A. Anušauskas: žmonės, norintys prisidėti prie Ukrainos karinių pajėgų, turi gauti leidimus

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas perspėja, kad Lietuvos žmonės, norintys savarankiškai vykti į Ukrainą bei prisidėti prie kariaujančių Ukrainos karinių pajėgų, turi gauti tam reikalingus leidimus.

Pasak jo, žmonės, negavę Ukrainos valdžios institucijų leidimo, gali būti sulaikyti pačioje Ukrainoje dėl įtarimų dirbant Rusijos pusei.

„Lietuva, kaip ir kitos valstybės, neteikia nei saugumo garantijų, nei kokių nors leidimų suteikinėja, tik ukrainiečiai suteikinėja tokius leidimus. Tie žmonės, tik sutarę su Ukraina, jos pareigūnais, turėdami jų reikalingus leidimus, kvietimus, gali atvykti į jų šalį. Padarę tai kitais būdais, rizikuoja savo saugumu“, – šeštadienį Vyriausybėje žurnalistams teigė A. Anušauskas.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pridūrė, kad dėl leidimo tarnauti kitos šalies kariuomenėje yra teisinė procedūra, pagal kurią tokius klausimus ir reikia spręsti.

Tokie iniciatoriai ir pačioje Ukrainoje gali būti nebūtinai teisingai suprasti.

„Kontaktinis asmuo šiems klausimams būtų Ukrainos ambasados ir karinis atašė, o ne nuosava romantika ir įsivaizdavimas apie tai, kad, vykstant karui Ukrainoje, galima imtis kažkokių iniciatyvų. Tokie iniciatoriai ir pačioje Ukrainoje gali būti nebūtinai teisingai suprasti“, – tikino I. Šimonytė.

ELTA primena, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienio paryčiais paskelbė, kad pradedama karinė operacija prieš Ukrainą. Iš karto Rusijos kariuomenė atakavo Ukrainą daugelyje vietų. V. Putinas savo kalboje pareiškė, kad užpuolimo tikslas – „demilitarizuoti ir denacifikuoti“ Ukrainą. Jis įspėjo kitas šalis nesikišti, nes, priešingu atveju, pagrasino tokiu atsaku, kuris „nuves prie pasekmių, kurių jos dar nepatyrė savo istorijoje“.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeArvydas AnušauskasUkrainos karinės pajėgosleidimaiRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių