G. Landsbergis: Europos Sąjungoje optimizmo dėl Ukrainos ir Rusijos derybų nėra

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtina, kad Europos Sąjungoje nėra daug optimizmo dėl pirmadienį Baltarusijoje vyksiančių Ukrainos ir Rusijos delegacijų derybų.

„Bent jau Europos Sąjungoje negirdėjau jokio optimizmo, kad (būtų galima – ELTA) pasitikėti šiomis derybomis. Pagrindinė kalba yra tai, kad reikia sutelkti maksimalų šansą Ukrainai kovoti ir atlaikyti, ir suteikti jai galimybę atsistoti į stipresnę poziciją“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.

Be to, akcentavo G. Landsbergis, Baltarusijos tikrai nėra pagrindo traktuoti kaip į Rusijos sukeltą karą Ukrainoje neįsitraukusios šalies.

Pagrindinė kalba yra tai, kad reikia sutelkti maksimalų šansą Ukrainai kovoti ir atlaikyti, ir suteikti jai galimybę atsistoti į stipresnę poziciją.

„Net menkiausios abejonės nėra, kad Baltarusija yra agresorė. Yra lygiai tokia pat kovotoja (kaip Rusija – ELTA)“, – pridūrė jis.

G. Landsbergis pakomentavo ir pastaruoju metu žiniasklaidos skelbtą JAV žvalgybos informaciją, esą  Baltarusija jau pirmadienį gali pasiųsti karius į Ukrainą, siekdama paremti į šią šalį praėjusią savaitę įsiveržusias Rusijos pajėgas.

G. Landsbergio, tokiu atveju Ukraina į jos teritoriją išveržusius Baltarusijos karius pasitiktų „mirtina ugnimi“. Be to, akcentavo jis, Baltarusijos karinės pajėgos yra kur kas silpnesnės nei Ukrainoje klimpstančios Rusijos pajėgos.

„Jei Rusijos kariuomenės pasiekimai neatrodo labai adekvačiai tam daužymuisi į krūtinę ir aiškinimui, kokia nenugalima yra ta kariuomenė, tai reikia turėti galvoje, kad viso to finansavimo, kurį Rusija yra skyrusi savo kariuomenei, Baltarusija neturėjo. Tai yra silpnai ginkluota, silpnai parengta, didžiąja dalimi šauktiniais besiremianti kariuomenė“, – teigė ministras.

Baltarusija pirmadienį pareiškė jau paruošusi vietą, kur bus rengiamos Ukrainos ir Rusijos delegacijų derybos.

Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje, Baltarusijos Gomelio srityje, planuojamiems pokalbiams Kijevas jokių sąlygų nekėlė, prieš tai pranešė Ukrainos prezidentūra. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis buvo nusiteikęs skeptiškai: „Netikiu, kad šiame susitikime bus pasiektas rezultatas, bet pamėginkime“.


Šiame straipsnyje: Gabrielius LandsbergisUkrainaRusijaderyboskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių