G. Nausėda klausimus dėl A. Navalno apnuodijimo žada kelti EVT lygiu

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda artimiausiame Europos Vadovų Tarybos posėdyje žada kelti klausimus dėl Europos reakcijos į Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimą nervus paralyžiuojančios „Novičiok“ grupės medžiaga.

„Tiesa, jis dedikuotas kiek kitiems klausimams, tačiau, patikėkite, Lietuva bus tarp tų valstybių, kurios kels šitą klausimą, nes jis yra nepaprastai svarbus, ypač sąryšyje su tuo, kas dabar vyksta Baltarusijoje“, – ketvirtadienį Valdovų rūmuose Vilniuje žurnalistams sakė šalies vadovas.

Anot jo, dabartinė Europos reakcija yra „gana griežta“.

„Kalbama apie kietą poziciją Rusijos atžvilgiu, kadangi labai jau daug faktorių leidžia manyti, kad tokie sprendimai nėra atlikti kieno nors saviveiklos metodais, o tokie sprendimai yra koordinuoti ir verčia besti pirštu į pačius aukščiausius valdžios sluoksnius“, – teigė G. Nausėda.

Vokietijos vyriausybė trečiadienį pranešė, kad specialioje Vokietijos kariuomenės laboratorijoje atlikti tyrimai patvirtino, kad A. Navalnas apnuodytas „chemine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičiok“ grupės“.

„Tai liudija didelį ciniškumą, nesiskaitymą su žmogaus gyvybe, kovojimą su oponentais bet kokiomis priemonėmis. Tikrai primena pačius blogiausius Stalino laikus, kai buvo sakoma – nėra žmogaus, nėra ir problemos“, – teigė Lietuvos vadovas.

Tai liudija didelį ciniškumą, nesiskaitymą su žmogaus gyvybe, kovojimą su oponentais bet kokiomis priemonėmis.

Vakarų lyderiai trečiadienį pareikalavo Maskvos paaiškinimų. Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) sakė, kad A. Navalno apnuodijimas yra piktinantis, o Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) pavadino jį šokiruojamu ir neatsakingu. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pasmerkė tai, ką pavadino „niekingu ir bailiu poelgiu“.

Tuo metu Maskva pareiškė, kad nėra priežasties kaltinti Rusiją. Anot Kremliaus atstovo Dmitrijaus Peskovo, Rusija nori iš esmės išsiaiškinti, kas atsitiko vienam pagrindinių prezidento Vladimiro Putino kritikų, tačiau jo apnuodijimas niekam neatnešė naudos.

44-erių A. Navalnas, vienas didžiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų, rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą, ir buvo nugabentas į Omsko ligoninę.

Vėliau jis perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“. Praėjusią savaitę ligoninės gydytojai sakė, kad A. Navalnas veikiausiai buvo apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, bet nurodė nežinantys, kokia konkrečiai tai buvo medžiaga.

Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinėje Karalystėje 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė. Ši medžiaga priklauso cholinesterazės inhibitoriams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Feliksas

Feliksas  portretas
Žmogus kuris sako tiesą tampa šnipu, Lietuvai reikia tokių, kaip Nevalnas, kaip tada paciulbetu tas kvailelis

senolis

senolis portretas
Įdomu darosi,kodėl mūsų p,Prezidentas taip domisi svetimų valstybių problemomis,kaip pas mus valstybėje tiek neatsakytų valstybiškai svarbių nusikaltimų,p,PREZIDENTE,kur nužudytųjų Kiesų galvos ir kas juos nužudė/kodėl nužudė Abramavičių,kada išsiaiškinsite Bražuolės sprogdinimą,kas nužudė p,Pociuną ir t,t, Pagalvokite,kam JUS dirbate,ar tarnaujate/Jeigu nerupi savos valstybės reikalai ----tada mes Jumis galutinai nusivilsime,

Vilnius

Vilnius portretas
Perskaitykit straipsnį iki galo ir tik tada komentuokit. O dabar gali pagalvoti, kad daugelis net patenkinti šiuo įvykiu.Beje, prezidentas nieko netinkamo nepasakė, tik pacitavo Stalino žodžius.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių