Operos solistė K. Zmailaitė prabilo apie krūties vėžio prevencijos svarbą

  • Teksto dydis:

Laiku atlikta sveikatos patikra gali išgelbėti gyvybę, o dėmesys sau turi būti kiekvieno žmogaus prioritetas.

Šio sekmadienio TV3 laidos „Pasaulis pagal moteris“ žiūrovams apie tai, kaip rūpinasi savo sveikata, ir koks svarbus yra prevencinis sveikatos tikrinimas dėl vėžio, papasakos operos solistė Kristina Zmailaitė.

Kristina – savotiška iniciatyvinės grupės „Minios balsas“, raginančios prevenciškai tikrintis dėl vėžio, ambasadorė. Moteris įsitikinusi – sveikatą pasitikrinti laiku yra be galo svarbu, o laidos žiūrovams operos solistė atskleis, kas paskatino ją prisijungti prie šios iniciatyvos.

Kristina neslepia – profilaktinė patikra paveikė ir ją pačią. Tačiau ne vien dėl Vėžio institute pamatytos žmonių gausos – įtampą ir baimę kėlė ir rezultatų laukimas. Žinoma moteris pasakos, ką apie pirminės vėžio diagnozės nustatymą sako gydytojai, bei pabrėš, kad didžiulė problema yra ta, jog moterys profilaktiškai tikrintis tiesiog vengia.

Vėžio prevencijos programoms kasmet skiriama apie 20 mln. eurų, tačiau jomis pasinaudoja tik pusė tikslinės grupės žmonių. Ankstyva krūties vėžio diagnostika yra be galo svarbi, todėl Kristina ragina moteris nedelsti ir tikrintis net ir tuomet, jei jokių nusiskundimų neturite.

„Pandemija itin išryškino problemą, kad moterys ateina jau su ženkliai pažengusia vėžio stadija. Tada yra žymiai sunkiau“, – teigs K. Zmailaitė.

T. Petrovskio / TV3 nuotr.

Operos solistė atskleis, kur, jos manymu, geriausia atlikti patikras, ir kokių galimybių suteikia iniciatyvinė grupė „Minios balsas“. Ši grupė taip pat inicijuoja pataisas, kad nemokama profilaktinė patikra būtų prieinama ir jaunesnėms nei 50 metų moterims.

K. Zmailaitė pabrėžia, kad rūpintis savimi pirmiausia turi pats žmogus. „Aš tikrai žinau, kad jeigu jautiesi blogai, ne tik tu taip jautiesi – aplinkiniai taip pat jaučiasi blogai. Rūpinimasis savo sveikata, nuėjimas pas gydytoją, tyrimų atlikimas – tai esu atsinešusi iš šeimos. Aš tai labai vertinu ir skatinu visus kitus tai daryti“, – sakys Kristina, kuri savimi rūpintis moko ir dukras.

Kita „Pasaulis pagal moteris“ vedėjos Kristinos Rimienės pašnekovė – Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus pavaduotoja mokslui ir plėtrai prof. Sonata Jarmalaitė. Ji laidos žiūrovams papasakos apie nemokamas sveikatos patikros programas bei paaiškins, kas gali jomis naudotis.

Norintys daugiau sužinoti apie profilaktines patikras nuo vėžio bei ankstyvos diagnostikos svarbą, kviečiami nepraleisti šio sekmadienio laidos.

Gėlių žieduose – Lietuva ir Ukraina

Laidos „Pasaulis pagal moteris“ vedėja K. Rimienė rubrikoje „Floristinis desertas“ pristatys savo ilgai puoselėtą gėlių projektą, kuris papuošė „Lietuvos garbės“ apdovanojimų, vykusių Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, ceremoniją. Šiemet šventė buvo lydima Ukrainos kovos už laisvę, todėl ši tema atsispindėjo ir floristikos dizainerės darbe.

Žiūrovai išvys, kaip gimė ši dvi tautas pagerbianti statula iš gėlių, nuspalvintų Lietuvos ir Ukrainos vėliavų spalvomis. Įspūdingos statulos pagrindas bus tokios pačios formos kaip ir statulėlės, kurias šiame renginyje gavo apdovanotieji, o jį nusės net tūkstantis žiedų: 500 nuostabių anturių ir tiek pat irisų.

„Pasaulis pagal moteris“ – sekmadieniais 10 val. per TV3!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių