A. Armonaitė: konservatoriai ir liberalų partijos gali Lietuvai sukurti daug vertės

  • Teksto dydis:

Laisvės partijai ketvirtadienį koalicijos partneriams pateikus pasiūlymus koalicijos sutarčiai ir programai, jos pirmininkė Aušrinė Armonaitė sako, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija gali valstybei sukurti daug vertės.

Vis dėlto, pažymėjo A. Armonaitė, šiam tikslui pasiekti būtina susitarti dėl prioritetinių darbų.

„Derybos yra taip pat skirtos, kad visų šių partijų rinkėjai kažką iš tų derybų išsineštų. Mano tikslas – padaryti taip, kad tai, kas yra svarbu mūsų rinkėjams, – kuo daugiau mūsų programinių punktų – atsidurtų (Vyriausybės programoje ar koalicijos sutartyje – ELTA) ir jie sulauktų palaikymo iš koalicijos partnerių“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Laisvės partijos lyderė.

Pasak jos, partijos prioritetai yra ekonominės laisvės užtikrinimas, švietimo srities tobulinimas, žmogaus teisių srities problemų sprendimas, pasaulio lietuviams svarbaus daugybinės pilietybės referendumo inicijavimas, pagarba žodžio laisvei.

Feisbuke ketvirtadienį pranešusi apie suformuotus pasiūlymus koalicijos partneriams, A. Armonaitė akcentavo, kad jie susideda iš 2 dalių – glaustų pasiūlymų 5 prioritetinėse srityse ir 160 detalių punktų.

„Pirma – tai glausti siūlymai 5 prioritetinėse srityse, kuriuos jau esame paviešinę anksčiau, – švietime, žmogaus teisėse, ekonomikoje, taip pat siūlymai pasaulio lietuviams ir bendri valstybės valdymo principai“, – rašė Laisvės partijos lyderė.

Valstybės paslaugos turi modernėti

A. Armonaitė nepritaria fiziniam ministerijų perkėlimui ir sako, kad valstybės paslaugos turi modernėti.

„Ministerijas reikia kelti į internetą, valstybės paslaugas reikia kelti į internetą. Suprantu tą norą institucijoms palaikyti darbo vietas, bet valstybės paslaugos turi modernėti. Aš nesakau, kad nebus fizinių ministerijų, bet reikia daugiau išmanių sprendimų, o ne fizinio kilnojimo“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė A. Armonaitė.

Laisvės partijos punktai, pagarba privačiai nuosavybei apie tai kalba. Jeigu yra privati vaistinė, tai kam kurti valstybinį monstrą.

Kalbėdama apie iniciatyvas dėl valstybinio banko, valstybinių vaistinių, ji sakė, kad Laisvės partija pasisako už pagarbą privačiai nuosavybei.

„Valstiečiai siūlė ne tik valstybinį banką ar valstybines vaistines, bet ir valstybinį ryšio operatorių. Mano asmenine nuomone, tai yra mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas, ir mes geriau juos nukreiptume į žinias, į žmones, į pagalbą jiems. Laisvės partijos punktai, pagarba privačiai nuosavybei apie tai kalba. Jeigu yra privati vaistinė, tai kam kurti valstybinį monstrą“, – sakė A. Armonaitė.

Užsienio lituanistinėms mokykloms reikia pagalbos

A. Armonaitė kaip svarbiausius savo vadovaujamos partijos prioritetus švietimo srityje įvardina mokytojų rengimą, dėmesį mokinių emocinei sveikatai bei išmaniųjų technologijų integraciją į ugdymo procesą. Pasaulio lietuvių vienmandatėje apygardoje išrinkta politikė taip pat akcentuoja matanti poreikį skirti didesnį dėmesį ir pagalbą užsienyje veikiančioms lietuviškoms mokykloms.

„Švietimo srityje labai svarbu yra ugdymo turinys, mes žinome, kad programos yra atnaujinamos, pasiūlymai bus pateikti. Mes norėtume pasiekti tokį ilgalaikį sutarimą, kad būtų daugiau išmaniųjų technologijų pritaikyta universaliai dalykuose, kad dėmesys būtų emocinei sveikatai, kad siektume geresnio skaitymo, skaičiavimo įgūdžių moksleivių pasiekimų“, – žurnalistams savo siekius švietimo srityje įvardino A. Armonaitė.

Laisvės partijos pirmininkė taip pat akcentavo, kad jos vadovaujamai partijai vienas esminių prioritetų taip pat yra mokytojų rengimas.

„Tiek dabar dirbantiems mokytojams reikia pagalbos ir tikslingai atsinaujinti žinias, tiek nauja mokytojų karta, jau pabaigusi universitetus ir edukologijos studijas, ji turėtų (įgyti – ELTA) įvairesnes kompetencijas“, – akcentavo politikė.

Paklausta, ką ketina daryti su lietuvybės švietimu, Pasaulio lietuvių apygardoje išrinkta politikė akcentavo, kad užsienyje veikiančioms lietuviškoms mokykloms turėtų būti suteikta papildoma pagalba.

„Lituanistinis švietimas iš tiesų turi būti stiprinamas, kai kurios lituanistinės mokyklos yra labai stiprios užsienyje, tačiau kai kurios gyvena tik iš labai iniciatyvių žmonių ir jiems reikia pagalbos. Ne visada finansinės, kartais metodologinės, kartais lyderystės Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos“, – sakė A. Armonaitė.

„Yra atskiras planas, ką mes planuotume daryti, jeigu švietime turėtume galimybę pasireikšti“, – pridūrė ji.

Paklausta, ar į švietimo ministro postą kandidatais nuo Laisvės partijos siūlytų buvusį Vilniaus universiteto rektorių Artūrą Žukauską bei partietį Vytautą Mitalą, partijos lyderė pabrėžė, kad kol kas apie kandidatus į ministerijas nėra diskutuojama.

„Tai yra galimos pavardės, bet tikrai negaliu sakyti, kad bus pasiūlyti būtent jie, nes mes tikrai tarsimės“, – sakė ji.

Prioritetas – nulinis tarifas reinvestuojamam pelnui

Derybose dėl naujos koalicijos dalyvaujančios Laisvės partijos lyderė Seimo narė A. Armonaitė partijos pasiūlyme koalicijos sutarčiai akcentuoja, visų pirma, nulinį tarifą reinvestuojamam pelnui.

„Mes tikrai norėtume nulinio tarifo, kad įmonės galėtų plėstis, nes pandemija, galimas karantinas veikia įmonių veiklą“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė A. Armonaitė.

Mes tikrai norėtume nulinio tarifo, kad įmonės galėtų plėstis, nes pandemija, galimas karantinas veikia įmonių veiklą.

Kalbėdama apie ekonominę pasiūlymų dalį, ji taip pat sakė, kad partija sieks, jog verslo priežiūra būtų draugiškesnė, kad būtų investuojama į mokslinius tyrimus.

A. Armonaitės teigimu, Laisvės partija norėtų mažesnio gyventojų pajamų mokesčio tarifo.

„Mes, aišku, kaip liberali partija norėtume, kad kuo mažiau būtų apmokestinamos gyventojų pajamos. Pirmiausia mūsų programoje yra pasiūlymas, kad GPM tarifas pajamoms iš darbo santykių būtų 15 proc.“, – sakė ji.

Parlamentarės nuomone, artimiausiu metu biudžetas neturi patirti šoko. „Mes esame atviri diskusijoms, kaip tą mokestinę struktūrą Lietuvoje sudėlioti“, – sakė A. Armonaitė.

Paklausta, ar mokesčiai turėtų keistis jau nuo naujųjų metų, ji atsakė, kad Laisvės partija nėra populistai. „Mes nesame populistai, mes suprantame, kad yra ne tik sveikatos, bet ir galimai ekonominiai iššūkiai. Mes esame atviri kalbėtis, ar reikia kažkokių pakeitimų“, – sakė A. Armonaitė.

Politikė tikisi, kad bent dalį Laisvės partijos pasiūlymų koalicijos partneriai palaikys.

ELTA primena, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su Laisvės partija ir Liberalų sąjūdžiu apsikeitė partijų pozicijomis dėl koalicijos formavimo politinių bei programinių principų ir prioritetinių darbų.

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis tikisi, kad bendros redakcijos dokumentas bus suderintas kitos savaitės pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nustebęs

Nustebęs portretas
Tam "Mes". Na, ir susireikšminai. Rusijos caras kažkada save taip pat įvardindavo:" Mes, visos Rusijos imperatorius..." Nereikšk už kitus, tame tarpe ir už mane nuomonės

Pritariu

Pritariu portretas
Teisingas buvo vienas komentaras: "Trys mergytės susitarę varė kuilį į Žagarę..." Palaukim rezultatų, tada džiaugsimės.

Rasa

Rasa portretas
Apie šį politinį hibridą čia .ekspertai.eu/hibridiniu-laiku-ideologija
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių