G. Nausėda: Konstitucinio Teismo teisėjų rotacija trunka pernelyg ilgai

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Konstitucinio Teismo (KT) teisėjų rotacija trunka pernelyg ilgai.

„Labai noriu tikėti, kad tai pirmas ir paskutinis toks atvejis Lietuvos istorijoje. Visos valdžios institucijos privalo elgtis sutelktai ir atsakingai, rodyti pavyzdį įgyvendinant Konstitucijos nuostatas“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ketvirtadienį rašė šalies vadovas.

Vis dėlto G. Nausėda Seimo apsisprendimą paskirti du iš trijų kandidatų į Konstitucinio Teismo teisėjus vadino svarbiu žingsniu, „kurio visi nekantriai laukėme“.

„Konstitucinio Teismo teisėjų pasikeitimas – įvykis, reikšmingas ne tik teisininkams, bet ir visiems Lietuvos žmonėms. Su pagarba dėkoju kadenciją baigusiems Konstitucinio Teismo teisėjams Gediminui Mesoniui bei Vytui Miliui už jų nenuilstantį darbą ir atsidavimą vykdant konstitucinį teisingumą“, – teigė G. Nausėda.

„Noriu nuoširdžiai pasveikinti šiandien prisiekusius naujuosius Konstitucinio Teismo teisėjus“, – pridūrė jis.

Seimas ketvirtadienį paskyrė du naujus KT teisėjus – advokatę Giedrę Lastauskienę bei Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėją Algį Norkūną.

Tačiau parlamentas atmetė Seimo Teisės departamento direktoriaus Andriaus Kabišaičio kandidatūrą.

A. Kabišaičio kandidatūrą į KT teikė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nieslen, G. Lastauskienės – prezidentas Gitanas Nausėda, LAT teisėjo A. Norkūno – laikinoji LAT pirmininkė Sigita Rudėnaitė.

A. Kabišaičio nepaskyrimas reiškia, kad toliau lieka pareigas eiti kadenciją baigęs KT pirmininkas Dainius Žalimas.

Pirmą kartą dėl kandidatų į KT Seimas balsavimo pernai balandį. Tuomet pritarimo nesulaukė visi trys pasiūlyti teisininkai. Be G. Lastauskienės bei A. Norkūno atmesta ir buvusios KT kanclerės Ingridos Danielienės kandidatūra.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

Konstitucinio Teismo pirmininko D. Žalimo bei teisėjų G. Mesonio ir V. Miliaus kadencija baigėsi praėjusių metų kovo 19 dieną. Jie eina pareigas, kol bus paskirti nauji teisėjai.

KT teisėjus skiria ir atleidžia Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių