G. Nausėda: Lietuvos ir Ukrainos pozicijos dėl situacijos Baltarusijoje sutampa

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Ukrainos pozicijos dėl situacijos Baltarusijoje sutampa – šalyje turi būti organizuojami nauji, sąžiningi rinkimai, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Su Ukrainos lyderiu sutarėme, kad dialogas tarp Baltarusijos valdžios ir pilietinės visuomenės, siekiant valdžios perdavimo ir organizuojant naujus, sąžiningus ir demokratinius Prezidento rinkimus, prižiūrint ESBO, yra tas taikus kelias, kurį matome kaip išeitį iš susiklosčiusios situacijos“, – pirmadienį Prezidentūros išplatintame pranešime cituojamas šalies vadovas.

Taip G. Nausėda kalbėjo po pokalbio telefonu su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu.

Abiejų šalių prezidentai taip pat aptarė galimą Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimą, siekiant deeskaluoti nerimą keliančią padėtį kaimyninėje šalyje.

G. Nausėda pridūrė, kad Lietuva yra pasiruošusi prisiimti lyderystę ir atsakomybę tarpininkauti tarp protestuotojų ir valdžios institucijų Baltarusijoje.

Pasak prezidento, tai Lietuvos, kaip laisvos Europos Sąjungos šalies narės, nukentėjusios nuo represinių ir okupacinių režimų, pareiga.

Šalies vadovo teigimu, Islandijos palaikymas, Lietuvai siekiant atkurti nepriklausomybę prieš 30 metų, kaip niekas kitas įkvėpė valstybės lyderius ir pilietinę visuomenę siekti laisvės. Anot G. Nausėdos, tokia yra ir Lietuvos bei jos iniciatyvą tarpininkauti palaikančių Europos valstybių misija.

Baltarusiją jau mėnesį krečia protestai nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Kilę masiniai protestai šalyje malšinami jėga, ES svarsto įvesti sankcijas už smurtą ir rinkimų klastojimą atsakingiems režimo pareigūnams. Baltijos valstybės praėjusią savaitę paskelbė sankcijas Baltarusijos prezidentui A. Lukašenkai ir dar 29 režimo atstovams, kuriuos laiko atsakingais už rinkimų klastojimą ir smurtą prieš taikius demonstrantus. Jiems penkerius metus uždrausta atvykti į Lietuvą, Latviją ir Estiją.

Prezidentūros teigimu, pokalbyje aptartas artėjantis Normandijos ketverto susitikimas bei aštrėjanti situacija Ukrainos Donbaso regione dėl reguliariai pažeidžiamo paliaubų režimo. Be kita ko, apsikeista lūkesčiais dėl artėjančio ES ir Ukrainos aukščiausio lygio susitikimo. Prezidentas akcentavo, kad šis susitikimas yra svarbus tolesnei politinei asociacijai ir ekonominei Ukrainos integracijai su ES.

Taip pat per pokalbį paliesta branduolinės saugos tema, aptarta darbą pradedančios Astrave statomos atominės elektrinės grėsmė. Prezidentas sulaukė Ukrainos lyderio palaikymo dėl nesaugios elektros energijos nepirkimo iš Baltarusijos.

Anot Prezidentūros, šalių vadovai pasidžiaugė glaudžiais, bendromis vertybėmis grįstais dvišaliais santykiais. Prezidentas priėmė Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio kvietimą apsilankyti Ukrainoje šių metų pabaigoje.

ES ir Ukrainos vadovų susitikimą planuojama surengti lapkričio 1-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mažiukas

mažiukas portretas
gerinasi ........ žinos kur prieglobsčio prašyt jeigu kas

ivanovicius

ivanovicius portretas
Nauseda pamrgdzioja V.Adamku.Gal si kriosena dar ir sufleruoja,o kaip su tapkemis Siauliuose?Gal dar pamena,nes kalejimu issizadejo.Narcizai?

Kis

Kis portretas
Kokia laime!Skirtumas kad mus islaiko ES babkes,o ka nuveikta paciu.Kas drasus isvardinkite,kur musu nuopelnai?Rado kuo didziuotis
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių