Lietuvos virėjams – olimpinė bronza

Lietuvos virėjams – olimpinė bronza

2012-10-13 23:59
Lietuvos virėjams – olimpinė bronza
Lietuvos virėjams – olimpinė bronza / Organizatorių nuotr.

Lietuviai iš geriausių pasaulio virtuvės šefų olimpiados Erfurte parsivežė bronzos medalius! Dirbę naktimis, sudėtingomis sąlygomis Lietuvos virėjai parodė ne tik neribotą fantaziją, bet ir raumenų galią bei atkaklumą.

Išbandymas žvėriškomis sąlygomis

"Cooking unlimited!" (gamink be ribų! – angl.) – skelbė olimpiados šūkis ir atrodė, kad visi virėjai buvo pasiruošę kovoti iš paskutiniųjų. Lietuviams teko dirbti į karinį sandėlį panašioje virtuvėje, sėdint ant dėžių, nuolat lakstant į šaldytuvą, stovintį lauke, net per lietų. Lyg to būtų buvę maža, visas veiksmas vyko naktimis.

Be to, Lietuvos komandai teko virtuve dalytis su Kanados ir Hongkongo komandomis, o olimpiados lyderiai norvegai įsikūrė erdvioje virtuvėje, esančioje pačioje Erfurto širdyje – miesto rotušėje. Lietuvos virtuvės olimpiečiai, net ir triūsdami nepatogioje virtuvėje bei miegodami po kelias valandas per parą, sugebėjo iškovoti bronzos medalius.

Gamino užkandžius ir skanumynus

Ant lietuviško "Amber Aliance" stalo buvo galima išvysti komandos kapitonės Aldonos Gečienės sukurtus banketinius vieno kąsnio užkandžius, Liucijos Makovskos patiekalą aštuoniems asmenims, tris Dariaus Dabrovolsko vegetariškus šedevrus, Vytauto Samavičiaus keturis pagrindinius patiekalus, nuostabią Natalijos Krasauskienės skulptūrą iš valgomų produktų ir keturis desertus, kuriuos gaminti padėjo geriausias 2010-ųjų Lietuvos virėjas Deivydas Praspaliauskas bei komandos vadovė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentė Rūta Šiušienė.

Lietuviai surinko 71,19 balo, o regioninių komandų kategorijoje lyderiais tapo Švedijos bei Kanados virėjai – jie surinko po 90,74 ir 90,51 balo ir pasipuošė aukso bei sidabro medaliais.

Be to, individualų kategorijoje aukštąjį pilotažą pademonstravo lietuvė Honorata Lyndo, ji iškovojo dar vieną bronzos medalį, o šefai Halina Višnevskaja, Leonardas Maceikanecas ir Tomas Rimydis gavo diplomus, prilygstančius ketvirtai vietai.

Lenkė tik skandinavai

Iš viso olimpiadoje dalyvavo per 1800 virėjų iš 54 šalių. Nacionalinių virtuvių kategorijoje lyderiais tapo švedai ir norvegai. Jaunimo kategorijoje aukščiausias vietas užėmė Švedijos, Norvegijos ir Šveicarijos komandos. Karinės virtuvės kategorijoje medaliais pasipuošė Šveicarijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos virėjai. Konditerių rungtyje auksą gavo Šri Lanka, sidabrą – Vokietija, bronzą – Italija.


Per olimpiadą buvo sunaudota

20 000 kiaušinių,

1000 kg mėsos,

1200 kg žuvies,

700 kg bulvių,

4600 kg daržovių,

2500 l grietinėlės ir pieno,

140 kg cukraus,

100 kg druskos,

80 kg prieskonių.


Apie olimpiadą

Vokietijos Tiuringijos žemės sostinėje Erfurte spalio 5–10 d. vykusią kulinarijos olimpiadą okupavo šimtai geriausių virėjų iš viso pasaulio. Tarp jų – ir Lietuvos virėjai, susibūrę į komandą "Amber Aliance". IKA kulinarijos olimpiada vyksta jau daugiau nei šimtą metų. Pirmoji įvyko dar 1900-aisiais Frankfurte prie Maino, ir, išskyrus Antrojo pasaulinio karo laikotarpį, vykdavo kas ketverius metus, kaip ir sporto olimpiada.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų