„Metalinis“ Lietuvos tūkstantmečio skambesys

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną galima paminėti ir patriotiškumą, senovės lietuvių dvasią apdainuojančia trankia metalo muzika.

Tokią šventę "Tėvynei – Tūkstantmetis" vilniečiams siūlo baikerių klubas "Vorai MC". Renginyje koncertuos garsiausi įvairių metalo muzikos stilių atlikėjai iš Lietuvos, Latvijos ir Švedijos. Lietuvių frontui atstovaus trys grupės: "Diktatūra", "Obtest" ir "Thundertale".

"Diktatūra" – bene skandalingiausia iš šios trijulės. Vieni grupės narius vadina Lietuvos patriotinio metalo grandais, kiti – fašistuojančiais skustagalviais. Patys muzikantai save laiko nacionalistiškai nusiteikusiais piliečiais, kurių muzika ištikima vieningos tautos temai.

Pagoniško metalo kolektyvas "Obtest" gali didžiuotis ne tik apdovanojimų "A.LT" statulėle, bet ir tarptautiniu pripažinimu. Vilniečiai yra surengę du europinius turus, drebino Vokietijos, Suomijos, Nyderlandų, Slovėnijos, Čekijos, Rusijos, Estijos, Latvijos, Prancūzijos scenas. Jų svarbą pagoniško metalo pasaulyje patvirtino pernai pasirašyta sutartis su viena garsiausių metalo muzikos leidyklų pasaulyje – "Osmose Productions" iš Prancūzijos. Kažin ar kuris Lietuvos populiariosios muzikos atlikėjas gali pasigirti, kad jo albumai platinami viso pasaulio muzikos parduotuvėse.

Kauniečių "Thundertale" kūrybos užmojai – uždegti klausytojus senovės Lietuvos karių dvasia, herojiškumu, stiprybe ir garbės idėjomis. Muzikantai siekia įrodyti, kad lietuvis lietuviui yra ne vilkas, o brolis. Norėdamos parodyti tautos vienybę šios trys grupės per koncertą sugros drauge šiai progai sukurtą kūrinį.

Tūkstantmečio proga Lietuvą pasveikins broliai latviai – garsiausia visų laikų Latvijos folklorinio metalo grupė "Skyforger", raginanti atsigręžti į savos tautos praeitį, o ne vaikytis kosmopolitinių idėjų. Latvių dovana – speciali programa su latvių folkloro atlikėjais.

Tūkstantmečio koncerte sutiko dalyvauti švedai – pirmą kartą Lietuvoje koncertuosiantys viking metalo atstovai "Månegarm". Jie garsėja išskirtiniais tikro garso pasirodymais ir intriguoja, kad Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga lietuviams garsiai primins tai, kas įvyko prieš 1000 metų, ir pasveikins valstybę įžengus į antrąjį tūkstantmetį.

Koncertas turėtų sudominti ne tik siautulingo metalo, bet ir tradicinio folkloro gerbėjus. Mat vakaro programą taip pat papildys senovinių lietuvių liaudies dainų ansamblis.

Koncerto organizatoriai juokauja, kad gana didelė bilietų kaina – ne krizės atspindys, o pats tikriausias simbolis. 66,6 lito – tai ne tik kaina, o ir priminimas, kokius velniškus sunkumus turėjo patirti Lietuva per tūkstantmetį, kad šiandien būtų laisva, žinoma ir gerbiama pasaulyje.


VIETA: "Forum Palace", Konstitucijos pr. 26, Vilnius.

LAIKAS: kovo 11 d. 18 val.

KAINA: 66,6–100 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių