atlikti numatytus darbus.

Klausiamas, ar aptarė galimas kandidatūras vadovauti Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijoms, G. Nausėda teigė, kad kai kurios pavardės nuskambėjo, bet jas įvardinti dar gerokai per anksti.

„Neslėpsiu, buvo kalbama ir apie vieną kitą pavardę, bet šiandien būtų  mažiausiai nerimta šias pavardes traktuoti kaip iškaltas akmenyje. Dar turi būti bendras susitarimas, kokiai partijai kokia ministerija atitenka, kas imsis atsakingų pareigų Seime, konkrečiai Seimo pirmininko postas kam atiteks, čia dar reikia nueiti nemažą kelią, kad mes visu rimtumu imtumės pavardžių, asmenybių“, – kalbėjo šalies vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad be Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų jam taip pat ypač svarbu bus, kas vadovaus Sveikatos apsaugos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoms, „nes nuo šių sektorių didele dalimi priklausys Lietuvos ateitis“.

Neslėpsiu, buvo kalbama ir apie vieną kitą pavardę, bet šiandien būtų  mažiausiai nerimta šias pavardes traktuoti kaip iškaltas akmenyje.

G. Nausėda taip pat tvirtino, kad su būsima dešiniųjų koalicija tikisi sutarti dėl gerovės valstybės vizijos, ragino nepamiršti ir rinkėjų, kurie balsavo už dešiniųjų oponentus, lūkesčių.

„Kalbėjome, kaip partijos įsivaizduoja gerovės valstybę, ar mes kalbame ta pačia kalba, apie tą patį turinį, tik skirtingais terminais, ir galiu tiesiog pozityviai konstatuoti, kad visi matome Lietuvos ateitį panašiai. Lietuva privalo būti žalia, inovatyvi, socialinę taiką garantuojanti valstybė, o šito negalima pasiekti nemažinant socialinės regioninės atskirties, kuri šiuo metu yra labai didelė“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Priemonės, instrumentai, metodai čia yra antraeilis dalykas, svarbiausia yra prioritetai, ir aš tikiu, kad prioritetų klausimu mes su nauja valdančiąją dauguma sutarsime“, – pridūrė prezidentas.

Anot jo, vis dar tenka konstatuoti, kad Lietuva „nėra vienalytė, yra didžiųjų miestų rinkėjas, yra regionų rinkėjas, ir kad tie balsai kartais pasidalina per pusę“.

„Tai nėra blogai, jeigu rinkimus laimėjusios partijos priims domėn tą faktą, kad didelė dalis rinkėjų pageidautų ir kairiosios politikos tam tikrų elementų ir atskirties mažinimo“, – teigė prezidentas.

Žada šiuolaikinį požiūrį

G. Nausėda žada demonstruoti „XXI amžiaus žmogaus“ požiūrį vertinant koaliciją su konservatoriais buriančių liberalų siūlymus įteisinti tos pačios lyties partnerystę, dekriminalizuoti lengvuosius narkotikus.

„Aš šitą klausimą ir šį aspektą aptariau kalbėdamas su gerbiama Aušrine Armonaite, pasakiau, kad kartais mes gal šiek tiek supaprastindami ir shcematizuodami gyvenimą, mėgstame politikus sustatyti į tam tikras lentynėles ir sakyti – va, čia šitas iš XIX amžiaus, šitas – iš XX amžiaus. Aš esu XXI amžiaus žmogus ir XXI amžiaus žmogaus principais spręsiu šitą problemą“, – žurnalistams pirmadienį po susitikimo su parlamentinių partijų lyderiais sakė G. Nausėda.

Prezidentas pabrėžė, jog tikisi iš būsimo parlamento aktyvumo šiais klausimais ir žada pareikšti savo nuomonę dar svarstant  juos Seime.

„Manau, kad Seimas bus aktyvus šioje srityje ir aš raginčiau visokeriopai būti aktyviais, nes toks yra jų pažadas rinkėjams, toks yra rinkėjų lūkestis. Taigi, kiekviena save gerbianti partija privalo rinkėjų lūkesčius pildyti. Pirmiausia tikiuosi šiuo klausimu išsamios diskusijos pačiame Seime ir tada jau, priklausomai nuo to, kas konkrečiai bus pasiūlyta, be jokios abejonės, apsispręsiu ir aš. Bet kuriuo atveju, tikėkitės, kad mano pozicija taip pat bus išreikšta dar šitų įstatymų svarstymo metu“, – teigė šalies vadovas.

Iki šiol opozicijoje buvę konservatoriai sekmadienį laimėjo Seimo rinkimus iškovoję 50 mandatų ir pradėjo derybas dėl centro-dešinės valdančiosios koalicijos su Liberalų sąjūdžiu ir Laisvės partija. Šios jėgos turėtų trapią 74 narių daugumą Seime. Konservatoriai premjere siūlo Ingridą Šimonytę ir kviečia telktis ir kitas partijas.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė pirmadienį dar kartą patvirtino, jog į koalicijos sutartį sieks įtraukti ir referendumą dėl originalios nelietuviškų pavardžių rašybos pasuose, lengvųjų narkotikų dekriminalizavimą, tos pačios lyties partnerystės įteisinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
LIETUVA valdys AVATARAs

Anonimas

Anonimas portretas
NU MUZIKU SUNAUJOS VASALAI GAVOTE KAIP REIKIANT I SNUKI PEDOFILU GAUJA.

Koks čia balsavimas?

Koks čia balsavimas? portretas
Kai apygardoje kur balotiravosi Skvernelis iki šiol laukia ,,pasimetusių" 7 balsų, kurie buvo atiduoti namuose? Kaip gali vežant atstumu rinkėjo namai - rinkimų komisija taip atsitikti? Ką, gal biuletenis kaip kokia pelė - tik ir žiūrėk kad kur nepabėgtų?::D).Nepakankamai apmokėt savo klastotojų komandą, nepakankamai..:D).
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių