Artėjančios Velykos kviečia ieškoti nebūtinai tradicinių ingredientų šventiniam stalui. Šalia senolių patiekalų gali įsitaisyti ir šiuolaikinių kulinarų kūrybos skanėstai.
Kažkada ant Velykų stalo keliaudavo virtas veršienos kumpis, pagardintas lašinukais ir svogūnų laiškais.
Čia pat "įsitaisydavo" šviežiai spaustas sūris, beržų arba klevų sula ir specialiai šventėms subrandintas alus.
Sakoma, kad tądien skanaujamas maistas turi būti šviežias ir gaivus, kaip pats pavasaris. Ne veltui stalo puošybai mūsų protėviai naudodavo pumpurus išskleidusias beržų, žilvičio šakeles ir pirmuosius gėlių žiedus. Šventų Velykų stalas neįsivaizduojamas ir be pyrago, kartais dar vadinamo Velykų Boba.
"Manau, labai nenusižengsime, jei ant stalo Velykų Bobą pakeis grietinėle perteptas tortas", – šyptelėjo "VIP saldumynai" generalinė direktorė Irma Kepežinskienė. Senąsias tradicijas puoselėjanti moteris nesiūlo rimtuosius patiekalus pakeisti konditeriniais gaminiais, tačiau tikina, kad pavasario spalvomis puoštas skanėstas nuotaiką neabejotinai pakels visiems užstalėje įsitaisiusiems smaližiams.
"Šokoladinis su šlakeliu romo arba brendžio, grietininis su braškių džemu, jogurtinis su miško uogomis – tokią dieną tinka įvairiausi tortai", – ieškantiems tinkamiausio sprendimo patarė I. Kepežinskienė. Įtariai žiūrintiems į virtus vištų kiaušinius, moteris pasiūlė alternatyvą – šokoladinius margučius: rausvus, melsvus arba savo spalva beveik nesiskiriančius nuo perekšlių padėtų kiaušinių. Trokštantieji egzotikos, savo velykinį stalą gali papuošti stručio dydžio šokoladiniais kiaušiniais.
"Žinokite viena, šią dieną viskas, kas saldu, turi būti papuošta velykine atributika: geltonsnapiais viščiukais, baltais ėriukais arba margaspalvėmis gėlėmis", – priminė I.Kepežinskienė, užtikrinusi, kad Velykų rytą savo namiškius būtinai palepins šokoladiniais gardėsiais.
Naujausi komentarai