G. Nausėda: įtampas visuomenėje kelia skirtingas požiūris į mitingus

Įtampas visuomenėje kelia skirtingas požiūris į mitingus, kai vienoms visuomenės grupėms leidimai yra išduodami, o kitoms – ne, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Įtampos kyla, kuomet mes pradedame skirtingu principu vertinti skirtingas visuomenės grupes: vienoms duodame leidimus, kitoms – neduodame, po to persigalvojame ir duodame. Tai tikrai neprisideda prie visuomenės įtampos mažėjimo“, – žurnalistams Seime trečiadienį sakė prezidentas.

„Manau, turime suprasti, kad Konstitucijos viena iš pagrindinių teisių, suteiktų Lietuvos Respublikos piliečiams, yra susirinkimų, žodžio laisvė, ir šio principo mes turime šventai laikytis. Nesvarbu, ar patinka mums tai, kas tuose mitinguose yra kalbama, ar nepatinka – tai yra tiesiog demokratijos atributas“, – pridūrė jis.

Įtampos kyla, kuomet mes pradedame skirtingu principu vertinti skirtingas visuomenės grupes: vienoms duodame leidimus, kitoms – neduodame, po to persigalvojame ir duodame.

Šeštadienį Kaune vyko LGBTQ+ bendruomenės eitynės „Kaunas Pride“, jose dalyvavo apie 2 tūkst. žmonių. Leidimas renginiui buvo suderintas tik jo išvakarėse, po to, kai tai padaryti savivaldybę neskundžiama nutartimi įpareigojo teismas. Iki tol ji leidimą derinti atsisakė, motyvuodama vykstančiais rekonstrukcijos darbais, dėl kurių sudėtinga užtikrinti saugumą.

Lietuvos šeimų sąjūdis rugsėjo 10 dieną planavo surengti mitingą prie Seimo, tačiau savivaldybė, persvarsčiusi anksčiau išduotą leidimą, nusprendė renginio neleisti. Ji sprendimą argumentavo per dideliu mitinguotųjų skaičiumi ir žvalgybos perspėjimais apie išaugusią smurtinių išpuolių per protestus tikimybę ir kitus galimus pavojus.

Šis sprendimas taip pat yra apskųstas teismui.

Trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybė leido penktadienį Katedros aikštėje Lietuvos šeimų sąjūdžio planuojamą mitingą prieš numatytus ribojimus galimybių paso neturintiems asmenims.

Savo ruožtu savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas teigė, kad prezidentas turi teisę į savo nuomonę, tačiau savivalda situaciją mato kitaip.

„Mes dirbame realų darbą, atsakome už žmonių saugumą ir nenorime prisiimti atsakomybės nei už pareigūnų sužeidimus, nei renginio dalyvių ar pašalinių vilniečių sužeidimus. Man atrodo, kad tai, ką pasiekėm šiandien, parodo, kad galima pasiekti kompromisą taip vadinamoje įtampoje“, – aiškino jis.

Pasak A. Bužinsko, savivaldybės ankstesni sprendimai buvo argumentuoti, o pasiektas kompromisas yra geras pavyzdys, kaip galima rasti sutarimą net sudėtingiausiose situacijose.

Lietuvos šeimų sąjūdžio prašymas leisti mitinguoti prie Seimo persvarstytas po to, kai rugpjūtį po kito mitingo prie Seimo kilo riaušės.

Vilniaus savivaldybė trečiadienį žada svarstyti naują Lietuvos šeimų sąjūdžio pateiktą prašymą surengti mitingą rugsėjo 10-ąją prie Vilniaus arkikatedros. Vilniaus meras Remigijus Šimašius sakė nematantis priežasčių šio leidimo neišduoti.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
reikia tautai referendumo budu juos visus von nuo valdlovio ir su igyvendinimu valdistaigose jei patys nesusiprate nepaliks sali nes tai dauguma ne lietuviai o apsimete spec t infiltruoti statytiniai jei trumpiau SAIKA su NKVD /balalaika/?======

Mitingus kelia

Mitingus kelia  portretas
neigali vyriausybe ir prezidento be nuomones

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Taip paprasta, paimi ir paleidi seimą. "Nauji rinkimai"
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių