Prancūzas mokė gerti škotišką viskį

Prancūzas mokė gerti škotišką viskį

Tik nedaugelis tikrų viskio mėgėjų Lietuvoje yra ragavę tikro škotiško salyklinio viskio.

Iki šiol 92 procentai mūsų šalyje parduodamo škotiško gėrimo yra maišytas įvairių grūdų viskis.

Kai 1963 metais „W.Grant & Sons“ pasaulio rinkai pateikė naujovę - nemaišytą salyklinį viskį „Glenfiddich“, kiti gamintojai tokį žingsnį laikė beprotybe.

Ilgą laiką manyta, jog gryni salykliniai viskiai yra per sodrūs, per daug kvapnūs ir per sudėtingi britams, o juo labiau užsieniečiams.

Salyklinis viskis būdavo naudojamas kaip sudedamoji maišyto viskio dalis. Grynas salyklinis viskis buvo tik Škotijoje pasitaikanti retenybė.

Viskio mėgėjai iš karto pripažino šią naujovę, ir per gana trumpą laiką pasaulyje pasikeitė viskio mada, o salykliniai viskiai pagaliau buvo įvertinti.

Tik nedaugelis trečiadienį susirinkusių į „Pramogų banko“ Senąją salę klaipėdiečių buvo ragavę salyklinio viskio.

„Glenfiddich“ viskį čia pristatė kompanijos komercijos vadovas Lietuvoje, Latvijoje ir Rusijoje škotas Edis Mulenas ir ambasadorius Liudvikas Diukrokas (Ludovic Ducrocq). Jis yra prancūzas ir į Škotiją atvyko studijuoti šios šalies literatūros. Susidomėjęs škotišku viskiu, vaikinas tapo Granto viskių gamyklos gidu, o vėliau ir uostytoju bei ekspertu.

Liudvikas tikino klaipėdiečius, jog teisingas viskio gėrimo būdas yra tas, kuris jums labiausiai patinka.

Dažnas mėgėjas geria viskį su ledu. Taip gerdami, pasak Liudviko, žmonės labiau jaučia viskio stiprumą, bet nepajunta visos aromatų puokštės.

Prieš kiekvieną ragautoją tą vakarą stovėjo šešios taurės, o jose - skirtingos „Glenfiddich“ rūšys, brandintos nuo 12 iki 30 metų. Smalsumą žadino atskirose taurėse įbertas žiupsnelis tarkuoto muskato bei šaukštas medaus. Keistai šalia gėrimų derėjo lyg ir užkandai padėta sunokusi kriaušė, žalias obuolys bei dvi karamelės.

Iš tiesų visa tai tebuvo priemonės skirtingų rūšių viskio kvapams palyginti.

Pasak L.Diukroko, jaunesnį viskį, brandintą nuo 12 iki 15 metų, maždaug perpus atskiestą vandeniu galima vartoti kaip aperityvą prieš valgį. Įpylus vandens, gėrimas sušyla ir išlaisvina ypatingus skirtingų rūšių viskio aromatus. Ilgiau brandinti viskiai neskiedžiami.

Atskiedę vandeniu „Glenfiddich Solera“, brandintą 15 metų, vakaro dalyviai palygino šio gėrimo aromatą su kriauše ir buvo priversti pripažinti, jog kvapai panašūs - salsvi.

Kitas rūšis gėrimo teko ne tik plakti, lyginti su vaisiais ar prieskoniais, bet ir patrinti tarp delnų.

Pristatymo pabaigoje buvo surengta vakaro dalyvių vizitinių kortelių loterija. Laimėtoju tapo Arvydas Katkus, jam teko 12 metų brandinto „Glenfiddich“ butelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių