2022-ųjų Laisvės premija – Ukrainos prezidentui V. Zelenskiui

Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui skirta 2022-ųjų Laisvės premija penktadienį Seime minint Laisvės gynėjų dieną perduota Ukrainos ambasadoriui Lietuvoje Petro Beštai.

Ukrainos vadovas V. Zelenskis per premijos teikimą vaizdu kreipėsi į susirinkusius, dėkodamas už Lietuvos žmonių paramą Ukrainai.

„Džiaugiuosi galėdamas jus pasveikinti ir noriu iš karto padėkoti už tai, kad jūs neišdavėte nė vieną minutę laisvės – ir ne tik per šias 323 žiaurias, nežmoniško Rusijos karo dienas, kai nuolat jaučiame jūsų palaikymą“, – nuotoliniu būdu iš Kyjivo transliuotojo kalboje sakė Ukrainos vadovas.

2022 metų Laisvės premiją parlamentas skyrė V. Zelenskiui kaip už laisvę ir nepriklausomybę kovojančios Ukrainos lyderiui.

Džiaugiuosi galėdamas jus pasveikinti ir noriu iš karto padėkoti už tai, kad jūs neišdavėte nė vieną minutę laisvės.

Seimo įsteigta Laisvės premija įvertinamas asmenų ir organizacijų indėlis skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Laisvės premija paprastai įteikiama Lietuvos parlamente per iškilmingą minėjimą Laisvės gynėjų dieną – sausio 13-ąją. Tuomet įteikiama statulėlė ir 5 tūkst. eurų.

Pirmoji Laisvės premija buvo skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui.

Šį apdovanojimą taip pat yra gavę Lietuvos laisvės lygos įkūrėjas, buvęs politinis kalinys Antanas Terleckas, pogrindinio leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ steigėjas, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, buvęs Lenkijos disidentas, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Adamas Michnikas, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Premijos laureatais taip pat yra Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, signataras Vytautas Landsbergis, disidentė vienuolė Nijolė Sadūnaitė, septyni buvę partizanai, kovoję prieš sovietų okupaciją: Jonas Čeponis, Jonas Kadžionis, Juozas Jakavonis, Bronislavas Juospaitis, Vytautas Balsys, Jonas Abukauskas, Juozas Mocius.

Premija taip pat apdovanoti Atgimimo metraštininkas Albinas Kentra, Baltarusijos demokratinė opozicija, „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ bendradarbiai Elena Gerarda Šiuliauskaitė, Bernadeta Mališkaitė ir Jonas Boruta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLOUNAI APDOVSNOJO KLOUNĄ

KLOUNAI APDOVSNOJO KLOUNĄ portretas
Tai ir vadinasi - EILINĖ LIETUVOS KLOUNADA. Ir...jeigu tai būtų tik kitų linksmintojai, tai tik ir pasijuoktume. Bet...tie klounai yra didžiausi vagys ir savo tautos naikintojai.

V. Zelenskiui

V. Zelenskiui portretas
popiežiaus tiarą ir vardą - Romulas Antikristas II.

jo

jo portretas
Putinistų nekas neklaus,galit nesireikšti...Turbūt Respubliką uždarė,kad čia lojikai renkasi.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių