Šventiniam stalui – prancūziškas skanėstas Pereiti į pagrindinį turinį

Šventiniam stalui – prancūziškas skanėstas

2010-11-27 23:59
Vaišės: kitą šeštadienį Rotušėje bus galima paskanauti Vilniuje gyvenančių ambasadorių žmonų paruošto maisto.
Vaišės: kitą šeštadienį Rotušėje bus galima paskanauti Vilniuje gyvenančių ambasadorių žmonų paruošto maisto. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Tradicinėje kalėdinėje mugėje Rotušėje dalyvausiančios Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos narės lankytojų širdis bandys pavergti viliojančiais patiekalų skoniais ir kvapais.

"Pirmas dalykas, kuris tave užklumpa atėjus į kalėdinę mugę Rotušėje, būna kvapai. Garuoja airiška kava, šalia kvepia indiški patiekalai su daugybe prieskonių, verdamas karštas vokiškas vynas – atmosfera būna tikrai nepakartojama", – jaukų kitą šeštadienį vyksiančios mugės vaizdą piešė geros valios ambasadorė Gabija Ryškuvienė.

Mugę organizuojančios Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos narės siūlys įsigyti kompaktinį diską su įvairių šalių receptais. Žinoma, panašių galima rasti internete, tačiau pirkdami diską ne tik turėsite juos visus vienoje vietoje, bet ir prisidėsite prie kilnios idėjos – visi mugėje surinkti pinigai bus skirti labdarai.

Vienas iš šio rinkinio receptų – tradicinis prancūziškas pyragas su obuolių įdaru, vadinamas tarte tatin. Pasakojama, kad jis buvo sukurtas dar 1898 m. visiškai atsitiktinai Prancūzijos viešbutyje "Tatin", kuris priklausė dviem seserims. Viena iš jų, kuri paprastai buvo atsakinga už valgio gaminimą, kartą gamindama obuolių pyragą užsimiršo ir per ilgai virė obuolius svieste su cukrumi.

Kai pyragas pradėjo svilti, ši mėgino jį gelbėti – ant puodo su verdančiais obuoliais uždėjo pagrindui paruoštą tešlą ir įkišo indą į krosnį. Ištraukusi puodą jį apvertė ir išėmė pyragą. Nors dėl savo eksperimento pyragą bijojo siūlyti svečiams, jos nuostabai, jis visiems labai patiko ir nuo tada Prancūzijoje tokį imta gaminti nuolat.


Pyragas su obuolių įdaru (tarte tatin)

Reikės

1 kg obuolių (tinka "Golden"), 200 g cukraus pudros, 100 g sviesto, 400 g sviestinės tešlos (vietoj jos galite pasigaminti savo tešlą, kuriai reikės 225 g miltų, ketvirtadalio arbatinio šaukštelio druskos, 110 g sviesto, 30 g cukraus pudros, 2 kiaušinių trynių, 1 šaukšto vandens).

Kaip pasigaminti

X Pirmiausia pasigaminkite tešlą. 1,5 cm kubeliais supjaustykite sviestą ir paskleiskite po miltus. Sviesto gabaliukus švelniai minkykite pirštų galiukais maišydami su miltais. Vis kilstelėkite minkomos masės gabalėlius, kad jie gautų kuo daugiau oro. Sviestą su miltais maišykite tol, kol visa masė ims panėšėti į maltus džiūvėsėlius. Tuomet įmaišykite cukrų ir druską.

X Išplakite kiaušinių trynius, įpilkite šaukštą šalto vandens. Su sviestu sumaišytuose miltuose padarykite duobutę. Į ją pilkite trynius ir kapodami peiliu maišykite su miltais, kol tešla taps minkšta.

X Pjaustymo lentą pabarstykite miltais, dėkite tešlą ir lengvai minkykite, kol taps lygi. Iškočiokite kočėlu ir naudokite pyragui arba galite įdėti į maišelį, užšaldyti ir naudoti, kai prireiks.

X Kai turėsite tešlą, gaminkite obuolių įdarą. Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių temperatūros. Nulupkite ir perpjaukite obuolius pusiau, šaukštu išimkite sėklalizdžius ir kiekvieną pusę padalykite į tris skilteles.

X Į nesvylančią apvalią apie 20 cm skersmens ir 10 cm aukščio kepimo formą įberkite pusę nurodyto cukraus kiekio. Obuolių skilteles išdėstykite statmenai, pradedant nuo formos krašto vidurio link. Obuoliai turi būti prigludę vienas prie kito. Ant obuolių užpilkite ištirpintą sviestą, apibarstykite likusiu cukrumi.

X Pyrago formą su obuoliais dėkite ant įjungtos nekarštos elektrinės viryklės (kol kas ne į orkaitę). Iš tešlos padarykite kepimo formos apskritimą, šiek tiek didesnį už pačią kepimo formą. Tešlą keliose vietose subadykite šakute.

X Nuimkite formą nuo viryklės (turi imti sklisti malonus kvapas). Užklokite kepimo formą iškočiotu tešlos apskritimu ir paėmę ilgesnį nei kepimo forma kočėlą paspausdami pavoliokite tešlą, kad už formos kraštų esanti tešla būtų nupjauta, o formoje likęs tešlos apskritimas gražiai uždengtų obuolius.

X Formą su pyragu 35 minutėms dėkite į įkaitintą orkaitę. Išėmę iš orkaitės, padėkite pastovėti dešimčiai minučių. Tada nedideliu aštriu peiliu atskirkite pyragą nuo formos kraštų braukdami peilį vidine formos sienele. Lėkštę, kurioje pyragas bus patiekiamas, apverskite ir ja uždenkite pyrago formos viršų. Viena ranka laikykite lėkštę gerai prispaustą prie formos, o kita ranka apverskite formą, kad pyragas iškristų ant lėkštės. Jei pasisekė, pašalinus formą, obuoliai bus gražiai padengti karamele.

X Pyragą patiekite šiltą su sidru ir riebia grietinėle.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų