E. Gentvilas siūlo nutraukti tyrimą dėl galimos politinės korupcijos

Seimo laikinosios tyrimo komisijos narys liberalas Eugenijus Gentvilas siūlo nutraukti šios komisijos atliekamą tyrimą dėl galimos politinės korupcijos ir poveikio.

Pasak E. Gentvilo, komisijai negavus medžiagos ir Valstybės saugumo departamento (VSD) jai nėra, ką tirti.

Komisijai vadovaujanti „valstietė“ Agnė Širinskienė įsitikinusi, kad tyrimas turi tęstis.

E. Gentvilas Seime įregistravo projektą, kuriuo būtų naikinamas Seimo rugsėjo pabaigoje „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio iniciatyva priimtas sprendimas pradėti tyrimą dėl galimos politinės korupcijos.

„Siūlau baigti tą nesąmonę. Kol kas buvo penki posėdžiai, pirmas – ko galėtumėme prašyti, antras – susitikome su STT bei VSD ir sužinojome, kad nieko negausime, trečias – iš V. Bako komisijos laukėme medžiagos, negauname, ketvirtas – kaip elgtis, kad neišduotume valstybės paslapties, mokomasis pasitarimas, ir šią savaitę perėjome prie Urbšio ir poveikio VTEK, papildomo klausimo“, – BNS sakė E. Gentvilas.

„Kitaip sakant, mes dar nepradėjome daryti to, kas mums buvo nurodyta rugsėjo 25 dieną Seimo nutarimu. Iki gegužės 1 dienos, esu tikras, mes nieko ir nepadarysime“, – teigė liberalas.

A. Širinskienės vertinimu, komisija darbą turi tęsti ir be medžiagos iš VSD – nagrinėti Seimo papildomai įrašytus klausimus dėl galimo poveikio Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, opozicinių konservatorių kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl pensijų fondų.

„Keistai vertinu (siūlymą nutraukti tyrimą – BNS). Aišku, kiekvienas Seimo narys savo nuomonę gali reikšti, tačiau VSD atsakyme kalbama, kad jie tol, kol vyksta tyrimai Seimo kontrolieriaus, kitų institucijų, kol kas negali pateikti (medžiagos – BNS), bet daliai tyrimo mums specialiųjų institucijų pagalbos nereikia. Šiuo metu mes aiškinamės labai apmaudžią VTEK situaciją, turime Seimo pavedimą išsiaiškinti, kas vyko su pensijų fondais“, – BNS sakė A. Širinskienė.

„Opozicija visąlaik nori apsunkinti tam tikrus darbus, ypač, kai tiriamas vienas ar kitas poveikis, tai jų teisė, bet abejoju, kad Seimas tokiai iniciatyvai pritars“, – teigė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė.

Seimas praėjusių metų rugsėjo pabaigoje sudarė komisiją aiškintis suinteresuotų asmenų ar jų grupių galbūt neteisėtą įtaką, poveikį rinkimų eigai, koalicijų formavimui, parlamentinių frakcijų, atskirų politikų darbui, partijų ir visuomeninių judėjimų veiklai bei finansavimui, teisėkūros procesams,valstybės valdomų įmonių, viešųjų įstaigų vadovų, valdymo ar priežiūros organų narių rinkimui, skyrimui.

Darbą pradėjusi komisija norėjo gauti medžiagą, kurią turėjo anksčiau tyrimą dėl verslo ir interesų grupių įtakos politiniams procesams ir sprendimų priėmėjams atlikęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, vadovaujamas „valstiečio“ Vytauto Bako, tačiau negavo.

Tarnyboms nesuteikus prieigos prie šios medžiagos, laikinoji komisija neposėdžiavo, kol jos tyrimo klausimų Seimas nepapildė dviem epizodais – VTEK bei pensijų fondų.

Šią savaitę komisija aiškinosi VTEK Prevencijos skyriaus vedėjo Mindaugo Siaurio atleidimo aplinkybes.

„Valstiečių“ lyderiai buvusį bendražygį Povilą Urbšį kaltina poveikiu VTEK. Jų teigimu, buvęs Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas galėjo nurodyti VTEK nariams M. Siaurį atleisti iš pareigų.

Savo išvadas laikinoji tyrimo tyrėjai turėtų pateikti iki šių metų gegužės 1 dienos. Tuo metu vyks prezidento, Europos Parlamento rinkimų kampanija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

... o ką jūs galvojat?

... o ką jūs galvojat? portretas
jau Kubilius per panašius tyrimus vos nesėdo(gerai kad dar liko poveikio kai kuriom institucijom priemonių..), o šitie prevencijos tyrinėtojai vis knaisiojasi knaisiojasi..nenurimsta.Nesisėdi jiems..

Anonimas

Anonimas portretas
Sitas snukis tai vagies ir aferisto snukis.

Marke

Marke portretas
Stebina mane tie bajeriai,kad politine korupcija ir prekyba poveikiu yra valstybine paslaptis. Cia nukirsdinti tokius saugotujus reiketu.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių