Derybos dėl koalicijos persikelia į Vyriausybę: tarsis dėl finansų

Pirmadienį dėl valdančiosios koalicijos besiderančių keturių partijų atstovai planuoja susitikti Vyriausybėje.

„Ministro pirmininko kvietimas derybininkams pirmadienį susitikti Vyriausybėje nuskambėjo, susitikimo tikslas yra dar kartą labai aiškiai išgirsti, kokios valstybės finansinės galimybės ir kaip suderinti norus, kuriems visiems gali neužtekti biudžeto“, – BNS sakė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.

Dėl valdančiosios koalicijos derasi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Dėl naujos valdančiosios daugumos programos ir postų nesutarę keturių partijų politikai praėjusią savaitę nusprendė koalicijos sutarties pasirašymą nukelti dar savaitei.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis tuomet Seime paskelbė, kad pirmadienį dar susitiks su koalicijos derybininkais aptarti jų siūlymus.

Pirmadienį Vyriausybėje dar galutiniai pasižiūrėsim, kokie tie poreikiai yra dar atsiradę, nes čia kasdien vis nauji atsiranda, ir tada sugrąžinsime visus į realybę.

„Pirmadienį Vyriausybėje dar galutiniai pasižiūrėsim, kokie tie poreikiai yra dar atsiradę, nes čia kasdien vis nauji atsiranda, ir tada sugrąžinsime visus į realybę. Lūkesčiai visada būna (per aukšti – BNS), bet yra galimybės ir realybė“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė premjeras.

„Valstiečiai“ ketvirtadienį taip pat patvirtino, kad kuriai nors partijai nesutikus jungtis prie koalicijos sutartis būtų pasirašoma tarp trijų politinių jėgų – taip jos sutartų formuoti mažumos Vyriausybę.

Derybų metu daugiausiai ginčų kilo dėl vadinamųjų vaiko pinigų. Šiuo metu išmokos už vaiką yra 50 eurų, o daugiavaikėms ir neįgalius vaikus auginančioms šeimoms skiriama po 70 eurų už vaiką, „valstiečiai“ sutinka, kad suma kitąmet atitinkamai augtų iki 70 ir 100 eurų.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) yra pasiūliusi vaiko pinigus kelti iki 100 eurų kitąmet ir 120 eurų 2021-aisiais. „Socialdarbiečiai“ taip pat siūlo didinti vaiko pinigus ir valstybės remiamas pajamas, įvesti nemokamą maitinimą mokyklose pradinukams, mažinti valstybės valdymo išlaidas bei miškų kirtimus.

Valdančioji dauguma iš minimų keturių partijų turėtų 76 balsus Seime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių