Pasaulio lietuvių žiniose – kaip Sausio 13-ąją minėjo išeiviai

  • Teksto dydis:

Sausio 13-ąją atminimo žvakelių liepsnos pleveno ne tik Vilniuje, bet ir Dubline, Londone, Briuselyje. Visur, kur skamba lietuviškas žodis. Užsienyje gyvenantys tautiečiai nepamiršo laisvės gynėjų ir įvairiomis akcijomis pagerbė 1991-ųjų sausį žuvusius už Lietuvos laisvę.

Šį šeštadienį „Pasaulio lietuvių žinių“ reportaže iš Belgijos – akimirkos iš Europos sostinėje gyvenančių lietuvių surengto pagarbos bėgimo „Gyvybės ir mirties keliu“, į kurį susirinko beveik šimtas lietaus neišsigandusių dalyvių. Bėgimo dalyviai tylos minute pagerbė ne tik Sausio 13-osios, bet ir pastarosiomis dienomis Paryžiuje įvykdytų teroro aktų aukų atminimą.

Laisvės gynėjų dieną Dubline minėjo ir Airijos lietuvių bendruomenė. Beveik 10 kilometrų trasą, kuri simboliškai driekėsi pro Airijos nacionalinę televiziją ir vyriausybės rūmus, įveikusius bėgikus prie finišo linijos pasveikino Lietuvos ambasadorė Airijoje Rasa Adomaitienė bei Airijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Arūnas Teišerskis. Po iškilmingų Mišių Šventojo Andriejaus bažnyčioje visi susirinkusieji buvo pakviesti į Dublino lietuvių „Lyrikos vakarų“ kūrybinės grupės surengtą atminimo koncertą, kuriame skambėjo eilės apie laisvę, buvo parodytas trumpas dokumentinis filmas apie Sausio 13-osios įvykius, koncertavo  lietuvių muzikantai ir dainininkai.

Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenantys lietuviai taip pat neliko abejingi. Konektikuto valstijos sostinėje Hartforde tautiečiai rinkosi į Švenčiausiosios Trejybės bažnyčią, kurioje dalijosi prisiminimais apie 199-ųjų įvykius. Minėjimo pabaigoje buvo klausomasi Rimo Polikaičio atliekamos muzikos, dainuojamos laisvės ir partizanų dainos.

„Pasaulio lietuvių žinių“ laidoje dar matysite vaizdus iš sausio 10 dieną Briuselyje Lietuvos atstovybės prie Europos Sąjungos patalpose oficialiai atidaryto Lietuvių kultūros centro. Unikalaus projekto Europos sostinėje tikslas – tapti traukos centru ne tik vietos lietuviams, bet ir lietuvių kalba bei kultūra besidomintiems užsieniečiams.

„Žmonės, kurie savo namuose rengė uždarus literatūros, kino vakarus, savo veiklą nori perkelti į centrą. Sulaukiame pasiūlymų rengti labai įdomius užsiėmimus, pavyzdžiui, lietuvių folkloro studiją, organizuoti ekologinio pasaulio pažinimo pamokėles, pradėti Lietuvos geografijos pamokas“, – Lietuvių kultūros centro Briuselyje populiarumu džiaugiasi jo vadovė, lietuvių kalbos mokytoja Tautvydė Daujotytė Mukile.

Centre veikianti lituanistinė mokyklėlė mažiesiems lietuvaičiams siūlo kalbos ugdymo, muzikos, dailės, žaislų kūrimo pamokas. Suaugusieji kviečiami į chorą, vaikų auklėjimo seminarus. Tarp populiariausių centro veiklų – lietuvių kalbos kursai užsieniečiams. Šiuo metu lietuvių kalbos dviem lygiais mokosi net 23 kitataučiai.

„Pasaulio lietuvių žinios“ – jau šį šeštadienį per LRT Lituanicą 23.30 val. Lietuvos laiku, 21.30 val. Londono laiku, 16.30 val. Niujorko laiku, 15.30 val. Čikagos laiku. Vedėjas Modestas Mastavičius.

Laidą tiesiogiai galima matyti ir portale LRT.lt.

Laidos anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=L5FoDNbIAqo



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių