D. Grybauskaitė apie vizitą Kinijoje: būtų neprotinga nepasinaudoti situacija

  • Teksto dydis:

Darbo vizitą Kinijoje pradedanti prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad turint galvoje globalų kontekstą, kai vyksta ginčai dėl prekybos, Lietuvai suteikiama unikali galimybė ir ja nepasinaudoti būtų neprotinga.

„Pasaulio ekonomika lėtėja, daugiašalės prekybos sistema kvestionuojama ir net griaunama, todėl šiomis aplinkybėmis tai, kad Kinija mėgina atsiverti ir pirmą kartą organizuoja importo parodą,(...) yra unikali galimybė tokioje atmosferoje, ir būtų neprotinga ir neatleistina, jei tokia situacija nepasinaudotume“, – LRT radijui sakė prezidentė.

Anot jos, Kinija per penkerius metus ketina importuoti prekių ir paslaugų už 10 trilijonų dolerių.

Prezidentės teigimu, Kinijoje bus siekiama ne tik atverti eksporto galimybes lietuviškiems produktams – Lietuva ir Kinija organizuoja dvišalį susitikimą, per kurį bus kalbama apie potencialų bendradarbiavimą finansinių paslaugų sektoriuje.

Pasak D. Grybauskaitės, per susitikimą su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) numatoma aptarti dvišalį bendradarbiavimą, globalios prekybos klausimus ir problemas bei Europos Sąjungos (ES) ir Kinijos bendradarbiavimą.

„Turime atskirų klausimų, kas susiję su Lietuvos ir Kinijos dvišaliais pagrindais ir bendradarbiavimu, svarbiausia – mūsų eksportas . Taip pat kalbėsime apie ES ir Kinijos bendradarbiavimą – čia kalbame apie investicijų sutartį, kuri būtų mums labai naudinga, jeigu būtų pasirašyta tarp ES ir Kinijos, nes tai apsaugotų mūsų potencialias investicijas į Kiniją. Taip pat kalbame apie ES ir Kinijos laisvos prekybos susitarimą, kuris taip pat mums būtų labai naudingas“,– teigė D. Grybauskaitė.

Lietuvos ir Kinijos vadovų susitikimas numatytas pirmadienį.

Europos ir Kinijos prekybos bei politiniai ryšiai įgijo naują reikšmę, išaugus įtampai dėl JAV įvestų muitų užsienietiškoms prekėms. Kinija ragina ES užmegzti glaudesnius ryšius ir kartu kovoti su JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimu įvesti muitus. Savo ruožtu ES siekia, kad Kinija atsisakytų diskriminacinių reikalavimų užsienio įmonėms, garantuotų intelektinės investuotojų nuosavybės apsaugą.

Susitiks su Kinijos prezidentu

Prezidentė D. Grybauskaitė pirmadienį Kinijoje susitiks su šios šalies prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) ir dalyvaus pirmojoje Kinijos importo parodoje.

Importo paroda Kinija bando sušvelninti kritiką, kad vengia atverti savo rinką ir proteguoja tik savo įmones.

Pekinas kviečia Europą bei kitus žemynus užmegzti glaudesnius ryšius kaip atsvarą Jungtinių Valstijų protekcionistinei politikai.

„Per dvišalį susitikimą su Kinijos vadovu bus proga pakalbėti temomis, kur Azijos ir Europos interesai sutampa, tarp jų – atviros prekybos skatinimas ir kova su terorizmu“, – BNS sakė prezidentės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas.

Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu Kinija tarp eksporto partnerių užima 25-ą vietą. Pagal importą Kinija yra trylikta.

Dalis pareigūnų nerimauja, kad Kinijos investicijos į Lietuvą gali atnešti nepageidaujamą politinę įtaką, o Pekino išskirtinis dėmesys Rytų Europai skaldo ES vienybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Nežinant komunistinės Kinijos tikrūjų kėslų,pulti į glėbį Kinijai ir nusisukti nuo Trampo,kariaujančio ekonominį karą su ja,būtų tas pat,kaip šokti į baseiną nežinant ar ten pripilta vandens.

kaunietis

kaunietis portretas
Skaičiau, kad šalys , bendradarbiaujančios su Kinija, kritikuojamos ES dėl "draugystės su šalimi , kur pažeidžiamos žmogaus teisės"... Tačiau joms pačioms reikia pasižiūrėti į save ...palaiko santykius [ ypač prekybinius ...sakykime dujų pirkimu, naujų "vamzdžių tiesimu...] su kita žmogaus teisių nesilaikančia šalimi, Rusija...

Arthur

Arthur  portretas
vardan tos Lietuvos,dar ne vienas mumis jos...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių